неделя, 17 февруари 2013 г.

Пълнен домашен заек с бял ориз



Продукти
1 заек
1 ч . ч. ориз
1 – 2 глави кромид лук
дреболиите на заека
5 – 6 с. л. олио
по желание 5- 6 картофи
сол
подправки – черен пипер или други на вкус
масло

Приготвяне
Ситно нарязаните  лук и дреболии се задушават в сгорещеното олио. Прибавя се оризът и 1 – 1,5 ч. ч. вода. Като заври се овкусява със сол и подправки. Ври на тих огън, докато оризът поеме изцяло течността.
Заекът се посолява леко от вътре, пълни се с плънката и отворът се зашива.
Поставя се в подходяща тенджера, залива се с вода, колкото да го покрие и се посолява. Ври докато стане почти готов. Аз добавям морков, парче целина,  глава лук. Така бульонът става вкусен.
Свареният заек се прехвърля в тава за печене /или гювеч/. Намазва се с  масло, налива се малко от прецедения бульон и ако се ползват картофи, те се нарязват на филийки или на едри кубчета и се нареждат около заека.
Пече се до зачервяване. Ако е необходимо месото се покрива с фолио, за да не изгори. Обръща се от другата страна, намазва се с масло и се допича.
Поднася се порция месо, част от плънката и салата или туршия.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

36 коментара:

  1. Тили, изглежда страхотно, сигурно е бил много вкусен, щом е бил домашен и така приготвен с майсторлък! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, права си, беше вкусен!
      Спокойна нощ и успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Прекрасно ястие Тили.Много ми хареса рецептата.Не съм приготвяла пълнено зайче,все на яхния готвя заешко месце.Много апетитно изглежда,ще го опитаме непременно.Спокойна нощ Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, радвам се че ти допада! Ние най-често го правим задушен. Имам снимки за още два варианта ястия, но ще ги пусна по-късно.
      Успешна седмица!

      Изтриване
  3. Много добре препеченко изглежда зайчето :) ..ще кажеш че е печено в пещ ! Ориза ми е любима гарнитура за печени меса , много вкусно изглежда твоя ,Тили !
    Хубава седмица ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е да е в пещ - ще стане много по-вкусно!
      На нас тази гарнитура също ни е любима.
      Приятна вечер, Ив!

      Изтриване
  4. Умирам си за печено зайче, пълнено с ориз и дреболии, Ина! Една разлика намирам само между моята и твоята рецепта - аз в плънката слагам още гъби и орехи, и подправям с розмарин. Но, домашно зайче не съм яла от няколко години и видя ли някъде, се самопоканвам. ;) Разкошни снимки, разкошно ястие! Майстор голям си! Браво!
    Прегръдка голяма имаш от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!
      Аз също харесвам и други добавки към ориза, но ние си имаме капризи :) и когато се готви ориз за пълнене на пиле /заек/ , като гарнитура към месо или ястия месо с ориз - само ориз, запържен лук, бульон,сол и евентуално малко черен пипер! :)
      А иначе в постните сарми слагам орехи и стафиди. Много харесвам да го готвя и с различни зеленчуци, но си го ям само аз! :)
      Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  5. Много апетитно и с прекрасна златиста коричка! :) Снимките са много изкушаващи и колоритни! :)
    Хубав и усмихнат ден, Инче! :) Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  6. точно така го обичаме и ние , Ина!
    Много примамлива порция!
    Поздрави и спорна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Ти си майсторката на дивеча!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. И аз ще напиша - изглежда страхотно, Тилия,
    приготвен и поднесен много апетитно, а снимките са така изкушаващи...
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти за положителния отзив !
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Наистина страхотно изглежда!
    Много апетитно зайче!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Много обичам заешко! Твоето е станало много изкусително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също, но от години не бяхме яли.
      Благодаря, Траянче!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  10. Не си спомням да съм яла заешко,но твоето е много апетитно...
    Хубава вечер,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе! Надявам се да опиташ!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Като чеверме е, страхотна коричка! Много вкусно приготвено! Прекрасна нова седмица, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Кате!
      Лека вечер и успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  12. Зайче не съм яла от 10 години има-няма;) Домашно пък още по-отдавна. Изглежда много вкусно, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, пожелавам ти да имаш възможност на опиташ в най-скоро време!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  13. Как да не ти се прииска да си покрай това зайче на софрата,превъзходно,че и пълнено,екстра е,Тили!Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси! Радвам ме думите ти!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  14. Ох…чудесно изглежда Тили:))
    Често готвя заешко (е... не домашно ) и със сигурност следващия път ще разнообразя с оризче:)
    Прегръдка от мен и Роки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, надявам се като опиташ да ти допадне!
      Благодаря за прегръдките!
      Една мръвка за Роки! :)
      Хубав и успешен ден!

      Изтриване
  15. О, това е много, много вкусно! Яла съм няколко пъти пълнен заек с ориз, приготвен от братовчедка ми и съм си облизвала винаги пръстите. Убедена съм, че и твоето зайче, ако ми попадне, също ще има облизване, съдейки по снимките :)

    Усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, радвам се че съм събудила приятни спомени!
      Приятна и спокойна вечер!

      Изтриване
  16. Ина, ама как само си го представила това Зайче Байче!
    Неустоимо!!!
    Хубав ден , мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря! Много мил коментар!
      Приятен ден!

      Изтриване
  17. Тили,поздравления за пълнения заек!
    Невероятно вкусен и чудесно поднесен!
    Майсторско изпълнение!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, благодаря за поздравленията! Радвам се че ти харесва!
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  18. koito si go moje, si go moje. bravo na tazi domakinia.

    ОтговорИзтриване