събота, 17 януари 2015 г.

Содена питка с кисело мляко






Понякога за по-бързо меся содена питка.  Разбрах че за Антоновден  и Атанасовден  се прави такава питка. Нямаме именници, но ми свърши хляба и реших  да я омеся. Тъкмо да кача и едни по-стари снимки, докато не съм ги загубила. :)

Продукти 1 ч. ч. = 200 мл
500 г брашно  (4 ч. ч.)
1,5 ч. ч. кисело мляко   
1 ч. л. сода
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
по желание   1–2 яйца

Приготвяне
Брашното се пресява 3 пъти заедно със солта. В средата се прави кладенче, в което се сипва киселото мляко с предварително разтворената в него сода, захарта, олиото и яйцата, ако се употребяват, като се отделя един жълтък за намазване отгоре. При замесването  ако е необходимо се добавя малко топла  вода.
Замесва се тестото, но  не се меси дълго време, както обикновено при питките с мая, а колкото да се смесят съставките и да стане гладко, меко тесто (тестото на пипане трябва да е меко като меката част на ухото).
Поставя се в намаслена тава с диаметър 22 см.  Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Ако се използват яйца в тестото  се намазва с разбития  с няколко капки олио жълтък . Оставя се покрита  ”да почине” половин, един час.  Преди да се сложи да се пече обикновено се нашарва с вилица отгоре.
Питата за Антонов ден - надупчена порядъчно, за да не се за да не се "надупчат" децата от шарка! :)

Пече се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Опечената питка отново се намазва гореща с малко олио (зехтин), остава се върху решетка да изстине, след което се завива в кърпа.
По-стара снимка. Питката е приготвена от бяло и типово брашно 1:1
Чудна с пресен домат и сирене
Питката за Антоновден



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Същата правя за Бъдни вечер. Знам, че не е постна, но пък е страшно вкусна. :) Наздраве за именниците, поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, то тази питка си е традиционна и най-често правена. Но да си намери място в блога. :)
      Именниците да са здрави и щастливи!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудна, чудна,чудна!
    А това парче с домата и сиренето си взимам за себе си. Любимото ми ядене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, много върви с домат и сирене! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Вкусна и дъхава, ще си отчупя непременно едно парченце!
    Слънчево утре с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Жани!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Съвършеният хляб!Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  5. Веднъж казах, че имам един несполучлив опит със содена питка и не повторих да направя!
    Ще опитам някой път твоята рецепта, Инче, питката изглежда вудесно, а снимките греят!
    Прегръдка! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Това че имаш един несполучлив опит, не означава че не трябва пак да опиташ! :) Вярно че не е пухкава и така мека, както тези приготвени с мая, но си имат особения вкус и не знам как да го обясня - но нещо домашно, нещо свързано с детството, с домашната топлина и уют! Поне при нас е така. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Страшна пухкавелка, уроци даваш ли, че не ме бива със содените питки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разсмя ме! Не съм чак такъв майстор, но давам, и то безплатно! :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Колко красиво си я представила, Тили! И тази от Антоновден с вретеното, толкова традиционно и хубаво! Страхотна публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Просто съвпадна празника с липсата на хляб и вместо с мая реших да е содена питка. :)
      Успешна седмица!

      Изтриване
  8. Тили,
    баба ми, преди години приготвяше содени питки и ги предпочиташе пред тези с мая.Ставаха много вкусни, особено с прибавка на малко царевично брашно.Твоята е станала чудесна, съдейки по снимките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, преди като че ли по-често правехме содени питки. И в двете ми има черно брашно, в едната по равно с бялото, в другата - по-малко. Ще опитам и с добавка на царевично, което пък добавям в ежедневния си хляб. Благодаря за идеята!
      Поздрави)

      Изтриване
  9. Много апетитна е станала, Тили! Обаче ще я ям след заслабването:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Ще видя какви ги заслабваш, но още не сте ме приели в групата! :)))

      Изтриване
  10. Направо се заседях тук, като на гости, Тили. С тази чудно вкусна питка, как да не му се прииска на човек да приседне на твоята трапеза!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Ти на моята, а аз заседях на твоята! :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Много обичам содена питка, а твоята е разкошна, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Диана!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  12. Много обичам содена питка и ако се навия изобщо да меся, обикновено правя такава. Ще опитам и твоята, Тилия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, ще се радвам, ако ти допадне моят вариант! Ще дойде и твоето време да месиш по-често! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Много споучлива рецепта! Страшна вкусотия се получава! Правя я днес за четвърти път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Мария!Да Ви е сладко! :)

      Изтриване