сряда, 26 март 2014 г.

Чийзкейк с тиква и шоколад и две години блог




С този чийзкейк  ви черпя по случай втората годишнина на блога. На този ден, след много отлагания, съмнения и колебания направих първата си публикация.
Неусетно измина това време. Радвам се че можах  да запиша част от рецептите,  които искам да запазя за семейството си. Семейни; обикновени, простички, но вкусни; традиционни, но позабравени; нови  и  по-”модерни”!
Радвам се, че част от тези рецепти допадат, подсещат  или дават идея на тези, които са ги прочели!  
Благодаря на всички, които посещавате моя блог и с коментарите и милите си думи ме подкрепяте и вдъхновявате да продължа!
Макар и виртуално, с много любов ви поднасям по парченце чийзкейк!!!

Продукти
150 г обикновени бисквити
50 г масло

200 г тиква
1 равна ч.л. канела
захар на вкус

3 бр. яйца
3/4 ч.ч. захар
500 г безсолна извара или крема сирене
200 г изцедено кисело мляко или заквасена сметана
1 с.л. брашно (нишесте)
1 ванилия

50 г шоколад
1 с.л. тъмно какао
1 с.л. масло или олио

по желание – орехови ядки

Приготвяне
Бисквитите се смилат, рендосват на едро ренде или натрошават на много ситно (слагам ги в найлонов прозрачен плик и с дебела дървена точилка или дървено чукче за пържоли ги начуквам на ситно). Смесват се с омекналото масло, да станат на маслени трохи. Поставят се в намаслена форма за торта с подвижно дъно и диаметър 20 см. Притискат се много добре, като се прави и висок ръб. Формата се поставя в хладилника.

Тиквата, добре измита, необелена, се сварява на пара (най-бързо в тенджера под налягане за 7-10 минути) или се изпича. Като изстине се маха тънката ципа от кората и се пасира или намачква. Прибавят се 2 с.л. захар (или на вкус) и канелата. Всичко добре се смесва.
Шоколадът се натрошава на парченца и заедно с какаото и маслото се разтопяват на водна баня.
Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се към изварата, добавят се отцеденото кисело мляко (сметаната),  брашното и ванилията и  се разбърква до поемане на всички съставки.
Сместа се разделя на 3 части. Едната (в малко по-голямо количество) остава бяла, втората се смесва с тиквата, а в третата се добавя шоколадовата смес.
Върху бисквитената основа се слагат от трите новополучени смеси.
Тук вече има различни варианти на подреждане - една до друга;
 
Снимката е от първия път, в който приготвих този чийзкейк
първо едната смес, след това отгоре другата и накрая третата смес; на купчинки да се поставят от трите смеси една върху друга

Формата с чийзкейка се поставя в предварителна загрята фурна на 160 – 170 градуса С и се пече около  60 минути. Желателно е поне  30 – 40 минути фурната да не се отваря.
След като се изпече, вратата на фурната се оставя леко открехната и чийзкейкът остава да се поизстуди във фурната. След това формата се поставя върху решетка, с остър нож се минава по края на стената, но тя не се сваля, докато чийзкейкът не изстине напълно.




При сервиране порциите може да се полеят с шоколад или да се поръсят с пудра захар.

Идеята е от този  Източник


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

25 коментара:

  1. Чудесен е Чизкейкът! Честита годишнина! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита годишнина и нека още дълги години да празнуваш на този ден, а публикациите ти да се множат всеки ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми е приятно да влизам тук, Ина! Винаги има какво ново да науча от теб, а снимките ти ме зареждат с оная топлина и уют, каквато само в едно щастливо семейство могат да се открият. Чийза ти е превъзходен, мила, и с тези ядки ме улучи точно в десятката. Аз винаги си ги похапвам заедно, макар и да не съм ги събирала никога на едно място, в сладкиша.
    Честита годишнина на блога, Ина! Пожелавам ти най-малко още десет пъти по две години да му отбелязваш! :)
    Топла прегръдка от мен! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ина, за мен е удоволствие да влизам в това местенце!
    Винаги има нещо, което ме впечатлява, нещо позабравено,или нещо,
    което редовно се готви у дома!
    И всички рецепти са чудесно представени и с хубави снимки!
    И днешното ти предложение не прави изключение!
    Честита годишнина на блога ти!
    И нека му се радваме взаимно !
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Тили, аз вече ти казах, че за мен си като извор, в който откривам непознати, а всъщност толкова "наши" предложения. С удоволствие се отбивам при теб!
    Честита годишнина на твоето местенце! Желая ти да си здрава и със същото желание да го списваш и споделяш с нас. Поздрави сърдечни!
    И да не забравя... Задължително ще се почерпя с чийзкейка, тооолкова богат на вкусове и аромати, прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен сладкиш! Честита втора година на това така уютно и вкусно място! Инче, пожелавам ти много вдъхновение и верни последователи! Бъди все така вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита втора годинка на блога, Ина! Продължавай все така да ни радваш с вкусните, разнообразните и много красиви ястия и десерти. Сладкиша е невероятен и ако знаеш как ми се намира тиква, още в събота ще го пробвам.
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Честити две годинки блог, Инче! Чийзкейкът изглежда убийствено! Пожелавам ти още много блог-рождени дни да празнуваш, с още рецепти (обикновени, простички, позабравени или пък по-модерни) да ни черпиш, да не стихва желанието ти за творчество и много почитатели да спечелиш. Сърдечни поздрави, виртуално приятелче! Прегръдки и успех!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита годишнина, Инче! Пожелавам ти да приготвиш и споделиш още много вкусни ястия тук. Чудесен избор и представяне на юбилейната публикация! :)

    ОтговорИзтриване
  10. С цялата си адмирация към теб, уменията, отношението и вдъхновението, които имаш - честита годишнина,Тили!
    И аз ще напиша,че мястото на твоя кулинарен свят е едно от любимите ми, и юбилейното ти слънчево вълшебно предложение отново ме убеждава в това.
    Поздравления и сърдечни пожелания за още много, много х 2...!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита годишнина, Тили! Времето лети невероятно бързо, за съжаление или не. Пожелавам ти още дълго време да споделяш с нас прекрасните си творения!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Инче, моите сърдечни поздравления! Възхищавам ти се на ентусиазма и се радвам на всички чудесни рецепти, които предлагаш в това прекрасно място - твоят виртуален кулинарен свят! И сега с интересен сладкиш черпиш :) А за стърганата тиква в буркани - благодаря за идеята!
    Поздрави и много хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита блогогодинка! Все такива чудесни рецепти и кулинарно вдъхновение ти желая:) Чудесна и подобаваща почерпка!

    ОтговорИзтриване
  14. Ина честита годишнина !!! Пожелавам ти да приготвиш много ,много ястия , десерти и други за да можем всички да се насладим на хубави и интересни рецепти .Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита втора блогогодинка, Инче! Поздравления за този прекрасен блог, нека продължава да се развива и да събира все повече читатели и семейни рецепти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита блогогодинка,Тили! С пожелание за здраве и още много споделени вкусни и интересни рецепти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Иване, loves green kitchen, Ирма, Дани, Гери, Нели, Ели, Снеже, Креми, Диана, Илиана, Албена, Траяна, Иви, Светле, Ив - най-сърдечно ви благодаря за милите думи и пожелания!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Тилия, честито! За мен е истинско удоволствие да идвам при теб и да се възхищавам освен на рецептите ти и на младия дух, който живее в теб! Прекрасна си! Радвай ни още много по две!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита втора годинка на блога ти, Инче!Много здраве и кулинарни вдъхновения ти желая, все така да ни радваш с вкусните, разнообразни и интересни ястия и десерти.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Макар и със закъснение се присъединявам към купона, защото повода си заслужава, а почерпката никак не ми се ще да пропусна. Страхотен чийзкейк! Тили, честити 2 годинки на това прекрасно местенце и още нули да добавяме към тях!:) Удоволствие е да се отбовам тук, рецепти, настроение, емоции, прекрасно е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Инче,добре,че си преборила колебанията преди две години,за да можем сега да черпим от твоя богат опит и да се наслаждаваме на прекрасни рецепти!Честит празник с пожелание за безброй нови идеи и хубави моменти с това приятно хоби!А чийзът е умопомрачителен,безкрайно съблазнителен,много по мой вкус и с неповторима оригиналност!Честити отминали пролетни празници с пожелание за прекрасни предстоящи!

    ОтговорИзтриване
  22. Чийзкека е чудесен Тили и орехите със сигурност го обогатяват вкусово!
    А аз макар и малко позакъсняла, ти честитя блого-празникът и искрено ти пожелавам здраве и кулинарно вдъхновение!
    Убедена съм че твоите семейни, обикновени както казваш, но вкусни рецепти и тези по-модерните, ще се четат и възраждат поколения наред!
    Поздравления за това което правиш! Блогът ти е чудесен и аз ти се възхищавам!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  23. Честита втора годинка на блога ти, Тили!! Добре, че си се преборила със себе си и си създала това местенце, вкусно, полезно, уютно :) Вярвам си срещнала много приятели покрай него и с удоволствие си трупала рецепти и опит. Желая ти много здраве и неспирно вдъхновение!
    Чийзкейкът пък е много оригинален с тази си трицветност и приятно тиквено-шоколадово съчетание :)
    От мен усмивка и прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Честита втора година на блога ти. Да си жива и здрава да го пишеш дълги, дълги години.
    Рецептите ти са винаги много хубави и на мен много ми допадат.
    Храната е много красиво аранжирана и чудесно снимана.
    Благодаря за доставените приятни минути.
    С удоволствие си вземам парченце от този тъй интересен чийзкейк.

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ви - Марта, Таня, Катя,Роси, Дани, Тики, Ели - за топлите думи и отношение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване