петък, 30 юни 2017 г.

Пържени чушки, пълнени със сирене , с доматен сос


Този начин на приготвяне на чушките ме връща доста години назад. Заради пърженето и най-вече – пръскането, отдавна не съм ги правила. По-късно започнахме  да използваме здравословния начин на готвене – печени във фурната. Но и тези са много, много вкусни!
Ако сиренето е доста солено, може да се смеси с извара, или да се използва само извара, като се посоли на вкус. И тук споменът ми е, че прибавяхме в плънката трохи от стар хляб – да поеме от яйцата, за да не е толкова течна сместа, както и да намали солеността на плънката.

Продукти
12-16 бр. чушки (зависи от големината им)
350 -400 г сирене (или смес сирене и извара; или само извара)
3 – 4 яйца

0,5 ч. ч. олио  за пържене

За доматения сос
1 кг домати
чесън – пресен или скилидки стар – на вкус
сол
захар 0,5 ч. л.
магданоз

Приготвяне
Чушките се измиват и добре подсушават. Това е важно, за да не пръскат толкова при пърженето. Почистват се от семето.
Смесват се натрошеното сирене, изварата и едно по едно яйцата. Може да не се ползват всичките. Трябва да се получи гъста смес, която да не изтича от чушките при пърженето.  С тази смес се пълнят чушките.
Изпържват се в сгорещеното олио от всички страни. При обръщането се внимава, защото доста пръскат!  Изваждат се и се нареждат в чиния.

В същата мазнина, в която са пържени чушките  се поставят доматите - обелени и нарязани на ситно (или настъргани на едро ренде, за да се отдели ципата). Пържат се докато се сгъстят. Прибавя се захарта, сол на вкус и ситно нарязания чесън. Пържи  се още няколко минути, за да се овкуси добре сосът. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.
С този сос се заливат чушките или се поднася отделно.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    правя това ястие запечено във фурната.Просто върху соса от домати / добавям и моркови, лук, тиквички / подреждам суровите пълнени с плънката пиперки и запичам на фурна.По - бързо става и по - лесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, и аз отдавна ги пека, но сега за няколко чушки не ми се палеше фурната, а и исках да се спомня вкуса на пържените чушки. :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване