И
за тази рецепта, както за Нокли , не
можех да си спомня как точно я правеше
майка ми. Помня че печеше във фурната, помня
вкусът и многото черен пипер, с който поръсваше.
Няколко
пъти се опитвах да я сготвя, но нещо ми липсваше! И накрая открих – лук! Сега
всичко си дойде на мястото ! :)))
Продукти - за 2 порции
500
г прясно зеле
200
– 250 г юфка
2
глави кромид лук
100
мл олио /мас/
сол
черен
пипер
Приготвяне
Зелето
се нарязва на тънки ивици, лукът на тънки полумесеци или на ситно.
В
сгорещената мазнина се запържва за кратко лукът,
добавя
се зелето и 2 – 3 с. вода.
Покрива
се с капак и се задушава, докато зелето спадне.
Маха
се капакът, посолява се на вкус и се пържи до златисто, като периодично се
разбърква, за да не загори.
Юфката
се сварява според упътването, в 2 – 2,5 л вряща подсолена вода. Прехвърля се в
гевгир, измива се под течаща вода и добре се отцежда.
Съединява
се със зелето и се разбърква добре.
Има
два начина на сервиране
Първият
– разпределя се в чиниите и се поръсва с
черен пипер.
Вторият
– смесва се с черен пипер, прехвърля се в тавичка и се запича първоначално
на по-силна температура и като започне да се зачервява, се намалява
на умерена температура. Пече се до равномерно зачервяване.
Може
да се запече в индивидуален съд и така да се поднесе.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
За първи път виждам такава рецепта, много е интересна:)
ОтговорИзтриванеИ аз като Траяна , не съм виждала такава рецепта , интригуващо е това смесване на юфка със зеле !
ОтговорИзтриванеХубав следобед ,Тили !
Рецептата е донесена от майка ми от Австрия. Мисля че е някъде от този район, на бившата Австро-унгарска държава.
ОтговорИзтриванеИрма щеше да пуска такава рецепта, но поне за сега не можах да я открия :) Надявам се да пише!
Траянче, Ив - хубав следобяд и приятна неделна вечер!
И аз така,но сигурно е вкусна.
ОтговорИзтриванеЖиве, като от малък си свикнал с някое ястие, то си е хубаво и на старини! :) Необичайна рецепта е наистина, но е вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Тили мамините манджи винаги са най сладки и аз я харесах даже.То и аз не съм чувала за такава рецепта но на вид е неустоима.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и хубава вечер ти пожелавам!
Благодаря ти, Здравче!
ИзтриванеХубава неделна вечер и сърдечни прегръдки!
tillia, много интересно предложение - харесва ми! Зеле обичам, юфка също, а обединени в ястие не съм пробвала и възбуди любопитството ми. Снимките са чудесни! Поздрави и хубав понеделник!
ОтговорИзтриванеСнеже, благодаря ти! Надявам се да пробваш!
ОтговорИзтриванеУсмихнат понеделник!
Много интересно Тили:)Такава комбинация даже не съм мислила че съществува!
ОтговорИзтриванеНо пък защо не?Продуктите са за това да се екпериментира с тях:)
Отивам да разгледам какво друго съм изпуснала докато ме е нямало:)
Поздрав с усмивка:)
Дани, рецептата е много стара, но е характерна за друг район от света и затова е необичайна за нас!:)
ИзтриванеПрегръдки и хубава неделна вечер!
Любимото ястие на литературният герой Авакум Захов.Утре за обяд яхвам печката.
ОтговорИзтриванеНямам спомен за това кулинарно предпочитание на Авакум Захов, но ще се радвам ако Ви допадне! :)
Изтриване