Продукти
125 г
канелони (12 броя)
За плънката
300 г
кайма
100 г
домати (консерва или пресен; или 1 с. л. доматено пюре)
30 г глава
целина
100 г кромид
лук
80 г
морков
2 с. л.
олио (зехтин)
подправки
на вкус – босилек; риган; мащерка; чесън сух или 1 скилидка пресован пресен;
или други
щипка
захар
сол
За бешамеловия сос
25 г
масло
25 г
брашно
400 мл
прясно мляко
сол
щипка индийско
орехче
50 г
пармезан (кашкавал)
Приготвяне
За плънката
Настърганите
на едро ренде морков и целина и нарязаната на ситно глава кромид лук са
задушават до полуготовност в олиото (зехтина).
Каймата
се разбърква с вилица със съвсем малко студена вода, за да не стане след това
при пърженето на големи гранули. Прибавя се към задушените зеленчуци. Сместа се
разбърква и се пържи, докато течността се изпари и каймата побелее.
Добавят
се намачканите домати от консерва (или пресни – обелени и нарязани на ситно или
рендосани на едро ренде, за да се отстрани ципата или доматено пюре). Ври докато течността се
изпари и сместа се сгъсти. Прибавят се подправките. Отстранява се от огъня и
се оставя да се поохлади малко.
За бешамеловия сос
Прясното
мляко трябва да е предварително сварено и изстинало.
Бешамеловият
сос ще бъде по-рядък от обикновения, за да може канелоните да омекнат. На
умерен огън се разтопява маслото, прибавя се брашното и се пържи до светло
златисто. При непрекъснато разбъркване с тел, се налива на струйка студеното мляко. Сосът започва
да се сгъстява. Ври 2-3 минути и се отстранява от огъня. Подправя се със сол и
настъргано индийско орехче.
Тавата,
в която ще се пекат канелоните се намазва с 4-5 с. л. бешамелов сос.
Канилоните
се пълнят с плънката. Използвах кафена лъжичка, като всяка тръбичка с единия
отвор поставях върху безимения и малкия пръст и придържах с останалите три
пръста.
Така много бързо се пълнят.
Подреждат
се в тавичката, върху соса, на 1 ред, едно до друго
и се покриват с останалия
сос. Съдът се завива с алуминиево фолио или се поставя капак.
Ако
съдът е керамичен или стъклен, както при мен, се поставя в студена фурна. Ако е
емайлиран, може в предварително загрята фурна.
Пекат се
на 200 градуса С за 10-тина минути, след което температурата се намалява на 180
градуса и се пекат около 30-40 минути, до златисто. Проверяват се за готовност,
като се набожда с вилица и ако лесно влиза в канелоната, значи са готови. Поръсват
се с настъргания пармезан (кашкавал) и се допича още малко, за да се разтопи.
Сервират
се леко охладени.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Класика!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеТили,
ОтговорИзтриванеправила съм канелони със сирене и яйца, със сирене и тиквички, и тези са много интересни, класика в италианската кухня.Изглеждат чудесно .
Поздрави !
Ели, остана ми половин кутия, нещо със зеленийки ми се върти в главата и ще ги спретна скоро. Твоите предложения също са много добри.
ИзтриванеПоздрави!
Много вкусни канелони се получиха, рецептата е страхотна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте останали доволни!
Изтриване