неделя, 14 декември 2014 г.

Картофени кюфтета






Това е може би „най-мамината” рецепта и не знам как съм пропуснала да я включа в блога си!
Майка ми по този начин  приготвяше картофени кюфтета и това са любимите и най-често правените у дома. Рецептата е малко  необичайна, защото тук, в България, по-често  се правят със сварени картофи, за което много по-късно научих и понякога правим. Но у дома, спомене ли се за картофени кюфтета, означава именно  тези кюфтета  и те си останаха любимите ни!
 Продукти
1 кг картофи
2  яйца  (3 ако са по-малки)
3 - 4 с.л. брашно
черен пипер
сол
олио за пържене

Приготвяне
Добре измитите картофите се обелват, сурови се настъргват на едро ренде и се посоляват. Престояват 20 - 30 минути. Аз ги слагам в гевгир, за да се отцедят по-добре.

Колкото може се изстисква сокът им, 

прибавят се черен пипер на вкус, яйцата и брашното.



Сместа се разбърква добре преди всяко пържене. Гребе се от нея със супена лъжица и кюфтетата се пържат в  сгорещеното олио, като леко се притискат отгоре, за да се изтънят и оформят. Когато по краищата започнат да стават златисти, се обръщат на другата страна.
Поднасят се със салата по избор според сезона, но най-подходящи са туршиите. 


Добре вървят и с майонезено-чеснов сос.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

30 коментара:

  1. Обичам рецептите ти, Тили и
    видно си наследила и надградила кулинарното майсторство на твоята майка...
    Много харесах плакията от целина, яхнията от карфиол и ...
    Благодаря ти, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за топлите думи, Диана! Радвам се че предложенията ми ти харесват!
      Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Тили, и аз ги правя с варени картови, но ще опитам и със сурови картофи. Благодаря, ти винаги има със какво да ме изненадаш и заинтригуваш. Хубава нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали, радвам се че съм те заинтригувала с тази рецепта!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Този вариант май повече ще ми хареса...Чудесни снимки на вкусните кюфтенца си ни предложила,Тили!Прегръдки и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, надявам се впечатлението от снимките да се затвърди и след като ги опиташ! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Правила съм подобни кюфтета, но използвам за целта варени картофи.От настъргани сурови картофи и лук правя пататник.Твоите изглеждат чудесно на вид, а сигурно и на вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, срещала съм варианти на горното предложение, в които се добавя лук и други подправки. Тук съм предложила начина, който съм наследила.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. и аз съм от тези, които са правили такива кюфтета :) ама под различно, чуждо име и човеците у нас, тогава малки, много ги харесаха. после забравих за тях :)
    Благодаря ти, че ги показваш твоите, Ина, сега ще им разнообразя менюто :)

    ОтговорИзтриване
  6. Непременно ще ги пробвам, изглеждат чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Надявам се да ти харесат!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Интересна идея, защото и аз правя кюфтетата със сврени картофи.
    Тези сигурно са по хрупкави на вкус?!
    Поздрави и усмихната нова седмица, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, отвън са хрупкави, вътре са меки!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много обичаме у дома тези картофени вкусотии, Тили! ще опитам и твоя вариант, трябва разнообразие :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ще се радвам да разнообразя менюто! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Стъргани съм ги правила само с кайма или и с тиквички, но така само картофи, не съм. Чудесни са, Тили! Хубаво е да съхраняваме тези рецепти, често и аз се усещам, че имам големи пропуски в блога, но постепенно ще коригирам това:))) Прегръдки, мила и благодаря за споделената вкусотия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, една от целите да създам блога беше първо да запазя тези мамини рецепти, след това да добавям други. Но съм ги качвала и в готварски сайт и това ме е заблуждавало че ги имам и тук, или пък снимките не са хубави, а като ги приготвя отново забравям да снимам и така си върви! :) Ще трябва да си направя ревизия! :)
      Радвам се че ти харесват. Прегръдка!

      Изтриване
  10. Тили, още едно чудесно предложение за любителите на картофени вкусотии! Всъщност, дали някой не обича картофи... Едва ли. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, хората сме различни и с различни вкусове. Един обича едно, друг не го харесва! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Тили, аз знам тези пържени суровокартофени нещица като брамборак по чешки. Правила съм и ги харесвам, мама не ни е правила нито със суров, нито с варин картоф. Апетитни на макс са твоите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела, имам някаква такава жилка - някои от прародителите ми е от там! Баба ми и дядо ми пък са живели във Виена и така сме смесила една интернационална кухня от този край, с ястия от българска кухня от чирпанско, асеновградско, монтанско и т.н. и т. н. ...:)))
      А рецепта за брамборака и аз намерих случайно преди време и ме впечатли, че основата е моята рецепта. Дават варианти с добавка на още други подправки, мляко, колбаси. Въобще едно голямо разнообразие. Ще направя някои път.

      Изтриване
  12. Страхотно изглеждат кюфтенцата ти,Инче!Приличат ми на типа кюфтета от сурово настъргани зеленчуци,наречени рьощи.Непременно трябва да се опитат!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Роси! Така е, приличат на рьощи. Но като чета и там е разнообразие от предложения - със сурови картофи; със сварени; без яйца; с яйце и т. н.
    Ако ги опиташ, надявам се да останеш доволна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Тили, .... влязох в твоя кулинарен свят и... се загубих в него! Такива красиви снимки си направила, че ме грабнаха от самото начало ! Ние винаги си купуваме полуготови картофени кюфтенца и.... никога не съм опитвала да направя сама... и аз не знам защо?? Но.... твоите ме стимулират.... непременно да опитам!Изглеждат чудесно!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албена, благодаря за топлите думи!
      Като има готови естествено ги предпочитаме, за да сготвим по-бързо, но опитай и домашно приготвени - ще ти харесат!
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Малеее ... и с туршийка ... чудесно съчетание Тили ... ама точно това ми се е дояло :)
    Такива не съм правила, но с удоволствие ще пробвам.
    Благодаря за споделеното и весели празници мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, особено с кисела туршийка най-вървят. Освен краставичките, едно кисело зеле с червен пипер отгоре също ще дойде добре! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. И моята майка така ги правеше и много ми харесваха. Днес съм решила, точно такива и аз да направя.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване