12. 04. 2016 г |
За
тази рецепта бях провокирана от Илиана "Щъркелово гнездо" с нейното вкусно предложение за Прясно зеле с картофи на фурна. Веднага си помислих за замяна на прясното с кисело
зеле. И понеже под ръка имах буркан с рязано кисело зеле за бърза консумация с
моркови и целина, не можех да не пробвам. Резултатът много ми хареса. Получи се
вкусно съчетание на киселото със сладостта на картофа.
Продукти за 2
порции
Половин
буркан кисело зеле (400 – 500 г)
250
– 300 г картофи
1
глава лук
1
морков
Парче
(клонче) целина
2
– 3 скилидки чесън
1
с. л. доматено пюре (лютеница)
3
– 4 с. л. олио
По
1 к. л. ким и семе от копър
Приготвяне
Ако
се ползва зелка, се нарязва на ситно, морковът се рендосва на едро ренде,
целината се нарязва на ситно. Може да се ползват и замразени морков и целина.
Ситно
нарязаният лук, заедно с моркова и целината се задушават с част от олиото. Прибавя се киселото
зеле, кима и семето от копър. Задушава се до готовност с малко вода. Аз използвам
тенджерата под налягане.
Обелените картофи се нарязват на резени или кубчета.
Към
задушеното зеле се прибавят доматеното пюре, нарязаните на филийки скилидки
чесън и картофите. Смесват се и се прехвърлят в тавичка. Добавя се зелев сок
(или смес с вода, или само вода – опитва се на сол) на ниво малко повече от половината. Отгоре
се полива с останалото олио.
Пече
се първоначално в силна фурна – 200 – 220 градуса С, като заври течността се
намалява на 180 градуса.
Изглежда страхотно, Ина! И аз я мярнах при Илианка, но да видим кога ще й дойде времето:)
ОтговорИзтриванеТраянче, на мен пък ми престои да направя нейния вариант - с прясно зеле.
ИзтриванеС кисело зеле тепърва ще се готви, така че има време.
Слънчев ден!
Определено с кисело зеле ми харесва повече! Много апетитна чинийка!
ОтговорИзтриванеБети, за сега не мога да кажа кой от двата варианта по ми допада, защото не съм правила с прясно зеле, но мисля че и с него ще ми допадне. С повечко домати ще стане пак вкусно.
Изтриванепоздрави!
Е,такава комбинация май не съм пробвала, а изглежда много вкусно, поднесено от теб. Чудесна си, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз не бях пробвала, но наистина е много вкусно.
ИзтриванеСпокойна неделна вечер, Кате!
Много вкусно ми звучи рецептата,Инче!Предполагам,че картофите и киселото зеле се балансират идеално.Аз по принцип никога не готвя киселото зеле чисто,добавям му ориз,за да обира киселината,но виж с картофки също би било чудесно!Много вкусно готвиш,казвала съм го и пак ще го подчертая,това си е то,майстор с много опит!Щастливи декемврийски празници!
ОтговорИзтриванеРоси, много добре се балансират. Чисто кисело зеле и аз рядко готвя. Обичаме най-много със зрял боб, запечено на фурна; правила съм с ориз; булгур; нахут; елда; Всяка от тези съставки придава специфичен вкус на ястието. Е, не отказваме и със свинско! :)
ИзтриванеБлагодаря ти за добрите думи!
Успешна нова седмица!
Красота, Тили! Дойде си време за чинийка кисело зеленце и чашка червено вино! Усмихната седмица пред теб, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, тъкмо сега му е времето на киселото зеле. Първо постно, след това със свинско и винско!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили,
ОтговорИзтриванетази рецепта и за Бъдни вечер ще е много подходяща.Винаги приготвям с прясно зеле, баща ми така обича.А киселото правим на салата.Чудесно е ястието.Много добре се съчетава и като гарнитура към месо.
Поздрави !
С прясно зеле тепърва ще опитам. А салатка с кисело обичам!
ИзтриванеПоздрави!