Това
е от публикациите с гафове и доста се колебах дали да я пускам. Не вярвам някой
да постъпи като мен, но явно понякога се
случват такива необясними постъпки!
Идеята
за оформянето е от този източник, а тестото е Постно, неостаряващо (Хрущовско) тесто.
Продукти - 1 ч. ч. = 200
мл
3,5
ч. ч. брашно – около 450 г
200
мл вода
100
мл олио
7
г суха мая
1
ч. л. сол
2
ч. л. захар
Питката може да се приготви и с друго
тесто.
Приготвяне
В
съд се поставят водата, която не е
необходимо да бъде предварително затоплена, маята, захарта и солта. С тел се
разбъркват, за да се разтвори и смеси всичко. Прибавя се олиото и отново се
разбърква 3 – 4 пъти. Постепенно с разбъркване се добавят 3 чаши от брашното.
Тестото
се прехвърля върху плота и се омесва, като си използва останалата половин чаша
брашно. Поставя се в подходящ съд, завива се със свежо фолио или се покрива с капак
и се съхранява в хладилник най-малко 4 часа. (Аз го
приготвих вечерта към 21 ч., а го употребих към 10 ч. сутринта на другия ден. Престоя
не в хладилник, а на кухненската тераса, която е северна и в момента доста
студена. За разлика от първия път, тестото се надигна и втаса, както при
обикновените теста, но се задържа на това ниво, не превтаса).
Втасалото
тесто се премесва леко. От него се откъсва малко парче с големината на топче за
тенис. Премесва се с малко брашно, за да стане по-твърдо. Разточва се с точилката
и от него се изрязват фигурките.
(И тук направих гаф,
за който нямам обяснение! Вместо да си напрегна малко акълеца и да измисля
какво до измайсторя с останалото от фигурките тесто и да доокрася питката или
да го хвърля, аз извадих разстланата вече в тавата питка и смесих двете теста!
Ясно ви е какво стана. Хубавото еластично тесто стана неравно. Реших да
продължа, пък каквото стане, това!)
Фигурките
се намокрят от долната страна с малко
вода и се залепват върху питката.
Питката
не се оставя да втаса втори път. Пече се в предварително загрята умерена фурна,
на 170-180 градуса С.
Опечената
питка, още гореща се намазва с олио (зехтин), без фигурките.
Оставя
се да изстине върху скара.
И
за пореден път се уверих колко благодатно е това тесто! Въпреки всичко, макар и
неугледна, но питката беше страхотна на вкус – мека, с крехка, хрупкава коричка!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Може и да ти се вижда неугледна отвън, обаче хлябчето е станало страхотно! Иде ти от картинката да го захапеш :) Много хубава е станала питката, Тили! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеДаже е много неугледна, но поне компенсира с вкуса си!
ИзтриванеБлагодаря!
Спокоен ден!