За
любителите на комбинацията сладко-солено. Ароматът и вкусът на сухите плодове
са едно приятно допълнение към месото.
Имаме
си и любими ястия с други сушени плодове
- стафиди и сини сливи:
И
като изнесох тези рецепти, видях че нямам в блога ястията, които приготвям с пилешко и сини сливи, което трябва да се
поправи! :)
Рецептата
е на шев Манчев. Имам и снимка на
ястието, но не съм записала линк към рецептата, а и не мога да я открия в
Гугъл. Затова я пиша както е в оригинал, като добавям промените, които съм
направила.
Продукти
1
кг свински врат без кост
4
– 5 стръка праз лук
50
– 60 мл олио
15
– 20 бр. сушени кайсии
120
г сушени домати
2
– 3 стръка розмарин
сол
черен
пипер
Приготвяне
Загряваме
силно олиото. Нарязваме свинския врат на тънки жулиени, овкусяваме ги със сол и
черен пипер и ги запечатваме в сгорещеното олио. Когато придобият златист
загар, добавяме праза, нарязан на полумесеци, и задушаваме, докато омекне, като
разбъркваме начесто.
След това прибавяме сушените кайсии, които можем да нарежем на кубчета, а след това и сушените домати, нарязани на лентички.
Задушаваме още няколко минути при непрекъснато разбъркване и преди да свалим от котлона, овкусяваме със сол, черен пипер и накъсания розмарин.
След това прибавяме сушените кайсии, които можем да нарежем на кубчета, а след това и сушените домати, нарязани на лентички.
Задушаваме още няколко минути при непрекъснато разбъркване и преди да свалим от котлона, овкусяваме със сол, черен пипер и накъсания розмарин.
Промените
при мен:
Използвах
по-малко месо и съответно намалих и другите продукти.
Месото
само леко посолих, преди да се запечата. Запържих го до готовност.
Нямам
сушени домати и добавих малко домашно приготвена лютеница;
Кайсиите
нарязах на тънки ивички. Прибавих ги да се задушават заедно с лука, така
омекнаха по-добре.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Вкусноооо! И какъв наситен цвят има само!
ОтговорИзтриванеВкусни и усмихнати почивни дни, Инче!
Поздрави!
Благодаря, Габи! Добре се получи.
ИзтриванеПриятни почивни дни и на теб!
Интересно предложение, аз правя зимата свинското със сушени сини сливи :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сини сливи в постен вид или с месо често се готви в нас. Затова ме заинтригува и това предложение. Определено ще го опитам и с пилешко.
ИзтриванеПоздрави!
Леле колко е вкусно при теб Инче, а обяд е твърде далече!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! Ще се залъжеш с някои от твоите неустоими вкусотии! :)
ИзтриванеПоздрави!
Откога се каня да събера кайсиите и месото заедно. Мисля, че много добре ще си подхождат, Благодаря за идеята, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарта, много си подхождат и не отлагай! А за идеята да благодарим на шев Манчев. :)
ИзтриванеИ аз ще опитам! Благодаря!
ОтговорИзтриванеНати, надявам се на отзив! :)
ИзтриванеИзглежда чудесно, Ина! Макар да не смесвам сладко и солено, мисля, че ще ми допадне. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, не може вкусовете ни да са еднакви,но не пречи да опиташ! :)
ИзтриванеХубав ден!
Тили, не съм опитвала, и бих, но у дома никой друг няма да го приеме:(
ОтговорИзтриванеСтрахотни са ти снимките пак!
Веси, малко трудно се възприемат такива ястия, ако не си свикнал с комбинацията сладко-солено. Може да им дойде времето и на тях. :)
ИзтриванеРадвам се че ти харесват снимките!
Приятна вечер!