Съчетанието
зрял фасул и кисело зеле е любимо за нас. Освен като готвено ястие-
Зрял фасул с кисело зеле, запечени на фурна го
използваме и за тази много вкусна зимна салата. Подходяща е и за постещите по
това време.
Продукти
200
г зрял фасул
около
½ средно голяма зелка
1
глава лук (кромид, за предпочитане червен; или водняк; или праз лук; или пресен
лук)
сол
олио
(зехтин)
червен
пипер
Приготвяне
Изчистеният
и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа. Изплаква се, залива
се със студена вода и ври 5 -10 минути. Изхвърля се
водата, изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне, но да не се развари - зърната трябва да са цели.
Изцежда се от водата и се оставя да изстине.
Зелето
се почиства от външните омекнали листа, изрязва се кочана и по-дебелите жилки.
Нарязва се на тънки ивици.
Ако
е необходимо фасулът леко се посолява (това зависи от солеността на зелето, но
обикновено има нужда от малко сол). Смесва се с нарязаното кисело зеле и
нарязания на тънки полумесеци кромид лук (или друг лук). Полива се с олио
(зехтин), разбърква се добре и се поднася.
При
сервиране се поръсва с червен пипер.
Приятен
апетит!
Тили,
ОтговорИзтриванеи двата варианта са чудесни, зависи какво искаме да приготвим.Салата правя по този начин за разядка, а основното ястие запечено във фурната е много , много вкусно особено зимата.
Прекрасни предложения ! Поздрави !
Ели, и двете са вкусни. Еднакви съставки, различно готвене, различни ястия! :)
ИзтриванеЧестита пролет!