четвъртък, 29 януари 2015 г.

Пържоли в зелев лист



С плънка



Чудесно зимно ястие,  лесно за приготвяне. С него може да се посрещнат и гости, а пък ако се добави плънка  става още по-разнообразно и богато.

Продукти
8  вратни пържоли
1 кисела зелка
1 ч. ч. вино
3 – 4 с. л. олио
зелев сок  0,5 ч. ч. ако не се солят пържолите
вода 0,5 ч. ч.
подправки на вкус – аз сложих кимион,  чесново брашно, къри,чубрица
сол  (без сол, ако се използва зелев сок)

червен пипер

Приготвяне
Подправките се смесват.
От зелето се отделят по възможност по-големи листа, за да се увие всяка пържола в отделен лист. Твърдите жилки се отстраняват.
Месото се нарязва на пържоли, които леко се начукват и поръсват с подправките.  Ако се използва зелев сок, пържолите не се солят. Ако не се използва се посоляват
Всяка пържола се увива  стегнато на сарма с листо кисело зеле.



Сармите се нареждат в тава (гювеч, съд от йена стъкло), заливат се със смес от вода и зелев сок (1:1), виното и отгоре олиото.



Покриват се с капак или фолио.
Ако се пекат в тава, тя се поставя в предварително загрята фурна. Ако се пекат в гювеч или съд от йена стъкло се поставят в студена фурна.
Пекат се на силна фурна – 220 С. Като заври течността, температурата се намалява на 180 градуса С и така се пекат около час, час и половина. На средата на печенето сармите може да се обърнат.
10-тина  минути преди да се извадят,  капакът или фолиото се махат, сармите се поръсват   с червен пипер и се запичат още малко. Или още по-добре - червения пипер да се сложи в сгорещено олио за секунди, само колкото да оцвети мазнината и с нея да се полеят сармите.



Може да се поднесат с картофено пюре или задушен ориз.


И вариант с
Плънка
1/3 ч.ч. ориз
300 г шарено свинско месо; или пилешки бутчета; кайма; шунка (колбас), или смес от тези меса, нарязани на парченца.
стрък праз лук или глава кромид лук
Всички съставки се смесват и се поставят върху пържолата. Увива се стегната сарма, като пържолата остава отгоре и се поставя в тавата. Става нещо подобно на капама. Продължава се по горната процедура.

Плънка може да се приготви и с други продукти.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

38 коментара:

  1. страхотни, Инче! Обожавам пържоли в зелев лист, а ти си го поднесла толкова изкусително!
    поздрави и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, наистина са страхотни! Месото става крехко и се овкусява много добре. Даже тези без плънка като че ли по ми допадат, пък и е толкова лесно за приготвяне!
      Прегръдка и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Примамливо вкусно изглежда и с удоволствие бих опитала да приготвила.
    Поздрави и прекрасна вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е вкусно, не само изглежда! :) Пък и лесно.
      Поздрави и спокойна вечер и на теб, Габи!

      Изтриване
  3. Никога не съм опитвала, още един пропуск - по нашия край не се приготвя тази вкусотия. Но ще опитам, Тили, само да се прибера вкъщи и да си имам хубаво кисело зеле (това от магазина наистина не струва нищо). Благодаря ти за идеята, реализирала си я толкова апетитно, че човек може да огладнее само от вида й. :)
    Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, трябва да го опиташ!
      Радвам се че предизвиквам такива асоциации! :)))
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Това наистина е много изкушаващо! Тили, ако знаеш откога се каня да завия пържолки в зелев лист, и все отлагам. Този път обаче, след като видях и твоите, няма да се стърпя повече. Планувам... Благодаря ти за примамливото предложение!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре че са блоговете и ФБ, та да се подсещаме! :)
      Надявам се да останеш доволна, след като го направиш!
      Лека вечер!

      Изтриване
  5. Ох, каква красота, Тили! Преди малко хапнах и пак ми се дояде! Това не може да е истина! Обезателно ще ги опитам! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Намери още малко местенце и за тях! :)))
      Уютна вечер!

      Изтриване
  6. Много, много вкусно изглеждат и двата варианта! Имам една изостанала кисела зелка, и вече знам какво ще я направя, благодаря за идеята! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, то ще ти трябват няколко листа. С останалото зеле ще приготвиш пак нещо вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Наистина са много вкусни, специалитет на майка ми са:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, тази майчица! Вкусно готви!
      Но и дъщерята не пада по-долу! :)
      Поздрави, Траянче!

      Изтриване
  8. Толкова са апетитни, Тили!
    Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. E, Тилия, как не отворих тук по-рано....току-що накиснах моите пържоли в прясно мляко, нищо ..следващия път.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, при всички положения ще има следващ път! Сезона на свинското и киселото зеле е!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Страхотни! Останаха ми очите в снимките, Тили! Ама много, много вкусна рецепта!
    Прегръдка, мила! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Наистина се получава вкусно!
      Прегръдка и уютна вечер и на теб!!

      Изтриване
  11. Тили, аз научих тази рецепта от Жоро Бордовси и винаги когато я приготвям ще си спомням за него. Беше велик човек и приятел. Светла му памет, натъжих се. Чудесни са и твоите пържоли в зелев лист.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също съм чела и правила негови рецепти.
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Ох напълни ми се устата и двата варианта много ми харесват, не съм ги правила с цели пържолки, само с кълцано месо, но така са върхът! Жестока сиии! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лина, опитай с цели пържоли. Тъкмо е и по-бързо. Ако пък ти харесва с някаква плънка, импровизирай.
      Благодаря ти и прегръдка от мен!

      Изтриване
  13. Олее Инче много вкусно,останаха ми очите в снимките.Обезателно ще ги опитам,толкова са апетитни!Децата не си падат много по зелето,но на мъжът ми ще му хареса много. Поздрави Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Надявам се вкусното впечатление от снимките да се затвърди, след като опитате! Пък може децата и да проядат! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Прекрасно предложение. Инче!
    Направо ми останаха очите в тази рецептичка! Много много изкусително!
    Приятен петък!

    ОтговорИзтриване
  15. И аз не съм завивала цели пържоли в зелеви листа а само накълцано месо, но купя ли си кисела зелка ... това ще направя с нея :) Ох, направо ме изкуши Инче с това твое представяне! Изглежда адски апетитно ;)
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Радвам се че съм те изкушила! Да споделиш, като направиш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Пържолите в зелев лист са наистина страшно вкусни,скоро обаче не съм правила,Инче,пък и са супер лесни и бързи в подготовката,харесва ми и втория вариант,а най-много колко красиво си ги поднесла,като за списание!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти! Приятно ми е, че са ти направили добро впечатление!
      Прегръдка!

      Изтриване
  17. О, тези са на особена почит и у нас.
    Чудесни снимки, Ина! Поздравления!
    Усмихнат и ползотворен уикенд!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И си заслужава да са на почит!
      Благодаря, Ирме!
      Приятни почивни дни!
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. От вкусно,по-вкусно е при теб........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! И при теб също!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  19. Любимо, зимно, българско... как ми се дояде от апетитните ти снимки, Тили! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко вярно ги определи!
      Благодаря, Тики!

      Изтриване