неделя, 25 януари 2015 г.

Пастет от сирене и чесън. Яйчен пастет.





У дома има събитие – внукът прояде чесън! :) Дали ще прояде и други неща?!!!
Върлият противник на чесъна (независимо в какъв вид – пресен, стар, печен, маринован, в туршия), нападнат от настинка, поиска този пастет  с горещ билков чай с мед и лимон. 

И от тогава, за радост главно на майка му, тя пък  любител на чесъна (в почивните дни), този зеленчук вече по-често се консумира.
Варианти за приготвянето му има много. Това е най-елементарния и основен. От тук нататък – въпрос на развихряне на въображението за различни добавки, както и варианти за поднасяне.
Количествата са съвсем ориентировъчни.
Продукти
250 г сирене (извара)
2 – 3 скилидки чесън или на вкус
олио
червен пипер

Приготвяне
Сиренето се рендосва или се смачква с вилица. Ако е много солено предварително се накисва във вода, за да се обезсоли малко или се добавя извара.Може да се приготви и само с извара, която ако е безсолна се посолява на вкус. Прибавят се пасирания чесън и олио, докато стане смес, която да е подходяща по гъстота за намазване. Може да се поръси с червен пипер.


Казват че е добро мезе за ракия и вино. Не зная. У дома такива пиячи няма /младежът е по други пития!) :)
Тук вече има толкова разнообразие за добавки в съотношение на вкус:
майонеза; кисело мляко; орехи;  шунка; копър; черен пипер; лук…
При нас обикновено  се намазват препечени филии хляб  и се консумира с чай.

Но има много други начини за поднасяне:
- върху листа прясна салата; шприцован върху кръгчета прясна краставица: кръгчета гриловани тиквички;
- като плънка в  пресни домати; пресни чушки; сварени яйца; рула от гриловани тиквички; рула от шунка;
- украсен с копър;магданоз; маслини; лук – зелените листа на пресен, праз, червен кромид; чушки - печени или пресни…
Въобще развихряне на въображението!


Яйчен пастет
Към горната смес прибавям 2 – 3 твърдо сварени яйца, рендосани на ситно ренде.



При нас днес заваля едър, пухкав сняг. За час покри всичко с пелена, но беше за кратко време - като спря да вали, бързо се разтопи!



 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

42 коментара:

  1. Тили, и аз се "боря" по същия начин с моя човек. ;) Дано пък и двамата младежи проядат повечко неща. ;)
    Виж, иначе ние много обичаме чесън, така че с удоволствие ще си намажем по една филийка. Чуден пастет, а и сигурно хубаво отваря апетита. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, приятелката му употребява чесън, дано покрай нея да прояде и друго! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Много апетитен пастет, Инче! Яла съм предложението с варени яйца, но не съм слагала чесън. Не съм се сещала да сложа и ми даваш добра идея. :) Не съм противник на чесъна и като цяло почти няма храна, която съвсем да ме отказва да опитам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, опитай. Въобще можеш да добавиш каквото ти е вкусно.
      Спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  3. Много харесвам пастета с извара и чесън. Мил спомен от детските години. Трябва да си го спретна тези дни. Благодаря, че ме подсети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Теди! Точно този вариант го помня и аз. Радвам се че съм те подсетила. Сега ще се запозная и с твоя блог! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Тили харесва ми добавката на яйца към пастета!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, богат избор на добавки има! Сигурно ще се сетя и за още!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Изключително апетитни снимки, Инче, как си ги поднесла, само! Любител съм на пастетите и веднага си записвам рецептите. :) Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, благодаря ти! Радвам се че ти харесват!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Много апетитни снимки, само като ги гледам и ми се прияжда...:)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, може да съм само доволна че предизвиквам апетита!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Инче, снимките ти събудиха интереса и апетита ми! Още утре ще го направя с препечени филийки, мммм.... Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, много се радвам че надникна при мен! Надявам се вкусното впечатление от снимките да се затвърди, след като опиташ!
      Спорна нова седмица и на теб!

      Изтриване
    2. Инче, направих го - е, няма такава вкусотия. Изядохме го само с препечени филийки! Благодаря ти за страхотната рецепта!

      Изтриване
    3. Браво! Много си бърза! Ти си го пасирала и изглежда идеално! Днес купих сирене и извара, но ще пасирам като теб. Радвам се, че подсетих за тази стара рецепта!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  8. Хей Тили, това е една от любимите ми разядки, особено с извара :) Ще опитам и с яйца вътре, знам че ще стане страхотна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя май на доста хора е позната, но е позабравена! Опитай с яйца - добре се допълват! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Инче, вкусни пастетчета.
    Непремено ще се възползвам от идеята. През целия ни живот вкусовете ни се променят. Спираме да ядем нещо, което много ни харесваше и започваме да хапваме нещо, които преди не сме понасяли. Предполагам, че всичко зависи, как е поднесено. Моя мъж не близва тиква. Но като му направя мафини, ела да видиш какво става.
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Аля - променят се вкусовете. При нас дано да стане по-бързо! :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Вкусна разядка си му направила, Тили. Ще опитам и аз тези дни върху препечена филийка, че се разболявам и аз за съжаление. Обичам и сирене, и извара и чесън. :)
    Хубава нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никакво разболяване! Парирай още в началото. Днес гледах д-р Папазова при Гала -много чесън, джинджифил, топло.
      Спорна седмица и на теб, Габи!

      Изтриване
  11. А върви, върви, Инче :) Много добро мезе и за бира и за вино е :) и е чест гост у нас на масата :) Много обичаме всякакъв сиреняв пастет, последния хит е зелен - с много подправки.
    Твоя си го представила много апетитно :) И браво на момчето, че най-после се е престрашило да опита това чудодейно лекарство за всякакви бацили!
    Хубава и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом казваш! Безпрекословно ти се доверявам! :)))
      За зелените добавки сега ще прескоча при теб да потърся. Много обичам.
      Благодаря ти, успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  12. Чудесни пастети Тили, правила съм с извара ,чесън и копър, не съм пробвала с добавка на яйца.Снимките, които си направила са чудесни и отварят апетита.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, сега имаш възможност да пробваш!
      Благодаря ти и спокойна вечер!

      Изтриване
  13. Ех, че вкусни и апетитно поднесени, Тили! Браво!

    ОтговорИзтриване
  14. Ах, какви апетитни снимки, Тили! А сега като ме наболява гърлото, дали да не опитам този илач ?! :) Ще ми се услади, знам си аз! Усмивки и много весела седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, радвам се че ти харесват! А илача опитай! :)
      Спорна седмица!

      Изтриване
  15. Много вкусно, аз си харесах варианта с яйцето, ама и едно авокадо ще прибавя, че и то с чесъна и изварата много ми върви, пък да видим колко хляб ще стигне :)
    Благодаря ти за идеята, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А! Ето една чудесна идея! Танче, разменихме си идеите! :)))
      Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  16. Тили, харесва ми във всичките варианти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, варианти колкото искаш!
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Тили, всичките варианти се приемат много добре и от малки , и от големи у дома. Мноооого любими! Хубав ден, дано е със сняг;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, облазявам те! Де да имаше това единомислие у дома! :)))
      А снегът изчезна - днес е мъгла и дъжд.
      Поздрави!

      Изтриване
  18. Тили, много вкусно! Как ми се прииска сега една филийка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Това поне лесно се приготвя!
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Инче,наистина много апетитни снимки,направо запреглъщах пред монитора!Моите и те се бонтуват срещу чесъна,но не им минава номера,слагам,пък който иска да яде и да видиш как им се услажда.Харесват ми всички предложени от теб версии както за добавки,така и за поднасяне!Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Аз също слагам чесън, но се нарежда по ръба на чинията! :)))
      Версиите добавих за подсещане. :)
      Спокойна вечер!


      Изтриване
  20. Чудесни нови предложения, Тили,
    представени и с разкошни снимки - неустоимо апетитно и изкушаващо...
    Няма да пропусна и впечатляващия кейк на Вили...
    Поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че съм те впечатлила!
      Спокойна и уютна вечер!

      Изтриване