събота, 7 юли 2018 г.

Чорба от зрял боб и джанки


Отдавна не съм правила тази чорбица. Обикновено когато има зелени джанки приготвям  Постна чорба от зелен фасул с джанки
Не по-малко вкусна е и тази.

Продукти
250 г зрял боб
1 средна глава лук (2-3 стръка пресен)
1 морков
1 чушка
1 домат (пресен или от консерва)
10-тина зелени джанки
4-5 скилидки чесън (стрък пресен)
3 с. л. олио
сол
пресни подправки – джоджен; копър; магданоз;

Приготвяне
Почистеният и измит зрял боб се накисва в студена вода за 1 нощ. Изплаква се добре,  покрива се с 2 пръста вода и се слага да ври 10-тина минути, като периодично се отпенва. Отново се изплаква добре със студена вода няколко пъти, докато се изстуди.
Слага се да се вари (аз използвам тенджерата под налягане). Когато е почти сварен, се добавят олиото, нарязаните лук, морков, чушка и сол.
След като зеленчуците се сварят се прибавят обеленият и нарязан на дребно (или рендосан на едро ренде) домат, чесън и джанките. Ври още 5-10 минути. Отстранява се от огъня и се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.
За предпочитане е да се консумира леко охладена.



Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    обичам твоя сайт, чудесни рецепти от старата българска кухня.Простички, лесни и мноого вкусни.Така готвим и ние у дома по стари рецепти останали още от моите баби.А сливите ги добавям дори когато правя кисели краставички - леко започнали да узряват.Много вкусни се получават.
    Поздрави и весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за милите думи! Харесват ми старите рецепти, защото са плод на изобретателността на домакинята, която е гледала от малко и налични в градината продукти да приготви вкусни и засищащи домочадието гозби и се опитвам да ги запазя. Още повече, че в различните райони на страната има специфични за този район ястия.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Подкрепям напълно Елена, Тили!
    А подобна вкусотия съм приготвяла и пускала и аз в блога си, каза ми я преди години бивша колежка. Скоро не съм я приготвяла, добре че ме подсети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, сега намерих и твоя вариант. Има малки разлики, но основното е едно и също, както и резултата - вкусна чорбица! :)

      Изтриване