В
средата на месец октомври ми трябваше кисело зеле за една рецепта. Не ми остана
консервирано от миналата година. Времето топло, за кисело зеле на глави рано,
пък и нямам намерение да слагам, защото за една или две зелки не си заслужава.
Като
се поразрових в интернета, доверих се на този източник и останах много доволна.
До сега 3 пъти слагам в малки количества и си правя експерименти със съставките
.
Продукти
За
1 кг зеле – почистено и нарязано
-
1 пълна с. л. сол
-
1 равна с. л. захар
Приготвяне
Зелето
се почиства от външните листа, кочана и дебели жилки. Нарязва се на тесни
ивици.
Поръсва
се със солта и захарта и се претрива. Слага се на порции в буркана и се натъпква плътно (използвам чукалото
от дървеното хаванче
). Отгоре излиза сок. Затваря се с капачка (пластмасова или на винт).
Бурканите
се оставят на стайна температура. Зелето става готово за 3 – 4 дни.
Обикновено
на втория ден започва леко да кипи и от буркана
да излиза от сока. Затова го поставям в дълбока чиния или тавичка.
Готовото
зеле може да се готви, да се ползва за салата или да се консервира за по-късна
употреба. Това което не се употреби веднага, може да се сложи в хладилник - ферментацията спира. (Поне за две седмици
престой в хладилника имам опит – не е мръднало. Вадя си
колкото ми е необходимо за употреба в момента, като само следя върху останалото
количество зеле да има от сока).
Експериментите
ми са само със зеле;
с
настъргани моркови
и
с ябълки.
Туршии с фикс на Dr.Oetker
И
за да приключа темата със зимнината за тази година – приготвих няколко буркана
с различни зеленчуци с Пикант фикс-лют на Dr.Oetker.
Продукти
2
– 3 кг зеленчуци
1
пакетче Пикант фикс - люта Dr.Oetker
1,75
л. вода
300
мл оцет (6% или 9%)
150
г захар
стръкове
целина, магданоз, копър;
лук
на филийки, чесън;
Приготвяне
Измитите, почистени, цели
или нарязани зеленчуци се подреждат в предварително измити буркани.
Съдържанието
на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Така получената
марината се слага на огъня и се оставя да ври 3 – 5 минути, като непрекъснато
се разбърква. След като сместа заври, ако е необходимо се доовкусява на вкус с
оцет и сол.
Горещата
смес се излива внимателно върху подредените зеленчуци, разклаща се буркана и
ако е необходимо се долива от маринатата. Бурканите веднага се затварят
херметически с капачки. Както при киселите
краставички и тук маринатата оставям на много слаб огън и като налея марината в
един буркан, веднага го затварям. Така я запазвам гореща за всички буркани,
докато затварям капачките.
След
като изстинат, се съхраняват на хладно и тъмно място.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар