сряда, 21 януари 2015 г.

Какаов кекс с кокосово-изварен крем





 
Кексът е на  Вили от "Къкрещо гърненце"  . Правя го за втори път. Първият  път кремът се получи доста гъст, трудно се разпределяше. Затова го сложих  само на един пласт и дали затова или по друга причина, но трудно извадих кекса от формата, а и той се разцепи хоризонтално на две части. За снимка не беше, но пък затова толкова се услади на всички, че от тогава внукът все ме врънка пак да го направя. Е, с него почерпих за днешния Бабинден. Почерпете се и вие! И да ви е сладко!
Вили, благодаря за рецептата!

Продукти
125 г масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ванилова захар  Dr. Oetker
2 с.л. какао   Dr. Oetker
1 и 1/3 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер Dr. Oetker

За крема
250 г безсолна извара
4 пълни с.л. пудра захар
1 яйце 
1 ванилия
3-4 с.л. кокосови стърготини
2 - 3 с. л. кисело мляко при необходимост


Приготовление
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем.  Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ваниловата захар и пресятото с бакпулвера и какаото брашно. Размесва се с шпатула. Получава се тесто по-гъсто от обикновеното  кексово.
За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят останалите съставки и отново се смесват с миксера.
При мен се получи много гъста смес, трудна за разнасяне, затова добавих 2 – 3 с. л. кисело мляко. Изварата може да  се замени с Крема сирене.
В намазнена и набрашнена форма за кекс ( при мен с диаметър - в основата 12 см, горе – 21 см)  се  редят пластове от кексово тесто и крем ( сипват се купчинки с лъжица, разпределят  се равномерно и всеки пласт се заглажда),  както следва: поставя се  1/3 от кексовото тесто, отгоре се поставя ½ от крема, върху него другата 1/3 от тестото и  т. н.

Кексът се пече  в предварително загрята умерена фурна, на 180 С, около 40 – 50 минути ,като готовността се проверява с клечка, по която не трябва да остава следа от тестото.

Формата с изпечения кекс се поставя върху решетка да изстине.
Изстиналият кекс  може да се поръси с пудра захар или да се залее с някаква глазура.




А тук е приготвен в правоъгълна форма за кекс с размери дължина/ширина/височина
24 / 9 / 8 см. Какаото ми беше малко по-светло.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Неустоимо вкусен изглежда! Честит Бабинден, Инка! Желая ти здраве! А затова, че създаваш уют, топлина и изпълваш дома ви с незабравими аромати и красиви спомени, мога само да те прегърна силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за добрите думи! ! Силна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Мила Инче, изглежда чудесно! Обичам сладкиши с извара! Прияде ми се, бих си хапнала 2-3 парченца с удоволствие! Приятелска прегръдка и от мен!
    Честит Бабинден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Креми! Има още малко! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Мила, Инка. честито(макар и на патеричка)..
    Кекса е невероятно изкушаващ. :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник на патерици и от мен.
    Много вкусно изглежда кекса, а е и толкова цветен и плътен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Ефектен и вкусен е!„
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили, прекрасен е ! Благодаря ти, че ми се довери! Знам аз, че майстор като теб с всеки проблем ще се справи... Най-вероятно изварата ти е била по-сухичка от моята, която беше сочна и затова се е получило така. Аз също го правих два пъти, защото съпругът ми остана очарован и каза, че това е най-вкусният сладкиш, който е опитвал досега.
    Макар и със закъснение, честит празник, Тили!
    Поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, в този кекс има за всеки от нашето семейство - шокоманиак, любител на кокосовите стърготини, а изварата е за мен!
      Изварата, особено първият път наистина ми беше доста суха. затова вторият път смених марката. Но съм допуснала и грешка, която нощес видях, ама няма да пиша, за да не ми се смеете на "майстора" ! :))) Та явно не съм никакъв майстор, щом съм спала! :)
      Благодаря, Вили! Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, като от картичка е този кекс! Направо невероятен! Със сигурност ще го направя! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! При теб ще се получи още по-добре!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Страхотен е станал,Тили! Тъкмо си търся рецепта за кекс- намерих я:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, препоръчвам ти го!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Инче,плени ме този твой кекс,страхотно нежен с аромата на кокос и много ефектен с тази зеброва шарка!Честит Бабинден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Ароматен, вкусен и ефектен!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Щом е с кокос у дома задължително ще го харесат,а мен лично снимките ме плениха :]

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един любител на кокоса! :) Благодаря, Деси!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  10. Инче,страхотно кексче,изглежда неустоимо вкусен, много е ефектен от зебровата краска.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, не само изглежда - наистина е много добър!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Прекрасен е! Благодаря на Вили и на теб за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, благодарностите са за Вили, че тя го е измислила!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Жива и здрава да си, Тили! Кекса е чуден и е чудесен избор за празника! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията и оценката, Катя!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. И аз съм решила да опитам точно този кекс на Вили, изглежда чудесно! И твоят, Тили, е прекрасен! Черпя се за твое здраве и ти желая много, много усмихната да бъдеш! Честит Бабинден (с малко закъснение). :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, въобще не се колебай и го опитай!
      Благодаря за пожеланията! За добрите думи давност няма!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  14. Еееее, Тили, направо са страхотни снимките, както и самия кекс! Поздравления - прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, радвам се че си харесала рецептата и снимките!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  15. Изглежда прекрасно! Точно по мой вкус е! Направила си прекрасни снимки, Тили!
    Предала си уюта и топлината, които създаваш! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за добрите думи, Бети!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  16. Сърдечни благодарности за рецептата и от мен! Днес го приготвих успешно и мога да кажа, че това е най-вкусният и истински красив кекс, който съм правила досега! Много се хареса вкъщи и явно пак ще се прави...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя Стойчева, много се радвам че споделих тази рецепта на Вили от "Къкрещо гърненце" и че ви е допаднала! Тя е любима и в нашето семейство.
      Поздрави!

      Изтриване