неделя, 22 ноември 2015 г.

Яхния с маслини и праз лук




Постно не значи безвкусно! Опитайте тази много лесна и бърза за приготвяне яхнийка.

Продукти за 2 порции
1 – 2 стръка праз лук
15 – 20 маслини
1 морковче
2 с. л. олио
1 ч. л. брашно
1 ч. л. доматено пюре
1 равна ч. л.  лют червен пипер
сол

Приготвяне
Нарязания праз лук и рендосаното на едро ренде морковче се задушават в сгорещеното олио.
Прибавя се брашното и като леко се запържи, се поръсва с червения пипер. Разбърква се и веднага се налива малко гореща вода.
След като кипне, се прибавят маслините, доматеното пюре, предварително размито в малко вода и сол. (Да се внимава със солта, защото обикновено маслините са доста солени. Лесно може да се досоли).
Къкри десетина минути на тих огън. 
Топнете залъчето хляб и ѝ се насладете! 



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Страхотно предложение, Ина! Точно днес нямах нищо в кухнята, мислех да правя леща, но се оказах без. И от няма и какво добре, че имах замразен грах и една яхния от грах направих. Твоята яхния изглежда лесна и бърза, ще я пробвам.
    Поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се че идеята ти допада! Представям си какви снимки ще направиш! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Тили, днес точно си готвих подобно нещо, ама с оризче, чудна вкусотия е! И постното може да е много, много вкусно!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и аз харесвам комбинацията с ориз. Един от вариантите е този - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2014/02/blog-post_17.html
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Изглежда лесно, бързо и много вкусно! Благодаря ти, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е точно така, Траянче! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Инче, и аз тази неделя приготвях една постна яхния с праз, но по-различна от твоята и много ми се услади! Твоята ще е следващата в списъка ми, че не мога да му се наситя на този зеленчук, много го обичам! Благодаря за идеята!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, с праз лук стават много вкусни гозбите. Надявам се скоро да видя и твоята рецепта, да обменим идеи! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Великолепна гозба,а и навременна!Всяко ястие с праз ми е в списъка "ЛЮБИМИ",така че трудно устоявам на снимките:)!Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че ние с теб имаме доста сходни вкусове! :)
      Спокойна вечер, Миленка!

      Изтриване
  6. Много обичам такива простички, но много богати на вкус ястия! Само една паница и една филийка хляб - всичко, което е нужно за чудесна, домашна вечеря. Много усмивки от мен, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези позабравени ястия имат неповторим вкус. За някои са "селски" и не ги харесват.
      Спокойна вечер, Люси!

      Изтриване
  7. Тили,
    много подходящо за постите ястие.Простичко, лесно и вкусно.Веднага ще го приготвя.Винаги разполагам с маслини.Празът е чудесно допълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, радвам се че ти допада!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотно е! Направо и по това време ми се прияде, ще я сънувам тая яхнийка!
    Маслини имам, но праза вчера употребих, но ще си купя и непременно ще направя тези дни. Мерси, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, може да се ползва и кромид лук. Естествено малко по-друг ще е вкуса. Но е напълно приемлив вариант.
      Поздрави!

      Изтриване