Този
сладкиш е доста стар и известен, но приготвян с ябълки. Подсетих се за него,
докато ровех из старите книги и реших да го направя със смес от ябълки, круши и
малко дюля, които му придадоха невероятен вкус и аромат.
Продукти
бисквити
– около 130 г
50
г масло
2
ябълки, 2 круши, парче дюля
2
– 3 с. л. захар
¾
ч. ч. едро нарязани орехови ядки
1
ч. л. канела
За
тестото
4
яйца
1
ч. ч. захар
1,5
ч.ч. брашно (200 г)
1
ч. л. бакпулвер
1
ванилия
Приготвяне
Маслото
се разтопява в тавичката (размер 27/17 см).
Нареждат
се един ред бисквити. Може да се ползват чаени или обикновени, но от
по-тънките.
Върху
тях се разпределя смес от обелените и нарязани на тънки резени или кубчета
ябълки и круши и настърганата на едро ренде дюля. Поръсва се с канелата и захарта. Отгоре
се разпределят ореховите ядки.
Яйцата
и захарта се разбиват до побеляване и се прибавя ванилията. Смесват се с
брашното, разбърква се и с тази смес се заливат плодовете.
Сладкишът
се пече в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С.
Поднася
се изстинал.
И една снимка от преди няколко години.
1 ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Инче, наистина стар, но много вкусен сладкиш :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Дани, изпитан във времето!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, чудесно изглежда! И каква хрупкава коричка само... :)
ОтговорИзтриванеИ сладкишът, и омлетът са страхотни!
А иначе аз веднъж правих този сладкиш, но не сполучих и никак не бях доволна. Като гледам твоят колко е апетитен, ще му дам втори шанс, но по твоята рецепта. Благодаря!
Хубава вечер. :)
Гери, определено му дай шанс! До сега съм го приготвяла с ябълки, сега ми хрумна да разнообразя.
ИзтриванеСпокойна вечер!
Какво да каже човек за този вкусотия, несравнима класика! Следващия път ще го приготвя точно така, защото моята рецепта е малко по различна.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, Инче!
Наистина е класика и затова отново и отново се приготвя!
ИзтриванеСпокойна седмица и на теб, Танче!
Голямо изкушение си направила, Инче!
ОтговорИзтриванеЛюбим сладкиш, но непременно ще пробвам и твоята рецепта.
Поздрави и усмихната нова седмица! :)
Благодаря, Христинка!
ИзтриванеСпорна седмица!
ех Тилииии, колко мило ми сатна като видях сладкиша ти! Един от първите, който правех, като се омъжих, каза ми го моя близка и толкова много се харесваше и точно с ябълки.
ОтговорИзтриванеЧудесен е твоят, такава прекрасна фотосесия си му направила :) Съблазняваш с него и ще пробвам тази зима, тъкмо има много круши.
Поздрави на теб и хубава нова седмица!
Пепа, приятно е човек да се върне назад в годините с приятни спомени и да си спомни младините!
ИзтриванеРадвам се че те подсещам за него.
Прегръдки!
От този сладкиш мога да си хапвам без да спирам! Ама твоят е толкова изкусителен Инче!!
ОтговорИзтриванеВили, наистина трудно се спира! Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Много ми е любим този сладкиш Тили. Правя го дори в два варианта и шоколадов :)) Твоят е много пухкав!
ОтговорИзтриванеАни, сега ще те посетя да видя и твоите варианти. Не се съмнявам, че си предложила нещо изкусително!
ИзтриванеХубав ден!
Чудесна идея за наближаващият празник на християнското семейство!!!! Благодаря от сърце! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че съм подхвърлила подходяща идея за допълване на менюто! :)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотно изглежда :)
ОтговорИзтриванеО да, един от любимите сладкиши вкъщи, макар че съм го правила само с ябълки :)
ОтговорИзтриванеАлби, опитай и с други плодове. :)
ИзтриванеПоздрави!
Великолепен сладкиш,доказателство за това,че всичко ново е доброто старо:)!Прегръдки ,Тили!Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеС малко промяна и става ново! :)
ИзтриванеПрегръдки и успешен понеделник, Миленка!
Изглежда страхотно, Ина! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеТопъл есенен ден!
И рулото и този сладкиш ще опитам, Тили! Но нали знаеш, десертите са ми в кръвта, пък особено такива стари, златни рецепти! Отново прекрасно предложение и чудесни снимки! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеВсеки си има някаква слабост, Люси!
ИзтриванеА старите книги, списания и тетрадки са извор на вкусни идеи.
Прегръдка и от мен!
Инче, прекрасен е този сладкиш, ще го приготвя непременно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и благодаря за споделената рецепта, тези идеи от старите тефтери са ми любими!
Креми, пълни са с интересни рецепти. Непрекъснато откривам нещо забравено или неизвестно и интересно.
ИзтриванеПрегръдка!
Инче, прекрасен сладкиш! Като видя орехи в сладкиш и знам, че е мой тип :)
ОтговорИзтриванеЗначи сме с еднакъв вкус, Зори! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, и това няма да пропусна:), правила съм нещо подобно с ябълки, но сега ще направя и с дюли в добавка, круши нямам, пък и тях ги хапвам така.
ОтговорИзтриванеАма много рецепти си пуснала...
Веси, дюлята настържи на едрото ренде. На парчета (като ябълките или крушите) не става така добре, а и да не е много, защото ще доминира. Но това си е и въпрос на вкус, естествено! :)
ИзтриванеРецепти има, време нямам! :)
А колко време се пече сладкиша? Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване