неделя, 15 ноември 2015 г.

Плодов сладкиш с бисквитена основа





Този сладкиш е доста стар и известен, но приготвян с ябълки. Подсетих се за него, докато ровех из старите книги и реших да го направя със смес от ябълки, круши и малко дюля, които му придадоха невероятен вкус и аромат.


Продукти 
бисквити – около 130 г
50 г масло
2 ябълки, 2 круши, парче дюля
2 – 3 с. л. захар
¾ ч. ч. едро нарязани орехови ядки
1 ч. л. канела

За тестото
4 яйца
1 ч. ч. захар
1,5 ч.ч. брашно  (200 г)
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне
Маслото се разтопява в тавичката (размер 27/17 см). 
Нареждат се един ред бисквити. Може да се ползват чаени или обикновени, но от по-тънките. 

Върху тях се разпределя смес от обелените и нарязани на тънки резени или кубчета ябълки и круши и настърганата на едро ренде  дюля. Поръсва се с канелата и захарта. Отгоре се разпределят ореховите ядки. 



Яйцата и захарта се разбиват до побеляване и се прибавя ванилията. Смесват се с брашното, разбърква се и с тази смес се заливат плодовете.


Сладкишът се пече в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С.


Поднася се изстинал.



 И една снимка от преди няколко години.

1 ч. ч. = 200 мл


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Инче, наистина стар, но много вкусен сладкиш :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, изпитан във времето!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, чудесно изглежда! И каква хрупкава коричка само... :)
    И сладкишът, и омлетът са страхотни!
    А иначе аз веднъж правих този сладкиш, но не сполучих и никак не бях доволна. Като гледам твоят колко е апетитен, ще му дам втори шанс, но по твоята рецепта. Благодаря!
    Хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, определено му дай шанс! До сега съм го приготвяла с ябълки, сега ми хрумна да разнообразя.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Какво да каже човек за този вкусотия, несравнима класика! Следващия път ще го приготвя точно така, защото моята рецепта е малко по различна.
    Хубава нова седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е класика и затова отново и отново се приготвя!
      Спокойна седмица и на теб, Танче!

      Изтриване
  5. Голямо изкушение си направила, Инче!
    Любим сладкиш, но непременно ще пробвам и твоята рецепта.
    Поздрави и усмихната нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Христинка!
      Спорна седмица!

      Изтриване
  6. ех Тилииии, колко мило ми сатна като видях сладкиша ти! Един от първите, който правех, като се омъжих, каза ми го моя близка и толкова много се харесваше и точно с ябълки.
    Чудесен е твоят, такава прекрасна фотосесия си му направила :) Съблазняваш с него и ще пробвам тази зима, тъкмо има много круши.
    Поздрави на теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, приятно е човек да се върне назад в годините с приятни спомени и да си спомни младините!
      Радвам се че те подсещам за него.
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. От този сладкиш мога да си хапвам без да спирам! Ама твоят е толкова изкусителен Инче!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, наистина трудно се спира! Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много ми е любим този сладкиш Тили. Правя го дори в два варианта и шоколадов :)) Твоят е много пухкав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, сега ще те посетя да видя и твоите варианти. Не се съмнявам, че си предложила нещо изкусително!
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Чудесна идея за наближаващият празник на християнското семейство!!!! Благодаря от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм подхвърлила подходяща идея за допълване на менюто! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. О да, един от любимите сладкиши вкъщи, макар че съм го правила само с ябълки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби, опитай и с други плодове. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Великолепен сладкиш,доказателство за това,че всичко ново е доброто старо:)!Прегръдки ,Тили!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С малко промяна и става ново! :)
      Прегръдки и успешен понеделник, Миленка!

      Изтриване
  12. Изглежда страхотно, Ина! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Топъл есенен ден!

      Изтриване
  13. И рулото и този сладкиш ще опитам, Тили! Но нали знаеш, десертите са ми в кръвта, пък особено такива стари, златни рецепти! Отново прекрасно предложение и чудесни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки си има някаква слабост, Люси!
      А старите книги, списания и тетрадки са извор на вкусни идеи.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  14. Инче, прекрасен е този сладкиш, ще го приготвя непременно!
    Прегръдки и благодаря за споделената рецепта, тези идеи от старите тефтери са ми любими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, пълни са с интересни рецепти. Непрекъснато откривам нещо забравено или неизвестно и интересно.
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Инче, прекрасен сладкиш! Като видя орехи в сладкиш и знам, че е мой тип :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи сме с еднакъв вкус, Зори! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  16. Тили, и това няма да пропусна:), правила съм нещо подобно с ябълки, но сега ще направя и с дюли в добавка, круши нямам, пък и тях ги хапвам така.
    Ама много рецепти си пуснала...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, дюлята настържи на едрото ренде. На парчета (като ябълките или крушите) не става така добре, а и да не е много, защото ще доминира. Но това си е и въпрос на вкус, естествено! :)
      Рецепти има, време нямам! :)

      Изтриване