неделя, 15 ноември 2015 г.

Руло от омлет със спанак и моцарела




Една вкусна комбинация от печен омлет, пълнен със спанак и моцарела.
Рецептата видях  преди години в кулинарно предаване по телевизия Fox life. След това открих и рецептата.

Продукти
5 яйца
2 супени лъжици пармезан  /  или сирене Grana Padano
сол
200 грама спанак (коприва, лапад, лобода)
½ топка моцарела
олио за намазване на хартията за печене

Приготвяне
Спанакът се сварява за кратко в подсолена вода, залива се със студена вода и много добре се изстисква. Нарязва се на ситно.
Моцарелата се нарязва на малки парченца.
Яйцата се разбиват със сол и пармезан. Изсипват се в правоъгълна тава  с размер 32 см /21 см, застлана с намаслена хартия за печене. 
 Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 5 – 10 минути.
Опеченият омлет, след като поизстине, внимателно се отделя от хартията за печене. Обръща се и върху страната, която е била към хартията, равномерно се разпределя спанака и моцарелата и се поръсва с малко сол (плънката не трябва да е на дебел пласт, за да може по-добре да се навие рулото).


С помощта на хартията се навива на руло по късата страна и се завива  като  пакет .


Поставя се в тавичка и се връща във фурната да се запече за 15- 20 минути на 180 градуса С.
Изпеченото руло се оставя да изстине, нарязва се на филийки и се поднася.



(Рулото съм приготвяла по различно време с коприва; лапад или лобода. Така побългарена рецептата, уверена съм, че ще стане много вкусна и с обикновено българско сирене, което ще направя следващият път!)



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

9 коментара:

  1. Вкусна идея! Само че аз не бих запичала - от толкова продължителна топлинна обработка яйцата ще се спекат и пресъхнат за моя вкус. Просто предварително бих задушила спанака в масло. Поздрави и успешна седмица, Тили! Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ъъъ, не бих запичала повторно, исках да кажа! :)

      Изтриване
    2. Разбрах те, Вале! :)
      При първото запичане омлетът не се изпича напълно, само се стяга. Рулото остава сочно, заради зеленийката.
      Но и твоята идея ми допада, ще се пробва! :)
      Спорна седмица!

      Изтриване
  2. Безмълвна съм...чудесни снимки, а за вкуса - не се съмнявам изобщо!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно много обичам яйца под всякаква форма, а в комбинация със един от любимите ми зелени продукти направо съм влюбена в тази рецепта.Единствено бих добавила може би малко чесън и бих задушила спанака предварително, но иначе рецептата ти е супер.Паздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Предложението за чесън и задушаване на зеленийката, вместо варене, ми харесва и определено ще използвам!
      Поздрави!

      Изтриване