Това
постно ястие /или гарнитура/обикновено
се прави с пържени картофи, но на нас ни по-харесва с печени.
Продукти
1
кг картофи
5
– 6 скилидки чесън
2
– 3 с. л. оцет
копър
сол
3
– 4 с. л. олио
Приготвяне
Картофите
се измиват добре, обелват и нарязват с къдрав нож на резени.
Посоляват
се и се поливат с олиото. Разбъркват се добре. Разпределят се равномерно в
тавичка.
Покриват
се с алуминиево фолио и се пекат на 200 градуса С докато поомекнат.
Маха се
фолиото и се запичат до златисто.
Обелените
скилидки чесън се пасират и смесват с оцета, ситно нарязан копър и сол на вкус. От тази смес се поръсват
изпечените картофи, покриват се отново с фолиото и се оставят в изключената
гореща фурна още 10 – 15 минути, за да се задушат и поемат вкуса и аромата на
поръската.
Могат
да се ползват като гарнитура или постно основно ястие.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ох, Тили, толкова красиво ги приготвяш тези ястия, толкова е уютно и вкусно! Прекрасен август!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Много се радвам ако ви е уютно и вкусно!
ИзтриванеУспешен месец август!
Ей сега Тили вече се убеждавам в единомислието ни.....Върна ме в детството,на село,при дядо..............Чудесна си!Прегръщам те,...толкова мило ми стана......
ОтговорИзтриванеА аз отдавна съм се убедила! Радвам че, че ти припомням милото детство!
ИзтриванеМиленче, прегръдки и от мен!
Как харесвам картофки с чесън и копър! Но ти пак ме изненада. Оцет- това е нещо ново за мен.Ще пробвам!
ОтговорИзтриванеНатали, в нашия край много често картофите се поднасят по този начин. Надявам се да останете доволни!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни! Оцетът някакси ги омекотява и са прекрасни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Наистина са вкусни!
ИзтриванеПоздрави!
Не съм тествала картофки с копър,чесън и оцет,заинтригува ме,Инче,а и снимките така примамват да грабна вилицата!Благодаря за интересната рецепта!Поздрав с усмивка!
ОтговорИзтриванеРоси, знаеш ли колко пъти се чудя дали да кача рецепти на подобни ястия! Обикновени, "селски", както ги наричат, но пък вкусни! Все ми се струва, че всички ги знаят и често пъти се отказвам. Но явно и те могат да заинтригуват! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и прекрасен нов месец!
Тили, така хубаво са се настанили тези картофки в тавичката! Не съм си помисляла да слагам оцет в печените картофи, но като даваш идея ще я пробвам :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Албенче! Когато пържиш или печеш картофки, опитай върху малко количество. Като се задушат имат невероятен аромат и вкус! Ще се радвам, ако ви допадне това предложение!
ИзтриванеПриятна вечер и на теб!
Тили, интересна рецепта. Аз приготвям запечени с чесън картофки, но не съм добавяла чесън. Ще опитам и твоя вариант.
ОтговорИзтриванеС поздрав!
Надявам се да ви харесат! Благодаря, Стас!
ИзтриванеПриятна вечер и отморяващи почивни дни!
Обичам картофи, приготвени по всякакъв начин. Идеята ти е интересна, Инче. Не съм правила по този начин, но ще пробвам! :) Много красиво си ги поднесла!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и пожелание за прекрасни почивни дни!:)
Светле, щом обичаш картофи, обезателно пробвай!
ИзтриванеБлагодаря ти и весело прекарване на почивните дни!
Чудесно изглеждат, а таратора е задължителен. От опит знам, че оцета прави чудеса с картофите. Ще пробвам и в този вариант :).
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Диана, надявам се да ви допадне!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!