сряда, 30 януари 2013 г.

Баница с 12 фини кори



Това е баницата, която направих за Бабин ден.
 Стара рецепта, от времето когато си точехме  корите за баница. Нямаше готови, като сега. По едно време на пазара се  появиха софийски кори -  тънки,  нежни, особено подходящи за баклава. На пакета така и пишеше  - "Фини кори".
Рецептата беше известна под това име и затова го запазих.
     Баницата може да се направи навита или налагана.
     Замених содата с 1 ч. л. бакпулвер, който смесих с брашното. Стана много пухкава и вкусна баница.

Продукти
12 фини кори за баница
4 яйца
300 г сирене
1 непълна ч.ч. брашно (100 – 120 г)
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат /бакпулвер/
¾ ч. ч. олио
масло или маргарин

Приготвяне
Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното и киселото мляко, с разтворената в него сода. Ако се използва бакпулвер, той се смесва с брашното. Ориентировъчно сместа се разделя на 7 части – 6 за плънка и 1 за намазване отгоре. Горе-долу по 3- 4 с. л. на кора
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила част от яйчената смес.  


Корите се навиват на руло и се поставят в намазана тава ( правоъгълна или кръгла – за  вита баница).





Отгоре се намазват  с останалата яйчена смес. Оставят се  около половин час да омекнат хубаво. Поръсват се останалото олио и се нареждат  парченца масло или маргарин.


Баницата се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С.


Още гореща, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.
Или тавата внимателно се обръща с дъното нагоре и се закрепва на ръбовете на 3 купи или чаши. Покрива се с кърпа и  се оставя да поизстине.






А това е подаръка, който получих за Бабин ден. Случайно съвпадна със снимката на профила ми във Фейсбука :) 




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Здравей, Тилия. Ще опитам следващия път твоята рецепта за баница. Поздрави, Мишел!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мишел, надявам се да ти хареса!
      Спокойна нощ!

      Изтриване
  2. Тилия, баницата ти е разкошна. И аз от скоро обръщам баниците по този метод и стават някакси по пухкави. Твоята рецепта много ми допадна, и задължително ще я пробва. До сега в рецептите ми за баници, никога не съм ползвала брашно,и това ми е много интересно :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря ти!
      Наистина баниците стават по-пухкави, като се обърнат. А брашно слагам когато корите са тънки. При по-плътни и дебели кори не е необходимо.
      Много ще се радвам ако опиташ и споделиш мнението си!
      Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Тили ,баницата е разкошна!
    Толкова апетитен загар има,а парченцето еизкусително!
    С удоволствие бих опитала тази вкусотийка!
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Заслужава си да се опита! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Тили, баницата ти наистина е много пухкава и с апетитен загар. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Радвам се че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Това с обръщането го виждам/чувам за първи път. Благодаря за споделеното, Тили, изглежда чудесно баничката. Все така да ти се получават и да бъдеш много обичана!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, радвам се ако съм ти била полезна!
      Благодаря за милите пожелания!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Страхотна баничка, идеална е за закуска! :)
    Баба ми я прави по почти същи начин - навива на рула, подрежда ги в тавичката и става разкошна. Майка ми също покрай нея я прави по този начин, а и аз наследявам технологията. :) Хубаво нещо са си традиционните рецепти, а още по-хубаво е като има кой да ни ги припомня, за да не забравят. :)
    Баничката ти е много пухкава и сочна, Инче! А и фотогенична! :)
    Хубава сряда! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Светле! Ти си добра ученичка и всичко ти се получава много добре! :)
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  7. Тили,баницата ти е прекрасна!С тези купички ме подсети за една смешна история с една отдавнешна моя "Висяща баница".Вместо да сложа края на тавичката да се опира на купичките аз сложих баницата върху тях.......Така се наложи да оформям баницата на кръгове вместо да я режа:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, провалите ни учат! И на мен първият път не ми беше много ясно как точно да я поставя и как така ще се задържи, а няма да падне ?! Но се получи! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  8. tillia, пожелах я на момента, точно твоята баница! Изглежда убийствено вкусна, мека и сочна! Като видях чашката, веднага познах аватара ти и реших, че някой те е изненадал, а то виж, съвпадение :)) Прегръдки от мен, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, наистина беше много вкусна!
      А чашката дъщерята ми я подари и се смяхме на съвпадението :)
      Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Пухкава и златиста! Много вкусна е станала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  10. Ама ти се е получила великолепно тази баница, Тили! Поздравления за рецептата и изпълнението - много въздушна и много апетитна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милия коментар, Ина!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Великолепно изглежда твоята баница, Тилия,
    златиста, пухкава и предполагам много вкусна!
    Прекрасни снимки и подарък,
    сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти ! Радвам се че си харесала рецептата, снимките и подаръка!
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  12. Прекрасна баница Тили.Майка ми я прави по същият начин с обръщане и става чудесна.Аз от своя страна се пробвах веднъж ама...не питай каква разбория настана в кухнята.
    Поздрави Тили и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, може някой път да не се получи, но не се отказвай :)
      Благодаря ти!
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  13. Прекрасна баница. Имам чувството, че тази снимка ме преследва непрекъснато.
    И толкова силно изкушава...
    Следващия път ще опитам и аз.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илиана, радвам се че те изкушавам и предизвиквам да направиш баницата :)
      Ще очаква резултата!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Чудесна е Тили баничката ти:) Най-вкусната закуска с чаша айрян:) Какъв загар само!
    И аз някога съм я правила по този начин , но сега малко промених технологията.
    Хубав подарък си получила да си го ползваш със здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Ще се радвам да се запозная и с твоята технология! Обичам експериментите :)
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  15. Изглежда много вкусна! Това с обръщането звучи интересно, трябва да се пробва. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Лучия! По този начин баницата става по-пухкава :) Надявам се да опиташ!
      Поздрави и спокойна нощ!

      Изтриване
  16. Разкошна баница, много вкусно изглежда, а и съм сигурна, че е такава.:)
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти, Рони!
    Радвам се, че ти харесва а и наистина беше вкусна!
    Приятен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване