вторник, 5 януари 2016 г.

Тиква с месо в гювечета





Освен като съставна част на десерти, тиквата е подходяща  и за приготвяне на солени ястия. Имам вече сполучлив опит с приготвянето на Крем супа от тиква   и Тиквена крем супа с топчета от кайма
  Предлаганата рецепта се оказа една добра комбинация и с нея сполучливо може да се разнообрази есенно-зимното меню.

Продукти за 2 гювечета (с обем 300 – 350 мл)
200 г месо
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
200 – 250 г картофи
200 – 250 г тиква
1 пресен домат
сол
подправки – на вкус
2 с. л. олио

Приготвяне
Месото се нарязва на хапки и се разпределя на дъното на гювечетата.
Като втори слой се поставя нарязан на полумесеци лук и нарязан на филийки чесън.
Отгоре се разпределят нарязаните на кубчета картофи и след това нарязаната на кубчета тиква.
Поръсва се със сол и избраната подправка. Аз използвах шарена сол и чубрица. Най-отгоре се завършва с нарязани на кръгчета домати. Понеже в момента нямах пресни домати, намазах с домашна лютеница.
В гювечетата се налива вода малко повече от половината обем. Полива се равномерно с олиото и се слагат капачетата.
Гювечетата се поставят в студена фурна. Тя се загрява на 200 градуса С и като заври течността, се намалява на 180 градуса. След един час се махат капачетата и ястието се допича.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Тили,
    тиквата наистина е много вкусна и подходяща и за солени, и за сладки ястия.Прекрасни гювечета , благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, радвам се че идеята ти допада!
      Слънчев, макар и студен, ден!

      Изтриване
  2. Честита 2016, Тили!
    Много здраве и щастлива година!
    Тили,страхотна идея!С удоволствие ще се възползвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нати! Да е спорна и щастлива!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Честита нова година,Тили!Здраве ,късмет и благополучие през цялата година!
    Интересна рецепта!Никога не съм пробвала тиква в солени ястия!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме! Честита да е и на теб!
      Опитите при мен се оказаха сполучливи, надявам се и на теб да ти харесат, ако пробваш! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. За много години, Тили!
    Бъди здрава! Чудесно е първото ти за годината предложение!
    Прегръдка, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Ив!
      Радвам се че предложението ми ти харесва!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Честита Нова Година, Инче!
    Желая здраве и благоденствие на теб и семейството ти!
    Чудесна е гозбата ти! Любимото ми месо и приготвено в гювеча със сигурност е неустоимо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче!
      Комбинацията беше вкусна! :)

      Изтриване
  6. А, Тили, взе ми ума, само не знам домашните ако ме разкрият, че съм им сложила и тиква как ще реагират.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ако тиквата не е с наситен оранжев цвят, каквито са нашите, може и да ги прилъжеш ! :)))

      Изтриване