понеделник, 19 януари 2015 г.

Тиквена крем супа с топчета от кайма





След любимата ми вече   Крем супа от тиква реших да опитам  и тази.
Идеята  е от  тук .

Продукти
400 г  тиква 
2  картофа 
1 л зеленчуков бульон или вода 
125 г  кайма
1 глава лук
щипка чубрица
сол
смлян черен пипер
крутони
1 – 2 с. л. зехтин   
брашно за овалване на топчетата

Приготвяне:
Каймата се смесва с 1 с. л. ситно нарязания лук и се подправя с чубрица или друга миризма по желание. Загребва се от сместа с намокрена чаена лъжичка и с влажни ръце се оформят малки топчета. Овалват се в брашното.
Обелените тиква  и картофи  се нарязват на парчета и с остатъка от лука се прибавят към врящия бульон (вода). След десетина минути се прибавят топчетата от кайма. След като се сварят, топчетата се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят настрана.
Супата се пасира. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и зехтин. Ако е гъста, се добавя горещ бульон (вода) до исканата гъстота. В такъв случай се поставя отново на огъня да кипне.
Сервира се топла, като във всяка порция се прибавят топчета и крутони.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Мнооого ми е по вкуса,Инче,страхотна е и със,и без топчета,според настроението,но все пак с топчета си е за предпочитане,харесва ми и то много!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Така е - всеки с предпочитанията си!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Много питателно и ароматно предложение, Тили! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с топчетата е още по-засищаща!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Тили, точно (почти) след 2 години показваш втория си вариант на крем супа с тиква. ;) Трябва да взема и аз да опитам, само се ослушвам... Твоята изглежда страшно вкусно!
    Поздрави и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз също дълго време се ослушвах и някак си не я възприемах, докато не опитах. Сега е една от любимите ми супи, като си правя различни варианти, в зависимост от продуктите които имам. Опитай!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Трябва да опитам и твоя вариант, Инче. Преди около година правих, но изобщо не ми хареса и отиде в коша. Не знам защо но не можах да понеса тиква на супа. Тази поне има топчета, та заради тях може да е друго, знам ли.
    Поздрави и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, всеки е с различен вкус. Сега си мисля, че може би и сортът тиква също ще окаже влияние. Нашите са от белите, с дебело месо, добре узрели, много сладки. Мисля че ако я направя с цигулка или с неузрела тиква няма да има този вкус. Има значение и какви други продукти и в какви количества се добавят - картоф, морков, целина, джинджифил и пр. Много варианти има. Дай ѝ втори шанс! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Снимките ти са много апетитни, Тили! Обичам супа с тиква и ще ми хареса, без топчетата за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! На който както му харесва! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ех, че готино, Тили. Никога не би ми хрумнало! Чудесна е станала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен! Но като се рови човек насам-натам, все изниква нещо интересно! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Тили, идеално супЕ и страшни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Веси!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Ха така, нов модел супа топчета!
    Интересна е много и се чудя дали би станала добре и с "кюфтенца" от пилешко за диетуващите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нова не е нова, щом пред 15 години е публикувана в "Гответе с мен", но явно на мен се пада честта да подсетя за нея! :)
      А с пилешко - защо не?! Много добра идея!
      Поздрави, Мария!

      Изтриване
  9. Никога досега не ми хрумвало да разнообразя класическата супа топчета. Много странно защо не съм:))). Прекрасна идея, Тили и много красиви снимки! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, то човек не може да се сети за всичко! :) Затова споделяме.
      Благодаря, Кате!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  10. Хич и не мога да си представя как се съчетават тези вкусове. Явно щв трябва да дегустирам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, без дегустация не става! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Отново ни поднасяш интересна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нати! Всички се опитваме да внесем нещо ново (или позабравено старо!)
      :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Непрекъснато правя крем супи, влагайки какво ли не. Но досега тиквена с месни кюфтенца не съм съчетавала. А със сигурност ще ми допадне, защото съм любител и на двете! Благодаря за интересната идея :) Имам всичко и утре ще е това!! :)
    Усмихнат ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм от тези, които май рядко повтарят точни съставки и грамажи! Слагам каквото имам и пак се получава добре! :)
      Тики, надявам се да ти допадне!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  13. Тили, поздравления! Изглежда страхотно. само предполагам как ухае. Задължително ще изпробвам рецептата.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стас, благодаря че надникна при мен! Ако обичаш тиква се надявам да ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Две в едно, как да не ми хареса, обичам и тиквена и супа топчета, а заедно сигурно ще е адски вкусно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом обичаш и двете, определено ще ти хареса. Ако имаш любима тиквена супа можеш само да прибавиш топчетата към нея.
      Прегръдка, Павлинка!

      Изтриване