неделя, 18 март 2018 г.

Салата от зрял фасул


Най-лесната и основна бобена салата. С прибавката на различни зеленчуци  - сурови, задушени, варени, от туршия,  както и на риба или месо, вкусът ѝ се обогатява неимоверно. Засищаща, вкусна, може да се ползва като основно ястие, особено по време на пости.

Продукти
250 – 300 г зрял фасул
1 – 2 глави кромид лук (стрък праз лук или пресен лук – в зависимост от сезона)
4 с. л. олио (зехтин)
сол и оцет – на вкус
магданоз; джоджен; чубрица;
маслини


Приготвяне
Салата може да се приготви с всякакъв вид фасул, но е за предпочитане да е по-едър – салатен.
Почистения и измит фасул се накисва за 10 – 12 часа в студена вода. Прецежда се, изплаква се отново, залива се с вода малко да го покрие и се слага да кипне и поври 10-тина минути. Прецежда се, залива се със студена вода и се вари до пълното му омекване, но в никакъв случай зърната да не са разкашкани. Отцежда се добре и се оставя да изстине.
Лукът са нарязва на тънки полумесеци (празът и пресният на кръгчета), поръсва се с малко сол и леко се претрива, за да омекне и да не е толкова лют.
Изстиналият фасул се посолява. Смесва се с лука. Прибавят се подправките, ако се ползват сухи. Овкусява се с оцет, след което се полива с олиото (зехтина). Разбърква се.
Тази салата е хубаво да престой покрита известно време на хладно (примерно 20-30 минути), преди да се сервира, за да се овкуси по-добре.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз или джоджен и по желание се гарнира с маслини.


Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    тази салата е толкова вкусна,че с нея човек спокойно може да засити глада си.Бобовите храни са богати на качествен белтък и преди години хората ги използваха много.Затова и без много месо са били здрави, спазвали са постите.Тази салата понякога я правя с различни добавки - печени пиперки, печени патладжани, кисели краставички или зеленина - най - често спанак или манголд / пресни /.Става много вкусна и интересна.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз също я ползвам главно като ястие. Горе съм записала че може да се добавят различни продукти и да се обогати. Варианти много.
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Нареждам се и аз на тази салатка, аз я харесвам с кисели краставички и кромид лук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, особено пък през зимния сезон! :) Всеки добавен продукт само я обогатява.
      Приятна вечер!

      Изтриване