Впечатлиха ме думите ѝ - „За нас
няма значение каква форма ще е пастата, но за италианците е от голямо значение
формата и соса към нея”.
Не съм
запозната с италианската кухня. Затова потърсих рецепта от италиански източник
Предполагам, в
детството си всеки е ял варена юфка или макарони, с масло и поръсени с орехи и
захар. Но това е сладък вариант.
Няколко рецепти ми
попаднаха подобна на тази, но с още някои добавки, като например лимонов сок; с орехи, домати и сирене фета; с
орехово песто;
Беше ми доста
интересно това съчетание – паста, орехи, сметана и по-скоро присъствието на
магданоз! Някак си свързвам италианската кухня с босилека, както и със сос на
доматена основа.
В края на краищата - получи
се паста с много интересен и приятен вкус, определено доста засищаща!
Продукти
300 гр. фузили De Cecco
100 г орехи
100 мл течна сметана (
за готвене)
30 г краве масло
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
3 с.л. настърган
пармезан
магданоз
сол
Приготвяне
Пастата (100 г на 1 литър вода) се сварява за 10 -12
минути във вряща подсолена вода по тези Указания
В това време се приготвя сосът.
Отделят се няколко цели орехови ядки за
украса. Останалите орехови ядки се нарязват на ситно.
Обеленият лук се нарязва на ситно, скилидката
чесън се обелва и смачква. Задушават се в загрятите зехтин и масло.
Добавят се орехите и леко се
запържва за 1 - 2 минути.
Прибавя се сметаната. Разбърква се.
Добавя се отцедената паста, като
малко от водата се запазва, и пармезана.
Разбърква се на слаб огън още 2 – 3 минути. Ако е необходимо се добавя малко вода от
пастата, за да може сосът добре да се разпредели по спиралите.
Готовата паста се поднася поръсена със ситно
нарязан магданоз, по желание още малко пармезан и за украса цели орехови ядки.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
За мен беше удоволствие да преведа рецептата, Инче, а сега е още по-голямо удоволствие да я видя сготвена:)! И се радвам, че вкуса ви е харесал! Изглежда много апетитно и ме подсеща, че за утре имам готова идея за обяд:)!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубава вечер, Тили!
Благодаря ти, мила! Беше ни интересно да опитаме един нов вкус!
ИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер, Ив!
Чудесна идея, Тили!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПриятна вечер!
Благодарност на Ив за превода,а на теб,Тили за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеНе е нужно да ти казвам,че със сигурност ще се възползвам:))
Миленка, ще се радвам да опиташ!
ИзтриванеХубав ден!
Аз съм казвала, че не съм по пастата, но рецептата е интересна!
ОтговорИзтриванеВеси, с това ме и заинтригува, че е нещо по-различно. Поздрави!
ИзтриванеИзглежда многооо вкусно, Тили!
ОтговорИзтриванеВзимам си една порция за закуска :)
Заповядай, Габи! :)
ИзтриванеУспешен ден!
Еххххххх.... че интересна идея, Тили! Никога не съм опитвала с орехи!!!Трябва да опитам непременно! Желая ти една чудесна седмица и те прегръщам сърдечно!
ОтговорИзтриванеБени, все трябва да има първи път!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, аз много обичам паста с орехи, смятам, че се съчетава чудесно! Сестра ми ме научи на този сос със сметана и орехи, като често сервира към пастата грилована сьомга - много любимо! Направо се облизвам сега като гледам снимките ти :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси, аз пък си представям какъв ще е вкуса със сьомга! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Инче,не съм правила паста с орехи и ме заинтригува определено,ще се опита непременно,изглежда супер апетитна!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, писала съм че юфка и макарони с орехи съм правила. Внукът и сега си поядва. Но в такава комбинация беше новост, и то приятна, и за мен!
ОтговорИзтриванеПробвай!
Чудесна рецепта и много интересна, много апетитна! И аз знам, че формата на пастата и сосовете имат голямо значение, но честно казано досега не съм се съобразявала точно с това. Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеКате, не съм знаела и не съм се съобразявала. Но явно има значение!
ИзтриванеХубав ден!