сряда, 9 декември 2015 г.

Кисело зеле с булгур, ориз или елда




Вкусно и засищащо постно ястие, което може да се ползва и по време на постите през годината,  както и за Бъдни вечер. Сменяйки зърнената съставка се променя и вкуса на ястието, така че менюто може да се разнообрази още повече.

Продукти
1 кг кисело зеле
3/4 ч. ч. олио
1 глава лук
1 ч.л. червен пипер  или 1 с. л. доматено пюре (лютеница)
1 ч.ч. булгур (ориз-бял, кафяв; елда)
2-3 бр. сухи червени чушки
сол
подправки по избор – чубрица; дафинов лист; черен пипер

Приготвяне
Ситно нарязаният лук се задушава в част от олиото. Прибавя се нарязаното на тънки ивици кисело зеле. Задушава се до готовност с малко вода. (използвам тенджера под налягане).
Към задушеното зеле се прибавя червения пипер  (доматено пюре или лютеница), булгура (ориз или елда), начупените на едри парчета сухи червени чушки(препичам ги предварително леко на пламъка на газовия котлон – придават по-друг вкус на ястието) и подправка по избор. Добавят се 2 - 3  чаши (зависи от зърнената съставка) зелев сок (или смес с вода, или само вода – опитва се на сол). Сместа се прехвърля в тава. Отгоре се полива с останалото олио.
Пече се първоначално в силна фурна – 200 – 220 градуса С, като заври течността се намалява на 180 градуса.
По желание при сервирането се поръсва с прясно смлян черен пипер.

Ястието може и да не се запича (макар че запечено е по-вкусно), а да се довари на много слаб огън, докато оризът  се свари.

Ако се използва елда (гречка), тя предварително се препича 1-2 минути в нагорещен сух тиган при непрекъснато разбъркване. Четох това някъде из руските сайтове и наистина с така обработената елда ястията са по-вкусни.




Стара снимка с ориз


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Ама точно така препечено го обичам зелето, да знаеш:) Ракошно е станало!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили,
    баба ми навремето много приготвяше кисело зеле с булгур.Но виж, твоите червени сушени пиперки са прекрасно допълнение към ястието.Чудесно е !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, придават един неповторим аромат, ако пък се случи и лютива... :)
      Аз често прибавям в ястия или супи леко препечени сухи чушки или чушлета.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили, ястието ти ми е толкова на сърце! Само с ориз съм опитвала, но и в другите варианти бих му се насладила. И с чушчица! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, с ориз е най-често приготвяно. Другите два варианта не са толкова популярни. А с чушчица обезателно! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Да, това е минуса на късното разглеждане на блоговете! :)
      Приятна вечер, Веси!

      Изтриване