вторник, 25 ноември 2014 г.

Пълнозърнести фузили с орехи






За превода на тази рецепта пак потърсих помощта на Ивана . Ив, отново ти благодаря!
Впечатлиха ме думите ѝ - „За нас няма значение каква форма ще е пастата, но за италианците е от голямо значение формата и соса към нея”.
Не съм запозната с италианската кухня. Затова потърсих рецепта от италиански  източник  
Предполагам, в детството си всеки е ял варена юфка или макарони, с масло и поръсени с орехи и захар. Но това е сладък вариант.
Няколко рецепти ми попаднаха подобна на тази, но с  още някои добавки, като например лимонов сок; с орехи, домати и сирене фета; с орехово песто;
Беше ми доста интересно това съчетание – паста, орехи, сметана и по-скоро присъствието на магданоз! Някак си свързвам италианската кухня с босилека, както  и със сос на  доматена основа.
В края на краищата - получи се паста с много интересен и приятен вкус, определено доста засищаща! 

Продукти
300 гр. фузили De Cecco
100 г орехи
100 мл течна сметана ( за готвене)
30 г краве масло
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин екстра върджин  De Cecco
3 с.л. настърган пармезан
магданоз
сол

Приготвяне
Пастата  (100 г на 1 литър вода) се сварява за 10 -12 минути  във вряща подсолена вода по тези  Указания
В това време се приготвя сосът.
Отделят се няколко цели орехови ядки за украса. Останалите орехови ядки се нарязват на ситно.
Обеленият лук се нарязва на ситно, скилидката чесън се обелва и смачква. Задушават се в загрятите зехтин  и масло. 
Добавят се орехите и леко се запържва за 1 - 2 минути. 
Прибавя се сметаната. Разбърква се. 
Добавя се отцедената паста, като малко от водата се запазва,  и пармезана. Разбърква се на слаб огън още 2 – 3 минути. Ако е необходимо се добавя малко вода от пастата, за да може сосът добре да се разпредели по спиралите.
Готовата паста се поднася поръсена със ситно нарязан магданоз, по желание още малко пармезан и за украса цели орехови ядки.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. За мен беше удоволствие да преведа рецептата, Инче, а сега е още по-голямо удоволствие да я видя сготвена:)! И се радвам, че вкуса ви е харесал! Изглежда много апетитно и ме подсеща, че за утре имам готова идея за обяд:)!
    Прегръдки! Хубава вечер, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Беше ни интересно да опитаме един нов вкус!
      Прегръдки и спокойна вечер, Ив!

      Изтриване
  2. Чудесна идея, Тили!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодарност на Ив за превода,а на теб,Тили за чудесната рецепта!
    Не е нужно да ти казвам,че със сигурност ще се възползвам:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, ще се радвам да опиташ!
      Хубав ден!

      Изтриване
  4. Аз съм казвала, че не съм по пастата, но рецептата е интересна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, с това ме и заинтригува, че е нещо по-различно. Поздрави!

      Изтриване
  5. Изглежда многооо вкусно, Тили!
    Взимам си една порция за закуска :)

    ОтговорИзтриване
  6. Еххххххх.... че интересна идея, Тили! Никога не съм опитвала с орехи!!!Трябва да опитам непременно! Желая ти една чудесна седмица и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, все трябва да има първи път!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Тили, аз много обичам паста с орехи, смятам, че се съчетава чудесно! Сестра ми ме научи на този сос със сметана и орехи, като често сервира към пастата грилована сьомга - много любимо! Направо се облизвам сега като гледам снимките ти :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, аз пък си представям какъв ще е вкуса със сьомга! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Инче,не съм правила паста с орехи и ме заинтригува определено,ще се опита непременно,изглежда супер апетитна!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, писала съм че юфка и макарони с орехи съм правила. Внукът и сега си поядва. Но в такава комбинация беше новост, и то приятна, и за мен!
    Пробвай!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна рецепта и много интересна, много апетитна! И аз знам, че формата на пастата и сосовете имат голямо значение, но честно казано досега не съм се съобразявала точно с това. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не съм знаела и не съм се съобразявала. Но явно има значение!
      Хубав ден!

      Изтриване