петък, 18 декември 2015 г.

Пълнени сухи чушки с нахут и кисело зеле и новото електронно кулинарно списание SOintoFOOD





С благодарност за отправената ми от  Мария  покана, за гласуваното доверие и чест да участвам в първия брой на едно красиво и стилно списание - електронното  кулинарно блогосписание  SOintoFOOD,  с тематично подбрани рецепти за едни от най-светлите празници - Бъдни вечер, Коледа и Нова година.
Едва когато разлистих страниците на списанието, осъзнах каква тежест и отговорност е поела Мария , за да осъществи идеята си, колко желание, труд, всеотдайност, любов са вложени от нея и  Гери, като негов редактор!
Поздравления за прекрасната реализация на идеята! Вълнуващо и успешно начало !
Успех, момичета! И още мнооого издания, много участници и много читатели! :)
Facebook       
  
И моето предложение за Бъдни вечер - 

Пълнени сухи чушки с нахут и кисело зеле



Продукти
400 г нахут
0,5 кг кисело зеле
8 – 10 сухи червени чушки
2 – 3 глави кромид лук или 2 стръка праз лук
3/4 ч. ч. олио
сол
джоджен; чубрица; копър;

Приготвяне
Нахутът се накисва в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, налива се нова студена вода, кипва се за десетина минути, отново се излива водата. Измива се. След това се сварява, отцежда и се смачква (с вилица или най-лесно с решетъчния пасатор от кухненските прибори) .
Сухите чушки се измиват  и  предварително се накисват в топла вода да омекнат. (С дебела игла или с острия връх на ножче правя дупки около дръжката на чушката. Така по-лесно навлиза от водата в чушката и тя омеква по-бързо).
След това  внимателно се почистват от семето, за да не се разкъсат.
Киселото зеле се отцежда много добре и се нарязва на ситно.
Лукът  също се нарязва на ситно и се задушава в 3 – 4 с. л. олио. Прибавя се зелето и под капак се задушават  около 15 минути, за да омекне зелето.
Добавя се намачкания нахут и желаната подправка. Разбърква се добре, захлупва се и на много слаб огън се оставя да ври поне 10 минути, за да може нахутът да поеме от солеността на зелето. Сместа е гъста, затова от време на време се разбърква, за да не загори. Пробва се на сол и ако е необходимо се досолява. Оставя се настрани, за да поизстине малко.
С тази смес се пълнят плътно чушките. Отворът им се потапя в брашно, за да се запечата.
Редят се  в тава. Ако остане от  сместа, тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша течност – смес от зелев сок и вода, съотношение на вкус,  поливат се с тънка струйка олио и се пекат в умерена фурна – 180 градуса С, докато чушките  леко се запекат.
Поднасят се изстинали.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Тили,
    прекрасно е предложението специално за Бъдни вечер.Чудесни са пълнените сухи пиперки.Нахутът е много вкусен.Оригинално и интересно постно ястие.На добър час на новото списание !
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Вместо нахут може да се използва зрял боб.
      Весели празници и на теб!

      Изтриване
  2. Инче, едно от най-вкусните ти предложения. Супер! Много се радвам,че бяхме заедно в този първи брой. Прекрасно начало!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля! Началото е обещаващо, пожелавам на момичетата попътен вятър!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Тили, поздравления за чудесната рецепта и твоето участие!
    Много интересни и вкусни чушки!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Вкусната комбинацията от нахут и кисело зеле в други рецепти от блога ме накара да пробвам и с пълнени чушки.
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Представила си се блестящо,Инче,твоите рецепти са винаги толкова автентични и сякаш точно от трапезата на баба!Много апетитни чушки,убедена съм и вкусни,поздравления!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за оценката! :)
      Весели празници!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение за трапезата на Бъдни вечер, Инче! И много различно от традиционните чушки с боб. :)
    Прекрасни празници от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Бобът във всички рецепти може сполучливо да се замести с нахут.
      Хубави празници!

      Изтриване
  6. Тили, много интересно е предложението ти, не съм опитвала така!
    И списанието нямаше да е завършено без твоето участие в първия брой, много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! Много си мила!
      Весел празник!

      Изтриване
  7. Много вкусни чушки, тази вечер ги направих! Определено комбинацията нахут с кисело зеле много ми хареса и скоро ще сготвя пак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, много се радвам че тази комбинация ви е допаднала!
      Поздрави!

      Изтриване