Най-лесната
и основна бобена салата. С прибавката на различни зеленчуци - сурови, задушени, варени, от туршия, както и на риба или месо, вкусът ѝ се
обогатява неимоверно. Засищаща, вкусна, може да се ползва като основно ястие, особено
по време на пости.
Продукти
250 –
300 г зрял фасул
1 – 2
глави кромид лук (стрък праз лук или пресен лук – в зависимост от сезона)
4 с. л.
олио (зехтин)
сол и
оцет – на вкус
магданоз;
джоджен; чубрица;
маслини
Приготвяне
Салата
може да се приготви с всякакъв вид фасул, но е за предпочитане да е по-едър –
салатен.
Почистения
и измит фасул се накисва за 10 – 12 часа в студена вода. Прецежда се, изплаква
се отново, залива се с вода малко да го покрие и се слага да кипне и поври
10-тина минути. Прецежда се, залива се със студена вода и се вари до пълното му
омекване, но в никакъв случай зърната да не са разкашкани. Отцежда се добре и
се оставя да изстине.
Лукът са
нарязва на тънки полумесеци (празът и пресният на кръгчета), поръсва се с малко
сол и леко се претрива, за да омекне и да не е толкова лют.
Изстиналият
фасул се посолява. Смесва се с лука. Прибавят се подправките, ако се ползват
сухи. Овкусява се с оцет, след което се полива с олиото (зехтина). Разбърква
се.
Тази
салата е хубаво да престой покрита известно време на хладно (примерно 20-30
минути), преди да се сервира, за да се овкуси по-добре.
При
поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз или джоджен и по желание се
гарнира с маслини.
Приятен
апетит!
Тили,
ОтговорИзтриванетази салата е толкова вкусна,че с нея човек спокойно може да засити глада си.Бобовите храни са богати на качествен белтък и преди години хората ги използваха много.Затова и без много месо са били здрави, спазвали са постите.Тази салата понякога я правя с различни добавки - печени пиперки, печени патладжани, кисели краставички или зеленина - най - често спанак или манголд / пресни /.Става много вкусна и интересна.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Ели, аз също я ползвам главно като ястие. Горе съм записала че може да се добавят различни продукти и да се обогати. Варианти много.
ИзтриванеХубав ден!
Нареждам се и аз на тази салатка, аз я харесвам с кисели краставички и кромид лук.
ОтговорИзтриванеВеси, особено пък през зимния сезон! :) Всеки добавен продукт само я обогатява.
ИзтриванеПриятна вечер!