Рачел от тиква
Двама души(третият рядко
харесва нещо!) в къщи обичаме тиквата (пък е и собствено производство:). Най-често
варена на пара в тенджерата под налягане и ако се налага, след това овкусена с
мед или захар; пасирана и с различни добавки става вкусен крем; и още много
варианти, които се надявам, че ще мога
да кача.
А сега две предложения за постите.
Печена тиква
по селски
Продукти за тавичка с размери
27 см./17 см
700 – 800 г тиква
4 – 5 с. л. захар
3 с. л. олио
0,5 ч. ч. вода
1 ч. л. канела
по желание – орехови ядки
Приготвяне
Тиквата се нарязва на малки кубчета, обелва
се ( не е грешка – първо се нарязва и после се
обелва – по-лесно е!) и се
подрежда в тавата. Поръсва се със захар (количеството
зависи от сладостта на тиквата, случвало ми се е въобще да не добавям захар,
толкова са ни сладки тиквите), канелата и олиото и
се добавя водата.
Пече се първоначално на 200 – 220 градуса С и като заври течността
се намалява на 180 градуса С.
Постна
печена тиква с ориз
По принцип този вариант се приготвя с прясно мляко.
Но
за постите спокойно може да се замести с вода или сок от компот (тогава
захарта ще се намали).
Към горните продукти се прибавят 4 с. л. ориз и течността се увеличава на 1 ч. ч.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, много познато е това "третият рядко харесва нещо!" :))) Да ви е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеА рецептите са много интересни! Никога не съм добавяла олио при печена сладка тиква. Каква е ролята му?
Поздрави! :)
Май си патиш и ти! :)
ИзтриванеГаби, по нашия край така се пече обикновено тиквата - полята с малко олио. Само че в повечето случаи парчетата са по-големи.
Поздрави!
Любимата ми тиква! Май няма съчетание, в което да не харесва, така че ще пробвам и с твоя ориз. Поздрави, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарта, пробвай и в не постния вариант, ако не постите. Имам и друг вариант с ориз, но ще бъде по-късно публикуван.
ИзтриванеХубава вечер!
Много интересни са и двете рецепти, Ина! Не бях ги чувала, а какво остава дя видя:) Благодаря ти, че сподели, ще се пробват! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАз пък се чудех дали да пускам тия тикви в блога! :)
ИзтриванеЩе чакам отзива!
Поздрави!
У дома до скоро бях единствен тиквен консуматор,но сега вече и госпожицата се присъедини,та по-често я опитваме.Интересен начин за печене с добавено олио,трябва да опитам и така,Тили,благодаря!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПо-друго си е като има още някой, който да се присъедини ! По себе си съдя. Поне не се чудя какво да правя с някоя голяма тиква. :)
ИзтриванеРоси, надявам се да ви хареса.
Спокойна вечер!
Тили, и у дома сме на тиквени вариации от известно време. Новост за мен е използването на олио в сладък вариант. Обикновено пека ( със същата технология на почистване :)) дори без захар. Олио слагам на соления вариант на печене. Десерта с ориз и мляко за първи път хапнах у свекърва ми и бях очарована.Вкусно и оригинално. Върна ми спомени...
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден!
Благодаря, Бети! Приятно е да се връщаме към такива спомени.
ИзтриванеЩе видя соления вариант при теб.
Приятна неделя!
Тили, и при нас третия рядко нещо харесва:)), а тиква май само аз обичам:(
ОтговорИзтриванеАз на печена слагам масло, но ти може би заради постите, макар, че пишеш, че така се прави при вас принципно. Обичам я много и с мляко, но с ориз не съм опитвала.
Ще чакам и другите ти тиквени рецепти. А как правиш на пара в тенджерата под налягане? Поставяш някакма скаричка ли вътре?
Веси, аз пък за масло не съм чувала!
ИзтриванеЗа тиквата на пара- в тенджерата под налягане слагам от сгъващите се скарички. Тиквата я измивам много добре, не я беля, нарязван на кубчета и нареждам върху скаричката. Сипвам 1 чаша вода, затварям капака и след като започне да съска изчаквам 10 минути. Изчаквам още 5 - 10 минути и махам капака. Често пъти даже и не белим кората, или премахваме само тънката люспица. Тази част до кората е най-вкусна! (тук да отбележа че цигулките не стават вкусни, обезателно трябва после да се овкусят, докато белите тикви са много по-сладки и сухи)
Варила съм и тиква във вода. Не става така вкусна, както приготвена на пара.
Така сварена тиквата, по-скоро ако остане неизядена :), ползвам и в кекс; чийзкейк; налаган тиквеник; за крем супа; както съм писала по-горе - за крем.. При всички случаи изпускам нещо.
Приятна неделя!
Мерси, Тили:)
ИзтриванеНямам такава сгъваема скаричка, даже не се сещам да съм виждала, а бих опитала, хареса ми идеята, та ще се огледам, вляза ли в магазин за домашни потреби.
Каква скаричка съм писала и аз! Сгъваема решетка за готвене на пара се казва. Има ги навсякъде, където има домашните потреби. Извинявай!
Изтриване