четвъртък, 13 ноември 2014 г.

ПОГАЧА - КОРОНА




Толкова много се впечатлих от тази погача, като я видях, че веднага я направих и то два последователни пъти! Любопитно ми беше как ще се разпредели тестото, за да се направят толкова трапецовидни парчета, че и да остане допълнително за кръгчета?! Едно е да четеш, да гледаш видео, друго е да пипнеш и направиш сам! :)
С прясно мляко и вода; само с вода; единият път със суха мая, вторият път – с прясна; единият път намазах тавата с масло, вторият път сложих хартия за печене; и в двата случая с брашно тип 500, но на различни фирми.
Е, стана си и това е! Мека, пухкава, както се казва – „душица”!


Продукти
150 мл прясно мляко
1 ч. л. захар
20 г прясна мая /7 г суха мая/
50 мл олио
100 мл вода
1 ч. л. сол
35 – 40 г омекнало масло
1 жълтък
500г брашно

Приготвяне
В топлото мляко се разтваря маята, добавя се захарта и се разбърква. Използвах силиконова шпатула, но може с лъжица, миксер, ръка. НЕ втасва. Прибавя се малко брашно и отново се разбърква.  Разбърквам след всяко добавяне на брашно докато стане гладка смес. Добавя се водата (топла), с предварително разтворената в нея сол и олиото, като от него се оставя малко (около 1 с .л). Разбърква се.
Постепенно, на 2 – 3 пъти,  се добавя и останалото брашно, като след всяко добавено количество се разбърква. Като стане вече трудно да се бърка, тестото се изсипва върху набрашнен плот и се меси около 10 минути.
Омесеното тесто се оформя на топка, поставя се в купа, полива се с останалото олио, леко се премесва, отново се оформя на топка, покрива се с кърпа (фолио) и се оставя на топло място да втаса  (да удвои обема си).
Тук да ви покажа един начин, който използвам за по-бързо втасване  и ми е по-удобен от втасването във фурна – слагам купата с тестото в тенджера с топла вода.


Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и леко се премесва.
Отрязва се 1/3 от тестото.


Разточва се на правоъгълник с ширина 15 – 20 см и с четка се намазва с масло.


По дългата страна се навива на руло. Косо се отрязва от единия край. След това се нарязват 5 равни трапецовидни парчета. Двата отрязани края се оставят настрана.


Тава с диаметър 24 см  (за двойно количество продукти – с диаметър 30 см) се намазва с масло или се поставя хартия за печене. Използвам тава от старите електрически тенджери (ако тази тава може да говори колко е експлоатирана!!!)
Двата отрязани края леко се премесват, оформят се на руло, което с точилка се разточва на лента. С остър нож или ножче за пица (по-лесно е) се отрязва по  двата дълги края, за да се оформи правоъгълник. 


От едната страна се правят  12 прореза (ресни),  до към средата на лентата (не се реже  до край).


Навива се и се получава цвете (връх на короната).


Поставя се в средата на тавата.


Около него се нареждат 5-те отрязани трапецовидни парчета, като се редят с широката част към цветето и леко се подпъхват под ресните.

От останалото тесто се взима малко по-малко от половината. Разточва се на правоъгълник, намазва се, навива се на руло и се изрязват още 5 трапецовидни парчета, като първите, само че те са малко по-малки от първите 5. Нареждат се между тях по същия начин – с широката част към средата.


Последната част от тестото отново се разточва на правоъгълник(по-дълъг е от първите два), намазва се с масло, навива се на руло, което косо се отрязва на 2 половини.

От всяка половина се оформят отново трапецовидни парчета – общо 10 броя. 


Нареждат  между другите парчета. 
Всички останали изрезки от тестото се премесват, оформят се на руло, което се разточва  на правоъгълник. И при него се отрязва от двата дълги края, за да се оформи право парче. (пробвах и с къдраво ножче, защото такова имам – не е фатално! Като втаса не личи).


Дели се на половината и всяка половина се разрязва на 5 ленти . Получават се общо 10 ленти.  Всяка лента се навива на кръгче. 


С тях се попълват празните места около последните трапецовидните парчета в тавата.


Оставя се на топло място да втаса.  
Останалото масло се смесва с жълтъка и с тази смес се намазва питката. По желание може да се поръси със семена.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С.
Опечената питка се оставя да изстине върху решетка. Докато е още гореща, може да се намаже с масло, за повече блясък.



*Питката може да се направи и постна, като маслото се замести с постен маргарин и прясното мляко – с вода.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

29 коментара:

  1. Инче, каква е пухкава и накипрена! Чудесна погача си направила!
    Лека нощ ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава питка, Инче! Браво! Много ти благодаря за подробните снимки! Ще опитам този начин на подреждане, хареса ми. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, и мен ме впечатли начина на подреждане. Не съм срещала до сега такъв.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Инче, чудесна е станала погачата!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се че ти харесва!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Много красива питка, Инче! :) Благодаря за постъпковите снимкии, ще се възползвам от този начин на оформяне. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря! Радвам се ако съм полезна!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Тили, чудесна пита! Аз все се заглеждам по тестеното, но рядко смея да правя. Благодаря за подробното описание на рецептата, но искам да те попитам и какъв е размера на тавата, защото аз винаги се чудя в каква тава трябва да редя. Благодаря ти предварително, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ти такива сложни неща сътворяваш, та една пита ли ще ти се опре?! :)
      А размера съм писала - диаметър 24 см за това количество продукти, и 30 см (както е оригиналната рецепта) за двойно количество продукти.
      Успех!

      Изтриване
  6. Тили, наистина е като душичка. Как би ми се усладила с чашка кисело мляко... Ох, размечтах се. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, нали знаеш че мечтите се сбъдват! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Наистина "душичка" е тази питка, Тили! Харесва ми, когато питките са красиво оформени, а твоята е супер! Обаче не съм пробвала този метод за втасване в топла вода, чудя се трябва ли да е постоянно топла или няма проблем като изстине и процесът не се забавя?
    Поздрави от мен, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, благодаря и се радвам че предложението за погачата ти харесва!
      Този начин на втасване сподели момиче от Веселия готвач, тя пък го научила някъде във ФБ. Може да се налее топла вода от бойлер, или както при мен - затоплям на газовия котлон. Температура като на човешко тяло, значи не повече от 40 градуса. Не включвам повече котлона. Но ако водата се изстуди и бързаш, може да включиш съвсем за малко - да не стане парено тесто! :) Кухнята ми не е топла и за 1 час втасва много добре.
      Поздрави и дано съм била полезна!

      Изтриване
  8. Много хубава си я направила, Ина! Пухкава и златиста!
    И много подробно показано как се прави, поздравления на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, много се радвам на думите ти! Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Инче,чудесна погача си направила,мека,пухкава и златиста.Благодаря за постъпковите снимки.Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Който си го може, го може! Прелестна погача, а короната скъпа е за теб! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не съм такъв майстор, но понякога се получава! :)
      Благодаря за милите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много работа ми идва в оскъдното време, но един ден като намеря повече такова, със сигурност ще меся такива красоти и аз. Дотогава ще се наслаждавам на вашите, Тилия! Чудна е погачата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, всяко нещо с времето си! Ще дойде и твоето!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Как обичам постъпковите обяснения! Такава засукана погача не съм правила, само съм използвала този метод на втасване в съд с топла вода. Някой ден ще се възползвам от снимките! Благодаря ти!
    Тили, чудесна погача си направила и майсторски! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, те са и най-трудното и най-бавещото нещо при приготвянето на погачата! :) Ако пък и телефона звънне, иди обяснявай, че тесто те чака!
      Ще се радвам ако ще съм ти полезна!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. То въобще снимането си е време-често, колкото да сготви човек още нещо...
      Ах, тези телефони...а и не само те...преди малко пекох кексчета, и у дома дойде майстора, който си изпуснал телефона в някаква боя, и за това лично...40 минути ми обяснява разни неща...:))

      Изтриване
  13. Чудесна ти е погачката Тили, короната много ти приляга, да знаеш:)Много добре си я обяснила.

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно е, че има такива хора като теб, Тили! Ако следва човек инструкциите, просто няма къде да се обърка, а това е безценно за хора които нямат много опит или се колебаят дали ще успеят! Приветствам подхода ти, защото много често попретупваме нещата, но като прочета такава рецепта, искрено се възхищавам на търпението и желанието на човека да предаде опита си!
    Питката е прекрасна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря за оценката на положения труд! Винаги се радвам, когато имам възможност да споделя нещо интересно с другите!
      Приятна неделя!

      Изтриване