петък, 4 декември 2015 г.

Запечено кисело зеле с картофи




За тази рецепта бях провокирана от Илиана "Щъркелово гнездо"  с нейното вкусно предложение за Прясно зеле с картофи на фурна. Веднага си помислих за замяна на прясното с кисело зеле. И понеже под ръка имах буркан с рязано кисело зеле за бърза консумация  с моркови и целина, не можех да не пробвам. Резултатът много ми хареса. Получи се вкусно съчетание на киселото със сладостта на картофа.

Продукти за 2 порции
Половин буркан кисело зеле (400 – 500 г)
250 – 300 г картофи
1 глава лук
1 морков
Парче (клонче) целина
2 – 3 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре (лютеница)
3 – 4 с. л. олио
По 1 к. л. ким и семе от копър

Приготвяне
Ако се ползва зелка, се нарязва на ситно, морковът се рендосва на едро ренде, целината се нарязва на ситно. Може да се ползват и замразени морков и целина.
Ситно нарязаният лук, заедно с моркова и целината  се задушават с част от олиото. Прибавя се киселото зеле, кима и семето от копър. Задушава се до готовност с малко вода. Аз използвам тенджерата под налягане.
Обелените  картофи се нарязват на резени или кубчета.
Към задушеното зеле се прибавят доматеното пюре, нарязаните на филийки скилидки чесън и картофите. Смесват се и се прехвърлят в тавичка. Добавя се зелев сок (или смес с вода, или само вода – опитва се на сол) на ниво малко повече от половината. Отгоре се полива с останалото олио.
Пече се първоначално в силна фурна – 200 – 220 градуса С, като заври течността се намалява на 180 градуса.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Изглежда страхотно, Ина! И аз я мярнах при Илианка, но да видим кога ще й дойде времето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, на мен пък ми престои да направя нейния вариант - с прясно зеле.
      С кисело зеле тепърва ще се готви, така че има време.
      Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Определено с кисело зеле ми харесва повече! Много апетитна чинийка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, за сега не мога да кажа кой от двата варианта по ми допада, защото не съм правила с прясно зеле, но мисля че и с него ще ми допадне. С повечко домати ще стане пак вкусно.
      поздрави!

      Изтриване
  3. Е,такава комбинация май не съм пробвала, а изглежда много вкусно, поднесено от теб. Чудесна си, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях пробвала, но наистина е много вкусно.
      Спокойна неделна вечер, Кате!

      Изтриване
  4. Много вкусно ми звучи рецептата,Инче!Предполагам,че картофите и киселото зеле се балансират идеално.Аз по принцип никога не готвя киселото зеле чисто,добавям му ориз,за да обира киселината,но виж с картофки също би било чудесно!Много вкусно готвиш,казвала съм го и пак ще го подчертая,това си е то,майстор с много опит!Щастливи декемврийски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много добре се балансират. Чисто кисело зеле и аз рядко готвя. Обичаме най-много със зрял боб, запечено на фурна; правила съм с ориз; булгур; нахут; елда; Всяка от тези съставки придава специфичен вкус на ястието. Е, не отказваме и със свинско! :)
      Благодаря ти за добрите думи!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  5. Красота, Тили! Дойде си време за чинийка кисело зеленце и чашка червено вино! Усмихната седмица пред теб, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, тъкмо сега му е времето на киселото зеле. Първо постно, след това със свинско и винско!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Тили,
    тази рецепта и за Бъдни вечер ще е много подходяща.Винаги приготвям с прясно зеле, баща ми така обича.А киселото правим на салата.Чудесно е ястието.Много добре се съчетава и като гарнитура към месо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С прясно зеле тепърва ще опитам. А салатка с кисело обичам!
      Поздрави!

      Изтриване