понеделник, 17 февруари 2014 г.

Ориз с праз лук и маслини на фурна




Постно ястие, което може да се консумира както като основно, така и като гарнитура. Освен това може да се импровизира със съставките, като се ползва кромид лук, доматено пюре /домати/, моркови.
 
Продукти
1 ч.ч. ориз
100 г маслини
1- 2 стръка праз
4 с.л. олио
сол
черен пипер
магданоз

Приготвяне
Маслините се заливат със студена вода (колкото да ги покрие) и се слагат на котлона. Когато водата заври, се свалят от огъня и се отцеждат. Така се отстранява черния цвят.
В загрятото олио се задушава ситно нарязания лук, прибавят се ориза, нарязаните на кръгчета маслини и 3 ч. ч. вода. Посолява се на вкус и сместа се прехвърля в тавичка.
 
 Пече се в умерена фурна докато течността се поеме от ориза и повърхността леко се зачерви.  

При поднасяне се поръсва с черен пипер и магданоз.
Може да се сервира като гарнитура или  като ястие, придружено според сезона със салата или туршия.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Никога не съм правила ориз с маслини. Знам, че в България е почти класика, но аз все се каня да опитам. Хайде утре ще се пробвам и ще ти докладвам дали нни е харесало.
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, много ще се радвам ако ви допадне!
      Успешна и на теб!

      Изтриване
  2. Тили, с удоволствие бих си хапнала!
    Много апетитна снимка!
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много любими са ми маслините,Тили.......Прекрасно постно ястийце се е получило!Съблазън(поне за мен:)),за която те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, то при мен май повечето ястия са постни! Е, не съм противник на месото, но по-рядко.
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Чудесно предложение, Инче!
    Обичам ориз с маслини, но скоро не съм се сещала да приготвя.
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз не съм правила такъв ориз, но този излежда чудесно просто:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, ще се радвам ако те провокирам да го направиш! :)
      Успешна седмица!

      Изтриване
  6. Много апетитен, Ина! зимата готвя ориз с праз и маслини, но виж в тавата не съм се сетила да сложа. Благодаря за идеята :)
    поздрави на теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, по-вкусен ми е като е печен. А го правя през цялата година, като ползвам пресен или стар кромид лук, понякога добавям моркови, или домати. Въобще разнообразявам.
      Слънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Чудна и много любима гозба виждам при теб,Ина!Както винаги много апетитно приготвено и представено ястие откривам тук!
    Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че и на друг се харесва!
      Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  8. Ориз с праз лук съм правила и ни харесва, много, но ориз с маслини май не съм. Изглежда ми много апетитно. Страхотни снимки! Прекрасна нова седмица, Тили!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусен ориз става с маслини!Твоят изглежда чудесно!
    Правила съм със спанак и маслини ,също е чудесна комбинация.
    Следващия път ще използвам метода за отстраняване черния цвят на маслините.
    Ето ,че научих нещо ново от теб Тили,за което благодаря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, интересна комбинация, ще пробвам обезателно! Ето как взаимно научихме нещо ново!
      А за отстраняването на черния цвят четох някъде из интернета. И сега пуска малко черно, но оризът все пак е по-бял.
      Благодаря ти и аз и приятна вечер!

      Изтриване
  10. Обожавам тази рецепта, сега ме подсещаш, че само веднъж съм я правила тази зима! Хубава нова седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това им хубавото на тези блогове, че подсещат! Аз се чудех дали въобще да публикувам тази рецепта, че си е много обикновена, но явно не съм сгрешила! :)
      Спокойна вечер, Игличе!!

      Изтриване
  11. Много обичам подобни основни ястия! Лекички, вкусни, засищащи. Определено няма да ми липсва местото тук. :)
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, оризът достатъчно насища, така че ястието е подходящо за тези, които могат с по-малко месо или без месо. :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  12. Страхотно попадение, Тили, обожавам тази комбинация,
    твоята идея е чудесна - неустоимо свежа и апетитна!
    Благодаря, поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че и на теб ти допада!
      Прекрасен, топъл ден ти желая!

      Изтриване