четвъртък, 12 юли 2018 г.

Кюфтета с магданоз и тиквички



Внукът донесе малко магданоз (някой подстригал ново покарал) – свеж, нежен, дребничък. За сушене не става; за фризер е много рано; за магданозени кюфтета, каквито отдавна не съм приготвяла, не стига. Какво друго, освен да се съчетае с друг продукт!
От наличните продукти се получиха 12 бр. кюфтета.

Продукти
800 г тиквички
50 г магданоз
80 г сирене
2 бр. яйца
2 с. л. кисело мляко
1 малка глава кромид лук – около 30 г
1-2 скилидки чесън
по 1 пълна с. л. брашно и галета
1 пълна к. л. бакпулвер
2 с. л. олио
сол

Приготвяне
Измитите и остъргани от кората тиквички се настъргват на ситното ренде. Посоляват се с 1 равна ч. л. сол. Оставят се в наклонен съд, за да се отцеди по-голямата част от течността, която ще отделят. След това се прехвърлят върху марля в гевгир и се оставят 20-тина минути да се доотцедят. Изстискват се хубаво с марлята и се прехвърлят в купа. (Този път измерих изстисканите тиквички = 258 г).  
Добавят се:  ситно нарязания магданоз, лук, пасирания чесън, натрошеното сирене, яйцата и сместа от брашното, галетата и бакпулвера.
Всичко се разбърква добре. Ако се налага се добавя още малко брашно.
Сместа не се оставя да престои, а веднага се изпържват кюфтетата. Това се отнася за всички кюфтета, приготвени с тиквички, защото те продължават да отделят течност и сместа става по-рядка. Преди пърженето на всяка порция кюфтета, сместа трябва да се разбърка хубаво.
Използвам съд с тефлоново покритие. От сместа се загребва със супена  лъжица и се поставя в сгорещеното олио. Отгоре леко се притиска.
Кюфтетата се пържат  на умерен огън от двете страни до готовност.
Може да се поднесат с млечно-чеснов сос или с прясна салата.

Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Чудесни сезонни кюфтета с тиквички Тили.Не съм правила все още , но тази година имаме много засяти тиквички в градината - специално за цветовете.
    Поздрави, усмивки и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Нашите тиквички след един от дъждовете загинаха, насадихме втори път, но ще станат (ако въобще станат!) доста късно. За сега или купуваме, или някой съсед, имащ в излишък ни дава. :)
      Поздрави!

      Изтриване