четвъртък, 10 декември 2015 г.

Кекс с готварска сметана




Преди време си харесах някаква рецепта за ястие, за което ми трябваше готварска сметана. Рецептата потъна в дълбоките дебри на папката „за направа”, прецених че скоро няма да сготвя с нея и докато не ѝ мине срока на годност, реших да опитам  приложението ѝ в един обикновен кекс. Опитът – сполучлив!
Продукти
3 яйца
1 ч. ч. захар  (200 г)
0,5 ч. ч. олио
1 ванилия
2 мл лимонова есенция (1 ампула)
2 ч. ч. брашно (250 г ) 
10 г бакпулвер
200 мл готварска сметана
1 к. ч. (3 пълни с. л.) стафиди
1 к. ч. (3 пълни с. л.) едро нарязани орехови ядки
1 пълна с. л. какао
Пудра захар за поръсване или глазура

Приготвяне
Брашното се пресява с бакпулвера.
Отделя се 0,5 ч. ч. и се смесва със стафидите и ореховите ядки.
Яйцата и захарта се разбиват на крем. На тънка струя, при непрекъснато разбиване се добавя олиото. Прибавя се ванилията, лимоновата есенция  и сметаната, разбърква се, добавя се на порции  1,5 ч. ч. брашно и се обърква добре да стане хомогенна смес.
Отделят се 3 с. л. от сместа и се смесват с какаото. За да се уеднакви консистенцията с тази на кексовата смес се прибавя съвсем малко вода (мляко).
Към кексовата смес се добавят набрашнените стафиди и ядки, разбърква се с шпатула. Половината се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Отгоре на тънка струйка се излива какаовата смес и след това останалата половина от кексовата смес. С нож, или дръжката на вилица(лъжица) забоден до дъното, се правят 2 – 3 кръга, за да се размесят смесите и нашари кекса.
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
Изпеченият кекс, изстинал, се поръсва с пудра захар или се залива с глазура.




1 ч. ч. = 200 мл
1 к. ч. =   80 мл
Кексова форма с d в основата - 12 см; горе - 21 см; височина – 9 см

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Много пухкав кекс, Ина :) и навяващ мисли за топла, мека есен, нищо общо с режещия вятър, който свири вън :)
    Вземам си парченце сутринта за кафето. А на теб - лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той беше и направен в такова време,ама нали все закъснявам с публикациите. Да ти сладка виртуалната почерпка! :)
      Лека и на теб!

      Изтриване
  2. Изглежда доста вкусен, Ина! И много есенен! Чак ми стопли денят!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Радвам се че съм те стоплила в това не много приятно време!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Установила съм, че всичко със сметана става по-вкусно, Ина! Този кекс е перфектен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно си права, Траянче! Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Как дойде ще ми дойде едно-две парченца сега за лека следобедна закуска! Ще си грабна! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грабвай, макар че при вкусотиите, които приготвяш, едва ли ще ти е нужно! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. ТИЛИ,
    прекрасно предложение за празничните дни.Но в суматохата около празника ще избера именно такива по - леснички, изпитани рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, аз по принцип съм по лесните рецепти.:) Ще се радвам, ако помогна с някаква идея.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Ех, как обичам орехчета и стафиди съчетани, Тили!
    И съм на мнение, че десертите стават все по-хубави, все по-вкусни и все по-красиви.. но на масата винаги, винаги ще има запазено място за един хубав кейк!
    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра комбинация, нали? И ти си я ползвала много успешно в питката "Елхичка"!
      Кексовете наистина си остават десерта, който винаги ще присъства в менюто ни.
      Лека неделна вечер, Мария!

      Изтриване
  7. Много, много ти се радвам, Тили, страхотна си просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти за милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Рецептата си я записвам! :) Много апетитно изглежда, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, обикновен кекс е, но наистина стана вкусен.
      Поздрави!

      Изтриване