неделя, 17 януари 2016 г.

Печена тиква със заливка от прясно мляко и яйца




Любима на дъщерята. За мен е доста сладък този вариант, но все пак я опитвам :).
Приготвяме я по най-мързеливия и бърз начин.
Продукти
1 кг тиква
1 ч. ч. захар (200 г)
2 - 3 яйца
около 750 мл прясно мляко
1 ванилия
канела
орехови ядки


Приготвяне
Яйцата и захарта се смесят добре (с вилица или тел). Добавя се млякото и ванилията. Разбърква се да се стопи захарта. Относно количеството захар – нашите тикви са бели, т. н. „кестенка” и обикновено са много сладки. Така че количеството е ориентировъчно - на вкус.
Тиквата се почиства от семето и влакнестата част и се нарязва на сравнително еднакви по големина парчета. Обелват се. Прехвърлят  се в тава, поръсват се с канела и се заливат с яйчено-млечната смес почти да ги покрие.  Ако сместа евентуално не стигне, се добавя още малко мляко. За предпочитане е тавата да е по-дълбока, защото при печене сместа се надига и има опасност да прелее и нацапа фурната.
Мазнина не добавяме. Обикновено ползваме домашно мляко и понеже никой не яде каймак (ако не съм го обрала предварително да го добавя към нещо)  той успешно я замества.
Пече се първоначално в силна фурна – 200 градуса С, докато заври, след това температурата се намалява на около 160  градуса и се пече, докато тиквата омекне и кремът се сгъсти.
Десертът се поднася изстинал, по желание поръсен с едро нарязани орехи.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Много обичана в нашето семейство, направена по този начин тиква, Инче. Единственното, което правя допълнително е като обърквам тиквените парченца с 2-3 с. л. брашно.
    Вземам си една чинийка и в замяна те дарявам с усмивка :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип рецептата е с брашно, както пишеш, но моите не обичат.
      С удоволствие приемам замянката! :)))

      Изтриване
  2. Тили,чудна порцийка!Така с мляко досега не съм правила,но пък съм хапвала....-много е вкусна тиквата!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм опитвала никога, но съм чувала, а сега вече и чела. Трябва да пробвам. Имам тиква цигулка :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,тиквата "цигулка" е по-водниста, така че е по-добре парченцата да ги оваляш или поръсиш , както пише Христинка, с брашно. Нашите са много сухи и това не е необходимо.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Свекърва ми правише нещо подобно с тиква, но така и не съм я попитала за рецептата, обаче на мен много ми харесваше :) Ще изненадам с този десерт момчетата в къщи и зная че на единият със сигурност много ще му хареса Тили! Той обожава тиква ;) Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, предполагам че е по този начин. Той си е стар и изпитан. Някои карамелизират част от захарта в тавата, преди да сложат останалите продукти. Също става много вкусно, но ние я прави по бързия начин!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Изглежда чудесно, Тили! Прилича на крем-карамел с тиква:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, права си . Има такъв вкус. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Току-що си опекох едно таве, Тили! Рецептата е много вкусна!
    Прегръдка и хубав следобед, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей че си бърза! :)
      Много се радвам че ви е харесало, Ив!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Вкусотия! Както виждам вече има и изпробвали:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Тили, абсолютно по същия начин я правя и аз, но добавям и масло понякога. Това си е крем карамел с тиква. Понякога запичам тиквата предварително. Понякога нарязвам на дребни кубчета, като зарчета, понякога я стържа и сурова я смесвам. Грабвам сега от твоята една чинийка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, яйцата може да са и повече - 5 бр., тогава наистина става като с крем карамел. Масло или олио не добавям, защото обикновено ползваме домашно мляко и каймака отива първо в заливката. Идеята за стъргана тиква ще си копирам. :)
      Да ти е сладко!

      Изтриване