неделя, 3 юли 2016 г.

Шоколадов сладкиш с извара, кокос и вишни




Шоколад, вишни, изварен крем с кокосов аромат – чудесна комбинация!
Продуктите са почти еднакви с  обичания от всички у дома Какаов кекс с кокосово-изварен крем , с добавка на вишни.


Продукти

За тестото:
100 грама шоколад
125 грама масло

2 яйца
50 грама захар
щипка сол
1 пакетче ванилова захар (1ванилия)

150 грама брашно
1 чаена лъжица сода (без връх) или бакпулвер

За плънката:
300 грама пресни или замразени вишни
300 грама безсолна извара
100 грама захар
1 пакетче ванилова захар (1 ванилия )
2 яйца
по желание - 3 с. л.  кокосови стърготини

Приготвяне: 
Вишните се почистват от костилките.
За тестото
Шоколадът се начупва на парчета и заедно с маслото се разтопява на водна баня. Сместа се оставя да се охлади.
Яйцата се разбиват със захарта, солта и ваниловата  захар до еднородна смес.
Съединяват се шоколадовата и яйчената смес и се смесват. Прибавя се брашното, пресято със содата (бакпулвера) и се разбърква.
За плънката  - Разбиват се изварата, захарта и яйцата  до получаването на кремообразна смес. Прибавят се кокосовите стърготини.

Дъното  на разглобяема форма с диаметър 22 см се застила с хартия за печене, стената се намазва с масло (може да се ползва и правоъгълна форма с размери 24 / 9 / 8 см).
Слага се 1/3 от тестото и се заравнява. Върху него се разпределя половината от плънката и отгоре – половината от вишните.
Следва отново 1/3 от тестото, останалата половина от плънката и вишните и последният пласт е останалата 1/3 част от тестото.
Сладкишът се пече  в предварително загрята умерена фурна, на 180 С, около 40 – 50 минути ,като готовността се проверява с клечка (дървено шишче), по която не трябва да остава следа от тестото.
Формата с изпечения десерт се поставя върху решетка да изстине.
Изстинал,  може да се поръси с пудра захар или да се залее с някаква глазура.


Какви бележки имам –
- бих увеличила захарта за тестото на 1 ч. ч.; при положение че и вишните са кисели, не е достатъчно.
- сместа за тестото ми стана доста гъста и много трудно се разпределяше. Така че още 1 яйце не е излишно.
Т. е. – спокойно може да се ползват количествата на продуктите от Какаовия кекс с кокосово-изварен крем,  като се добавят вишните.



 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Изглежда много, много добре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Имам замразени вишни, ще се повторя някой път. :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Чудесен е, Тили! Много красив, а сигурна съм и вкусен! Много летни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Наканила със се да го пробвам с кайсии, да видя какво ще стане.
      Хубав летен ден!

      Изтриване
  3. Много апетитен, Тили! Обожавам сладкиши с вишни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, невероятен плод са вишните! Всичко с тях ми харесва и на мен.

      Изтриване
  4. Ох, това сега ще го сънувам:(
    Много обичам вишни, но не само тази година , но и предни не съм виждала да продават никъде:(((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По нашия пазар се появиха за малко, но специално тези, които ползвах, набрах при приятелка. В оригинала на рецептата пише, че може да се ползват и замразени. Ако намериш, може да пробваш.

      Изтриване
  5. Уникално вкусен сладкиш. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам че Ви е харесал! :)
      Спорна нова седмица!

      Изтриване