понеделник, 7 декември 2015 г.

Питка за Никулден




Това е от публикациите с гафове и доста се колебах дали да я пускам. Не вярвам някой да постъпи като мен, но  явно понякога се случват такива необясними постъпки!
Идеята за оформянето  е от този източник, а тестото е Постно, неостаряващо (Хрущовско) тесто.

Продукти  - 1 ч. ч. = 200 мл
3,5 ч. ч. брашно – около 450 г
200 мл вода
100 мл олио
7 г суха мая
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
       Питката може да се приготви и с друго тесто.

Приготвяне
В съд се поставят  водата, която не е необходимо да бъде предварително затоплена, маята, захарта и солта. С тел се разбъркват, за да се разтвори и смеси всичко. Прибавя се олиото и отново се разбърква 3 – 4 пъти. Постепенно с разбъркване се добавят 3 чаши от брашното.
Тестото се прехвърля върху плота и се омесва, като си използва останалата половин чаша брашно. Поставя се в подходящ съд, завива се със свежо фолио или се покрива с капак и се съхранява в хладилник най-малко 4 часа. (Аз го приготвих вечерта към 21 ч., а го употребих към 10 ч. сутринта на другия ден. Престоя не в хладилник, а на кухненската тераса, която е северна и в момента доста студена. За разлика от първия път, тестото се надигна и втаса, както при обикновените теста, но се задържа на това ниво, не превтаса).
Втасалото тесто се премесва леко. От него се откъсва малко парче с големината на топче за тенис. Премесва се с малко брашно, за да стане по-твърдо. Разточва се с точилката и от него се изрязват фигурките.
(И тук направих гаф, за който нямам обяснение! Вместо да си напрегна малко акълеца и да измисля какво до измайсторя с останалото от фигурките тесто и да доокрася питката или да го хвърля, аз извадих разстланата вече в тавата питка и смесих двете теста! Ясно ви е какво стана. Хубавото еластично тесто стана неравно. Реших да продължа, пък каквото стане, това!)
Фигурките се намокрят  от долната страна с малко вода и се залепват върху питката. 

Питката не се оставя да втаса втори път. Пече се в предварително загрята умерена фурна, на 170-180 градуса С.
Опечената питка, още гореща се намазва с олио (зехтин), без фигурките.
Оставя се да изстине върху скара.
И за пореден път се уверих колко благодатно е това тесто! Въпреки всичко, макар и неугледна, но питката беше страхотна на вкус – мека, с крехка, хрупкава  коричка!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Може и да ти се вижда неугледна отвън, обаче хлябчето е станало страхотно! Иде ти от картинката да го захапеш :) Много хубава е станала питката, Тили! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже е много неугледна, но поне компенсира с вкуса си!
      Благодаря!
      Спокоен ден!

      Изтриване