Ябълки и извара – съчетание, което обичам и не можеше да не направя този сладкиш, който видях при Мариета.
Продукти:
300 г безсолна извара
3 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г краве масло (при мен 3 с. л. зехтин)
2 големи ябълки
0,5 ч. ч. стафиди
300 г безсолна извара
3 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г краве масло (при мен 3 с. л. зехтин)
2 големи ябълки
0,5 ч. ч. стафиди
1
ч. л. портокалови корички или настъргана кора на половин портокал
3
– 4 с . л. едро нарязани орехови ядки
0,5
ч. л. канела
щипка сол
За намазване и поръсване
30 г краве масло
4 с.л. галета
щипка сол
За намазване и поръсване
30 г краве масло
4 с.л. галета
пудра
захар
Приготвяне
Белтъците
се разбиват на сняг с щипката сол.
Изварата
и захарта се разбъркват. Добавят се един по един жълтъците, като след всеки се
разбива добре с миксер, за да се поеме равномерно от сместа. Прибавя се зехтина
и също се разбива. Прибавят се стафидите и белтъчната смес и внимателно се
разбърква с шпатула.
Форма
с падащо дъно или подходяща тавичка с диаметър 24-26 см се намазва с масло
(дъното и част от стената) и се поръсва с половината от галетата – 2 с. л.
Формата се разтръсква, за да може галетата равномерно да покрие намазана част.
Поставят се обелените и настъргани на едро ренде (или
нарязани на дребни кубчета) ябълки , поръсва се с канела. Аз добавих и малко
орехи. Отгоре се изсипва изварената смес
и се заравнява. Поръсва се с останалата галета (2 с. л.) и се разпределя на
малки парченца останалото масло. И тук поръсих с малко орехи.
Пече
се в предварително загрята фурна на 150 градуса до златисто (аз съм на газ и
трябваше да увелича след 40-тата минута на 180 градуса). Така че всеки да пече
според фурната си.
Опеченият
сладкиш изстива върху решетка.
При
поднасяне може да се поръси с пудра захар.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесен е, Тили!
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер от мен!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПриятна вечер и на теб!
Страхотен! Изглежда толкова лек и въздушен! Ще се прави :)
ОтговорИзтриванеЗори, правилно го определи!
ИзтриванеУсмихната вечер!
Страхотни нови предложения, Тили -
ОтговорИзтриванеи пастата, и картофените токи, но този сладкиш е разкош...
Чудесна комбинация от вкусове и аромати, ефектна визия -
благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря, Диана! Радвам се че ти харесват!
ИзтриванеУспешна и ползотворна седмица!
Ех,...чудесен е Тили!Поздрави:))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Не въздишай! :) Действай!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Чуден, наистина чуден сладкиш си приготвила, Тили! Много лек, ароматен и точно по вкуса ми, не съм опитвала такъв и с радост ще го приготвя!
ОтговорИзтриванеЖелая ти успешна нова седмица!
Благодаря, Таня! Имах останали портокалови корички, май от Лидъл ги бях взела преди време, те допълниха аромата и вкуса на десерта.
ИзтриванеПриятна нова седмица!
Тили, и при теб този пудинг е изкусителен, поздрави!
ОтговорИзтриванеВеси, веднага си го харесах при Мариетка. Имах извара и реших да се възползвам.
ИзтриванеПоздрави!
Никога не съм правила сладкиши с извара,но този изглежда толкова примамлив !!!!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата в желани :))
прекрасна нова седмица ,Тили!
Миме, обезателно опитай! Изварата много добре се съчетава с другите продукти.
ИзтриванеПриятна вечер!
Изглежда перфектно!!!
ОтговорИзтриванеАура, по-важното е че е вкусен! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, чудесен е!
ОтговорИзтриванеИ аз тези дни правих ябълков сладкиш, много обичам ябълки и непременно ще опитам и твоето предложение.
Прегръдка!
През този сезон повечето сме на ябълки и тикви с предложенията си! :)
Изтриванеще се радвам да ти допадне.
Прегръдка!
Много харесвам сладкиши с извара :) и когато мога, изнудвам моите и правя.
ОтговорИзтриванеЧудесен е твоя сладкиш, Инче!
Прегръдка и хубава седмица!
Разбирам че другите не си падат много по тези сладкиши! :) И при нас е така, но учудващо получи одобрение! Даже внукът, който винаги посреща всичко предложено с недоверие и сега, като го погледна, отбеляза че е "много сух", но като го опита се коригира и даже ме скастри "не можа ли да го направиш по-малък?!" Искаше още! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Много апетитен сладкиш, Инче! Наподобява чийзкейк с блат от ябълки, но е много по-пухкав! :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСветле, може и така да се каже!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, много интересен и сигурна съм вкусен сладкиш! Трябва да го опитам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси, ако обичаш тези ставки, обезателно ще ти допадне!
ИзтриванеПрегръдка!
Страхотен е и безумно сочен,Инче!Любимата ми чийз текстура е това,обожавам!Успешна нова седмица,мила!
ОтговорИзтриванеРоси, точно такъв е - сочен и вкусен!
ИзтриванеПрегръдка!
Чудесен е, плътен, сочен и много вкусен:). Прекрасен ден, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПриятен и слънчев ден! /Поне при нас се очертава такъв! /)
Инче, чудесен е! Много обичам сладкиши с плодове, а пък ябълката ми е от любимите - свежа, вкусна, набрана от градината на село. Трябва да го опитам непременно! Хубав и слънчев ден! :)
ОтговорИзтриванеКреми, и моите ябълки са домашни. Доста от тях не са много угледни, но пък затова знам че са чисти от към химикали и са много ароматни и вкусни. Нямат нищо общо с купешките.
ИзтриванеА сладкишът определено опитай!
Поздрави!
Направих сладкиша точно по описанието. Нищо не се получи. Прилича на печена попара с ябълки и извара. Брашно има ли в тази рецепта?
ОтговорИзтриванеСъжалявам че не ви се е получил сладкишът! Брашно няма.
ИзтриванеКакто на моите снимки, така и в оригиналната рецепта - http://passionscooking.blogspot.com/2014/11/blog-post_14.html не прилича да е "печена попара с ябълки и извара".