Любима
на дъщерята. За мен е доста сладък този вариант, но все пак я опитвам :).
Приготвяме
я по най-мързеливия и бърз начин.
Продукти
1 кг тиква
1 ч. ч.
захар (200 г)
2 - 3 яйца
около 750
мл прясно мляко
1 ванилия
канела
орехови
ядки
Приготвяне
Яйцата
и захарта се смесят добре (с вилица или тел). Добавя се млякото и ванилията.
Разбърква се да се стопи захарта. Относно количеството захар – нашите тикви
са бели, т. н. „кестенка” и обикновено са много сладки. Така че количеството е ориентировъчно
- на вкус.
Тиквата
се почиства от семето и влакнестата част и се нарязва на сравнително еднакви по
големина парчета. Обелват се. Прехвърлят се в тава, поръсват се с канела и се заливат с
яйчено-млечната смес почти да ги покрие. Ако сместа евентуално не стигне, се добавя още
малко мляко. За
предпочитане е тавата да е по-дълбока, защото при печене сместа се надига и има
опасност да прелее и нацапа фурната.
Мазнина
не добавяме. Обикновено ползваме домашно мляко и понеже никой не яде каймак (ако
не съм го обрала предварително да го добавя към нещо) той успешно я замества.
Пече
се първоначално в силна фурна – 200 градуса С, докато заври, след това температурата
се намалява на около 160 градуса и се
пече, докато тиквата омекне и кремът се сгъсти.
Десертът
се поднася изстинал, по желание поръсен с едро нарязани орехи.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много обичана в нашето семейство, направена по този начин тиква, Инче. Единственното, което правя допълнително е като обърквам тиквените парченца с 2-3 с. л. брашно.
ОтговорИзтриванеВземам си една чинийка и в замяна те дарявам с усмивка :)))
По принцип рецептата е с брашно, както пишеш, но моите не обичат.
ИзтриванеС удоволствие приемам замянката! :)))
Тили,чудна порцийка!Така с мляко досега не съм правила,но пък съм хапвала....-много е вкусна тиквата!Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеМиленче, значи е време да опиташ!
ИзтриванеПоздрави!
Не съм опитвала никога, но съм чувала, а сега вече и чела. Трябва да пробвам. Имам тиква цигулка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Габи,тиквата "цигулка" е по-водниста, така че е по-добре парченцата да ги оваляш или поръсиш , както пише Христинка, с брашно. Нашите са много сухи и това не е необходимо.
ИзтриванеПоздрави!
Свекърва ми правише нещо подобно с тиква, но така и не съм я попитала за рецептата, обаче на мен много ми харесваше :) Ще изненадам с този десерт момчетата в къщи и зная че на единият със сигурност много ще му хареса Тили! Той обожава тиква ;) Благодаря за споделеното!
ОтговорИзтриванеДани, предполагам че е по този начин. Той си е стар и изпитан. Някои карамелизират част от захарта в тавата, преди да сложат останалите продукти. Също става много вкусно, но ние я прави по бързия начин!
ИзтриванеПрегръдка!
Изглежда чудесно, Тили! Прилича на крем-карамел с тиква:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, права си . Има такъв вкус. :)
ИзтриванеПоздрави!
Току-що си опекох едно таве, Тили! Рецептата е много вкусна!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав следобед, мила!
Хей че си бърза! :)
ИзтриванеМного се радвам че ви е харесало, Ив!
Прегръдки!
Вкусотия! Както виждам вече има и изпробвали:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце!
ИзтриванеИв е бързак! :)
Тили, абсолютно по същия начин я правя и аз, но добавям и масло понякога. Това си е крем карамел с тиква. Понякога запичам тиквата предварително. Понякога нарязвам на дребни кубчета, като зарчета, понякога я стържа и сурова я смесвам. Грабвам сега от твоята една чинийка:)
ОтговорИзтриванеВеси, яйцата може да са и повече - 5 бр., тогава наистина става като с крем карамел. Масло или олио не добавям, защото обикновено ползваме домашно мляко и каймака отива първо в заливката. Идеята за стъргана тиква ще си копирам. :)
ИзтриванеДа ти е сладко!