четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Постна бобена чорбица




Харесваме я тази  чорбица! През пролетта с киселец, през останалото време приготвена по този начин.

Продукти
1 ч. ч. зрял фасул
1 морков
парче целина,
1 глава кромид лук
2 – 3 скилидки чесън
1 – 2 чушки – пресни или печени
2 домата – пресни или от консерва
джоджен, магданоз
сол
3 - 4 с. л. олио
по желание – люти чушлета

Приготвяне
Почистеният и измит фасул се накисва за една нощ в студена вода. Сменя се водата с нова и се вари на умерен огън.
Когато поомекне, се прибавят нарязаните  на ситно морков, парче целина, лук и олиото. По-късно се прибавят ситно нарязаните чушки, ако са пресни.
Около 10 – 15 минути преди да се свали от огъня се добавят нарязаните чесън, домати и чушки /ако са печени/. Посолява се на вкус.
Готовата чорба се поръсва със ситно нарязан пресен джоджен или магданоз. Ако се ползва сух, той се добавя заедно със солта.



 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Много апетитна чорбица, Ина!
    С парче целина или клонче я готвеха и мама и баба, но милото не харесва вкусът й, та аз не добавям. Много ми липсва характерният вкус на бобената чорба, обогатен именно с целина. Ще взема следващият път да сложа, пък дано не се усети! ;)
    Топла прегръдка от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!
      Аз често употребявам целина, както и моркови - и в супи, и в ястия. Разбира се не прекалявам, но нали знаеш - всеки си има предпочитания :).
      Милото може да има неприятен спомен и затова да не обича. Пробвай с по-малко количество,може и да го прилъжеш :)))
      Сърдечна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Тили, не съм пробвала никога боб с киселец в добавка, но звучи интересно, а целина слагам. Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, щом излезе киселеца ще кача рецептата. Подходяща е по време на пролетните пости.
      Приятен ден!

      Изтриване
  3. Тили, чорбичката е много апетитна-направо ми даваш повод да си я сготвя още днес:)
    Аз стръкове целина слагам почти на всяко готвено ястие-много е полезна, а за пресния пипер в бобеца…
    не го режа а го слагам цял във врящата чорбичка и след като се попари го изваждам и обелвам , става много лесно, нарязвам и връщам обратно .Никак не харесвам люспи от пипер и домати в ястията:(
    Имам един дребен боб (в нашия край му казват парцулко) и увира без накисване, отивам да го слагам да се вари:), а на теб прегръдка мила и да не коментирам и за питката ти която е един разкош, а толкова лесна била за оформяне, ти благодаря за споделената идея…и тя ще бъде направена:)
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, надявам се чорбицата да ти допадне!
      Ние също не понасяме люспите, затова винаги слагам доматите белени, независимо дали са пресни или консервирани, само че не го споменавам в рецептите. Това всеки решава за себе си. Сухи чушки, ако слагам, постъпвам като теб. А пресните чушки - зависи - ако са месести и с тънка люспа, не се усещат.
      Много се радвам, че питката ти харесва!
      Приятен ден, прегръдки и целувка на косматко (влюбена съм в него)! :)))

      Изтриване
  4. Много апетитен бобец, Инче! Тъкмо така го обичам да е червен, макар че някои го правят почти без никакви домати и става по-бял на цвят. Червеното грабва окото повече. :) И ние днес ще сме на боб вкъщи. :)
    А за подправките - магданоз, целина, босилек, девисил, малко джоджен (на мен ми е малко силна тази подправка) и става една шепа зелении, които изсипвам в тенджерата. :)) Става ароматно, а пък босилекът, който за някои е странно, че слагам, много си подхожда, поне според мен (аз съм му голям фен).
    Хубав и усмихнат ден! :) Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, във всеки дом си има определен начин на готвене, подправки, които обичаме или не одобряваме. На боба предпочитам джоджена, на лещата - чубрица, на грахта и зеления боб - копър. Но често смесвам и други подправки. Затова всеки импровизира според вкуса си!
      Приятен ден, мила!

      Изтриване
  5. Само постна я ядем:) Много апетитна е станала!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно предложение, Tillia! Много обичам боб, но и него, както и останалите бобови култури не мога да си ги позволя, но поне им се радвам на снимка, а твоята порцийка е повече от прелъстителна. :)

    Поздрави и един прекрасен петъчен след обяд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, знам какво е да не може нещо да се яде! Специално за боба съм го варила, белила, пасирала на крем супа или пюре, за да мога да го ям :) Мина този период, но си е мъка! :)
      Хубава вечер и прегръдки!

      Изтриване
  7. И аз я обичам тази чорбица, tillia :) Много добре ми звучи с киселец, а и от кога съм си записала онази твоя рецепта със зелениши. Дано тази пролет се сетя да си я направя.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, ще направим и тази с киселец! Живот и здраве!
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Тилия, много хубави идеи и рецепти ни предлагаш -
    харесах тази бобена чорбичка, страхотната ти питка и прекрасната торта за рождения ден!
    Благодаря ти,
    моите поздравления и чудесен уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти за хубавите думи!! Много се радвам че има нещо, което да ти допада!
      Спокойна нощ и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Тили, ние също сме на вкусно постно бобче! Твоето ухае невероятно...
    Целина никога не съм използвала за това ястие, явно трябва да опитам следващия път.
    Хубава вечер и много усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, май доста хора сме на боб тези дни!
      Ако харесваш целината, предполагам че ще ти допадне. :)
      Благодаря ти че намина и спокойна нощ!

      Изтриване
  10. Тили, тази бобена чорбица на кого не е любима!А с киселец обезателно ще опитам напролет.
    Прегръдки и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, има хора които не са я опитвали, защото е много "проста" за техния вкус! :) А не знаят какво губят! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Тилия, колко красиви снимки, винаги съм се изкушавала от тези глинени съдове и всичко, приготвено и поднесено в тях обожавам. Нашата си българска кухня... Най-вкусната:) Ще очаквам пролетният вариант:). Поздрави, Тили и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за сърдечните думи!
      Има си наши, български ястия, които са по-вкусни, когато са приготвени и поднесени в глинени съдове :)
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  12. Иде пролет, Тилия, ще я направя с киселец, че не съм опитвала такъв вариант.
    Благодаря! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, с това време тази зима, май скоро ще пробваме!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Много обичам бобена чорба.
    Твоята е чудесна, а в комбинация с питката ти ще се получи нещо фантастично.

    ОтговорИзтриване