петък, 22 януари 2016 г.

Свински врат с праз лук и сушени кайсии




За любителите на комбинацията сладко-солено. Ароматът и вкусът на сухите плодове са едно приятно допълнение към месото.
Имаме  си и любими ястия с други сушени плодове -  стафиди и сини сливи:

И като изнесох тези рецепти, видях че нямам в блога ястията, които приготвям  с пилешко и сини сливи, което трябва да се поправи! :)

Рецептата е на шев Манчев.  Имам и снимка на ястието, но не съм записала линк към рецептата, а и не мога да я открия в Гугъл. Затова я пиша както е в оригинал, като добавям промените, които съм направила.

Продукти
1 кг свински врат без кост  
4 – 5 стръка праз лук
50 – 60 мл олио
15 – 20 бр. сушени кайсии
120 г сушени домати  
2 – 3 стръка розмарин
сол
черен пипер

Приготвяне
Загряваме силно олиото. Нарязваме свинския врат на тънки жулиени, овкусяваме ги със сол и черен пипер и ги запечатваме в сгорещеното олио. Когато придобият златист загар, добавяме праза, нарязан на полумесеци, и задушаваме, докато омекне, като разбъркваме начесто.
След това прибавяме сушените кайсии, които можем да нарежем на кубчета, а след това и сушените домати, нарязани на лентички.
Задушаваме още няколко минути при непрекъснато разбъркване и преди да свалим от котлона, овкусяваме със сол, черен пипер и накъсания розмарин.


Промените при мен:
Използвах по-малко месо и съответно намалих и другите продукти.
Месото само леко посолих, преди да се запечата. Запържих го до готовност.
Нямам сушени домати и добавих малко домашно приготвена лютеница;
Кайсиите нарязах на тънки ивички. Прибавих ги да се задушават заедно с лука, така омекнаха по-добре.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Вкусноооо! И какъв наситен цвят има само!
    Вкусни и усмихнати почивни дни, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Добре се получи.
      Приятни почивни дни и на теб!

      Изтриване
  2. Интересно предложение, аз правя зимата свинското със сушени сини сливи :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сини сливи в постен вид или с месо често се готви в нас. Затова ме заинтригува и това предложение. Определено ще го опитам и с пилешко.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Леле колко е вкусно при теб Инче, а обяд е твърде далече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Ще се залъжеш с някои от твоите неустоими вкусотии! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Откога се каня да събера кайсиите и месото заедно. Мисля, че много добре ще си подхождат, Благодаря за идеята, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, много си подхождат и не отлагай! А за идеята да благодарим на шев Манчев. :)

      Изтриване
  5. Изглежда чудесно, Ина! Макар да не смесвам сладко и солено, мисля, че ще ми допадне. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, не може вкусовете ни да са еднакви,но не пречи да опиташ! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  6. Тили, не съм опитвала, и бих, но у дома никой друг няма да го приеме:(
    Страхотни са ти снимките пак!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, малко трудно се възприемат такива ястия, ако не си свикнал с комбинацията сладко-солено. Може да им дойде времето и на тях. :)
      Радвам се че ти харесват снимките!
      Приятна вечер!

      Изтриване