неделя, 14 юли 2013 г.

Паниран заек с млечно-майонезен сос





Наскоро по заръка на дъщерята търсех рецепта за чомлек със заешко месо и попаднах на тази рецепта. Знаех ,че капризният по-малък  внук ще я одобри и така стана! Хареса я много! :)

Продукти
800 г заешко месо
1 дафинов лист
3 яйца
100 г брашно
100 г галета
200 г кисело мляко
100 г майонеза
по желание - лимонов сок или кисели краставички
сол
2 – 3 скилидки чесън
копър или магданоз
олио

Приготвяне
Заекът се разделя на порции. Сварява се в подсолена вода, заедно с дафинов лист.  За по-бързо използвах тенджера под налягане.
След като месото поизстине, порциите (аз обезкостих месото) се овалват в брашно, в разбитите с щипка  сол яйца и след това в галета. Оставят се 15 – 20 минути да престоят, за да може галетата да поеме от яйцата и да не загаря бързо при пърженето.
Панираното месо се изпържва в сгорещеното олио и се поставя върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.
За млечно-майонезения сос се смесват киселото мляко, майонезата, пасирания чесън, ситно нарязан копър  и сол на вкус. По желание може да се прибави малко лимонов сок или ситно нарязани кисели краставички.
При сервиране порциите се поливат със соса.










При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Тили, и аз се присламчвам към малкия ти внук.И на мен ще ми хареса!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали, радвам се че ти допада!
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Тили, знае какво да харесва малкия :)
    Много е апетитно!
    Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали! :) Обича панирани меса. Снощи като се върна от работа омете бързо порцията!
      Благодаря, Дани и спорна седмица!

      Изтриване
  3. Изглежда неустоимо вкусно, апетитно и ароматно, Тилия,
    прекрасни снимки, чудесен избор на малкия... харесва ми!
    Сърдечни поздрави, усмихната и хубава лятна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарпя, Диана!
      То "малкият" е вече на 22, но-понеже има и по-голям /на сина, но живее на друго място/, така го титулувам! :)
      Прегръдки и чудесна седмица!

      Изтриване
  4. Заешкото месо е страхотно! А как си го представила :) идва ми да му посегна :)
    Инче, защо го вариш? Достатъчно е само да се начука.... освен ако не е дърт зайо, но чак толкова възрастен не съм случвала.
    Ще панирам и аз тия дни, чаках да си дойдат големите, та съм скрила цял пакет с филета само :)
    Спорна седмица, Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа!
      Заекът ни е даден от комшия, като си ходихме на село. Замразен. Не зная какъв е, но го сложих в тенджерата под налягане уж за малко, пък се отплеснах на компютъра, минаха 40 минути и още 10 докато поизстине и отворя капака. И пак не беше се сварил добре!
      Надявам се твоите хора да харесат рецептата!
      Успешна седмица!

      Изтриване
  5. А аз откога не съм хапвала заешко не помня, с тези моите капризни мъже.. как апетитно златисто хрупкави изглеждат тези месца. Искам и аз!
    Спечели ме още с първата снимка, Тили, великолепно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, заповядай! :) Не вярвам капризите да не харесат предложението!
      Благодаря ти и прекрасна седмица!

      Изтриване
  6. У дома обичаме заешко,но по този начин не съм го приготвяла,........голям пропуск!Тили,рецептата е превъзходна!Прегръдки:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря! И аз за първи път го правя по този начин и подозирам, че останалото месо, а ако има и друг път подарък заек, ще ме карат по един и същи начин да го готвя! :)
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  7. О, Инче, накара ме да прегладнея с тези апетитни снимки, прелестен Зайко! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Ястието наистина е спорно и бързо свършва!
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  8. Ехе, това май на всеки ще допадне!И аз го харесах!Благодаря за рецептата, Ина, ще пробвам !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, надявам се да ви допадне и на вас, като пробваш!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Невероятно вкусно предложение,Ина,истинско гурме!
    И толкова атрактивни снимки,прелест!
    Благодаря за споделената тънкост с панирането,ще имам предвид!
    Сърдечна прегръдка и усмихната юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Роси! Благодаря ти!
      Радвам се че и аз допринасям с някои съвет!
      Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  10. Много апетитно предложение, Инче! Хрупкавата панировка и сосчето са чудни!
    Една студена бира към това мезе и лятната приказка е съвършена. :)
    Приятна лятна вечер от мен! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Панираното наистина е добро мезе за студена биричка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много вкусно и така красиво поднесено! Все по-добри и красиви снимки правиш, Тили! Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Много ме радва оценката ти!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  12. Изглежда възхитително! А като си помисля, че заек не съм готвила никога.... отчитам го за голяма грешка! Поздрав, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Опитай, заешкото месо е леко и вкусно, ще ви допадне!
      Поздрави и успешна сряда!

      Изтриване
  13. Обожавам заешко. Пържа го понякога, но никога не съм го панирала досега. Трябва да пробвам и този вариант :)
    Изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, радвам се че ти давам идея! Благодаря ти, че намина в бога ми!
      Поздрави!

      Изтриване