сряда, 23 декември 2015 г.

Печена тиква с компот от сини сливи в три варианта




Това е предложението ми за десерт за Бъдни вечер, включено в електронното  кулинарно блогосписание  SOintoFOOD





Продукти за тавичка с размери 27/17 см
700 – 800 г тиква
1 компот от сини сливи (800 мл)
канела; карамфил;
захар при необходимост
0,5 ч. ч. едро нарязани орехови ядки
2 с. л. олио

За варианта с ориз
2 с. л ориз (или 4 с. л. за цяла тавичка)

За варианта с плодове
500 г тиква
1 малка ябълка, 1 малка круша, парче дюля (общо около 200 – 300 г)
3 с. л. захар

Приготвяне
Тиквата се обелва, нарязва на малки кубчета и се  подрежда в тавата. Отгоре се поставят плодове от компота. Налива се сок от компота да покрие малко повече от половината на тиквата. В зависимост от сладостта на тиквата и компота може да се поръси със захар на вкус. Ако тиквата и компотът са сладки, захар не е необходима.
Поръсва се с канела и по желание може да се набодат няколко карамфилчета.
Орехите може да се добавят сега, но е по-добре да се поръсят след като тиквата се позапече.
Отгоре се полива с тънка струйка олио.

Пече се първоначално на 200 градуса С, докато течността заври, след това се намалява на 180-170 градуса С  (умерена фурна), докато тиквата омекне и течността се изпари  почти напълно .
Поднася се изстинала.



Това е основната рецепта. Към нея се добавят продуктите за другите два варианта.

За варианта с ориз


Оризът се добавя в едната половина на тавичката. Ако се приготвя цяла тавичка, количеството трябва да се удвои – 4 с. л. Върху ориза не се поръсва с орехи.



За варианта с плодове


Ябълката и крушата се обелват. Плодовете се нарязват на кубчета. Смесват се с тиквата и се подреждат в тавичката. Тук трябва да се поръси допълнително със захар, заради плодовете.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Тили,
    тиквата е много диетична, вкусна и както и да се направи все е вкусна.
    Чудни са и трите варианта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, стига човек да си развихри въображението, а с тиква наистина стават вкусни ястия и десерти.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Интересно, особено с компота от сливи. Весела Коледа Тили :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оказа се вкусно допълнение към тиквата.
      Весели празници и на теб, Кайти!

      Изтриване
  3. Весела Коледа, Тили! С най-сърдечни пожелания за доброта, обич, радост и здраве към теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Рождество на теб и семейството,Инче !
    Здраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!
    Много варианти си презентирала на този чуден десерт,харесват ми всякак!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа! Здраве и много прекрасни моменти! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен постен десерт, Тили!
    Честито Рождество!
    Желая ти да бъдеш много здрава и заобиколена от обичливи близки и верни приятели! Топло те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, Роси,Павлинка, Веси, Траянче - сърдечно благодаря за благопожеланията!
    Честита Коледа и на вас! Бъдете здрави и щастливи! Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Честити празници Инче и Честито Рождество Христово! Здраве и благополучие в дома ти! Поздрав с прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Весели празници!
      Прегръдка!

      Изтриване