До колкото имам спомен, това е еврейска рецепта и съм
я записала преди доста години от списание. Името ѝ е „Картофени сиренки”, но понеже се ползва извара, я прекръстих.
По направата на тестото твърде много ми напомня за
любимите кнедли, макар количеството на брашното да е по-малко. Не съм слагала
кимион, защото направих експеримент - в
едно от топчетата сложих за плънка конфитюр
от дюли, че такъв имах отворен, в друго – извара и конфитюр и си ги отбелязах с парченце орехче. Аз не съм толкова по сладките
работи, но определено ми хареса със сладка плънка!
Продукти
1
кг картофи
100
г брашно
1-2
бр. яйца
300
г извара
100
мл олио
щипка
кимион
сол
майонеза; готварска
сметана
Приготвяне
Ако
се ползва безсолна извара, тя се овкусява.
Сваряват
се добре измитите необелени картофи (най-добре на пара – използвам тенджера под
налягане), обелват се още докато са горещи и се смачкват с преса за картофи. Посоляват
се.
Добавят
се яйцата и брашното и се разбърква. Добавя се щипка кимион, олиото и още
веднъж се размесва добре.
Тестото се разбърква с лъжица. Става много меко и лепкаво. След това с
навлажнени ръце и лъжица се гребва, оформя се върху ръката малка питка, слага
се от изварата и се загъва в топка. Доколкото може се заглажда и се поставя в
тава, застлана с хартия за печене.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на
умерена температура – 180 градуса С.
Сервират
се полети с майонеза или сметана.
*
За по-бързо може да се смеси изварата с
картофената смес и да се оформят топчета или кифлички.
*
Интересно става и с плънка от извара и
някакъв конфитюр – на снимката от дюли, или само конфитюр. В такъв случай
кимион не се слага в тестото и не се поднасят с майонеза или сметана.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много ми допадат, Инче, особено със солената плънка! Нещо като картофени добруджанки са. :) Записвам рецептата. Хубава вечер и прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеКреми, вярно по форма приличат на добружанките! :)
ИзтриванеХубава вечер и на теб!
Чудни са! И със сладката и със солената плънка са прекрасни!
ОтговорИзтриванеВзимам си и от двете по едничко.
Прекрасен завършек на работната седмица с много усмивки, предвещаващи хубаво настроение през почивните дни!
Заповядай, Габи! И с двете плънки са вкусни.
ИзтриванеПриятна вечер!
Инче,много съблазнителни са и трите варианта !Освен това коричката отгоре е с невероатен,златен тен!Хубава рецепта си записала,поздравления!
ОтговорИзтриванеРоси, меки остават и като изстинат и престоят.
ИзтриванеУютна неделна вечер!
Всички ми харесват, Инче :) Ще ми се да ги опитам, но май първия вариант ще се харчи у нас само :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави събота и неделя!
При нас този път всички варианта се харесаха!
ИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Ах, какви са сладки и ароматни! така ми се приядоха сега, а пък ти само изкушаваш, Тили! Изглежда ми лесна рецепта и със сигурност ще я опитам! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, лесна е, пък и продуктите са обикновено под ръка.
ИзтриванеПоздрави и приятна неделна вечер!
Харесва ми идеята, Инче! Много апетитно изглеждат тези изваренки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле!
ИзтриванеПоздрави!
Много интересни, не съм ги срещала досега. Чудесна рецепта, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРецептата е от миналия век, от кога ѝ се каня!
ИзтриванеПрегръдка, Кате!
Много симпатично, ама много много :) Доядоха ми се такива изваренки. Май и аз бих смесила сладко и солено, както правя напоследък с домашната юфка за закуска... сиренце и захар.
ОтговорИзтриванеЗапомням и непременно опитам. Благодаря за хубавата рецепта, Тили! Усмивка от мен!
При нас солено и сладко, кисело и сладко са комбинации които доста често се употребяват. Ще се радвам да ги опиташ!
ИзтриванеСпокойна вечер, Тики!
Хареса ми и в двата варианта, Тили!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допадат, Веси!
ИзтриванеПоздрави!