Това
е баницата, която направих за Бабин ден.
Стара
рецепта, от времето когато си точехме корите за баница. Нямаше готови, като сега.
По едно време на пазара се появиха
софийски кори - тънки, нежни, особено подходящи за баклава. На пакета
така и пишеше - "Фини кори".
Рецептата
беше известна под това име и затова го запазих.
Баницата може да се направи навита или
налагана.
Замених содата с 1 ч. л. бакпулвер, който
смесих с брашното. Стана много пухкава и вкусна баница.
Продукти
12
фини кори за баница
4
яйца
300
г сирене
1
непълна ч.ч. брашно (100 – 120 г)
1
ч.ч. кисело мляко
1
равна ч.л. сода бикарбонат /бакпулвер/
¾
ч. ч. олио
масло
или маргарин
Приготвяне
Прави
се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното и киселото мляко, с
разтворената в него сода. Ако се използва бакпулвер, той се смесва с брашното. Ориентировъчно
сместа се разделя на 7 части – 6 за плънка и 1 за намазване отгоре. Горе-долу
по 3- 4 с. л. на кора
Поръсва
се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с
олио и равномерно се разстила част от яйчената смес.
Корите
се навиват на руло и се поставят в намазана тава ( правоъгълна или кръгла – за вита баница).
Отгоре
се намазват с останалата яйчена смес.
Оставят се около половин час да омекнат
хубаво. Поръсват се останалото олио и се нареждат парченца масло или маргарин.
Баницата
се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С.
Още
гореща, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна
кърпа, за да се задуши и да остане мека.
Или
тавата внимателно се обръща с дъното нагоре и се закрепва на ръбовете на 3 купи
или чаши. Покрива се с кърпа и се оставя
да поизстине.
А това е подаръка, който получих за Бабин ден. Случайно съвпадна със снимката на профила ми във Фейсбука :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Здравей, Тилия. Ще опитам следващия път твоята рецепта за баница. Поздрави, Мишел!
ОтговорИзтриванеМишел, надявам се да ти хареса!
ИзтриванеСпокойна нощ!
Тилия, баницата ти е разкошна. И аз от скоро обръщам баниците по този метод и стават някакси по пухкави. Твоята рецепта много ми допадна, и задължително ще я пробва. До сега в рецептите ми за баници, никога не съм ползвала брашно,и това ми е много интересно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Елена, благодаря ти!
ИзтриванеНаистина баниците стават по-пухкави, като се обърнат. А брашно слагам когато корите са тънки. При по-плътни и дебели кори не е необходимо.
Много ще се радвам ако опиташ и споделиш мнението си!
Сърдечни поздрави и спокойна вечер!
Тили ,баницата е разкошна!
ОтговорИзтриванеТолкова апетитен загар има,а парченцето еизкусително!
С удоволствие бих опитала тази вкусотийка!
Хубав ден! :)
Благодаря, Мира! Заслужава си да се опита! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Тили, баницата ти наистина е много пухкава и с апетитен загар. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Това с обръщането го виждам/чувам за първи път. Благодаря за споделеното, Тили, изглежда чудесно баничката. Все така да ти се получават и да бъдеш много обичана!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гергана, радвам се ако съм ти била полезна!
ИзтриванеБлагодаря за милите пожелания!
Поздрави!
Страхотна баничка, идеална е за закуска! :)
ОтговорИзтриванеБаба ми я прави по почти същи начин - навива на рула, подрежда ги в тавичката и става разкошна. Майка ми също покрай нея я прави по този начин, а и аз наследявам технологията. :) Хубаво нещо са си традиционните рецепти, а още по-хубаво е като има кой да ни ги припомня, за да не забравят. :)
Баничката ти е много пухкава и сочна, Инче! А и фотогенична! :)
Хубава сряда! :)
Благодаря, мила Светле! Ти си добра ученичка и всичко ти се получава много добре! :)
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Тили,баницата ти е прекрасна!С тези купички ме подсети за една смешна история с една отдавнешна моя "Висяща баница".Вместо да сложа края на тавичката да се опира на купичките аз сложих баницата върху тях.......Така се наложи да оформям баницата на кръгове вместо да я режа:))))
ОтговорИзтриванеМиленче, провалите ни учат! И на мен първият път не ми беше много ясно как точно да я поставя и как така ще се задържи, а няма да падне ?! Но се получи! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
tillia, пожелах я на момента, точно твоята баница! Изглежда убийствено вкусна, мека и сочна! Като видях чашката, веднага познах аватара ти и реших, че някой те е изненадал, а то виж, съвпадение :)) Прегръдки от мен, с пожелание за хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнеже, наистина беше много вкусна!
ИзтриванеА чашката дъщерята ми я подари и се смяхме на съвпадението :)
Сърдечни прегръдки и хубава вечер!
Пухкава и златиста! Много вкусна е станала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Ама ти се е получила великолепно тази баница, Тили! Поздравления за рецептата и изпълнението - много въздушна и много апетитна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милия коментар, Ина!
ИзтриванеПоздрави!
Великолепно изглежда твоята баница, Тилия,
ОтговорИзтриванезлатиста, пухкава и предполагам много вкусна!
Прекрасни снимки и подарък,
сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Диана, благодаря ти ! Радвам се че си харесала рецептата, снимките и подаръка!
ИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Прекрасна баница Тили.Майка ми я прави по същият начин с обръщане и става чудесна.Аз от своя страна се пробвах веднъж ама...не питай каква разбория настана в кухнята.
ОтговорИзтриванеПоздрави Тили и хубава вечер!
Таня, може някой път да не се получи, но не се отказвай :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и лека вечер!
Прекрасна баница. Имам чувството, че тази снимка ме преследва непрекъснато.
ОтговорИзтриванеИ толкова силно изкушава...
Следващия път ще опитам и аз.
Поздрави!
Илиана, радвам се че те изкушавам и предизвиквам да направиш баницата :)
ИзтриванеЩе очаква резултата!
Поздрави!
Чудесна е Тили баничката ти:) Най-вкусната закуска с чаша айрян:) Какъв загар само!
ОтговорИзтриванеИ аз някога съм я правила по този начин , но сега малко промених технологията.
Хубав подарък си получила да си го ползваш със здраве!
Благодаря, Дани! Ще се радвам да се запозная и с твоята технология! Обичам експериментите :)
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Изглежда много вкусна! Това с обръщането звучи интересно, трябва да се пробва. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Лучия! По този начин баницата става по-пухкава :) Надявам се да опиташ!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!
Разкошна баница, много вкусно изглежда, а и съм сигурна, че е такава.:)
ОтговорИзтриванеПоздрави.:)
Благодаря ти, Рони!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва а и наистина беше вкусна!
Приятен петъчен ден!