Името ми
хареса във Веселият готвач . Или може би „Забравено мляко с ориз”.
Преди доста години,
сигурно повече от 25, видях рецептата
във вестник. Впечатли ме това, че количеството на прясното мляко и водата беше
еднакво – литър на литър. До тогава бяхме приготвяли ориза само с мляко и се е
случвало да изкипи или загори. Тук този
проблем го няма.
От
многократното приготвяне по този начин, това е най-доброто съотношение по наш
вкус – 4:4:1:1.
Ползвам
бланширан ориз, защото при нас разкашкан ориз не се приема, независимо какво е
ястието, а при този ориз зърната остават цели.
Продукти
4
чаши прясно мляко
4
чаши вода
1
чаша ориз
1
чаша захар (или на вкус)
щипка
сол
по
желание – ванилия
Приготвяне
Смесват
се млякото , водата, захарта, солта и ванилията и се поставят на огъня. Желателно
е тази смес да не заема повече от 2/3 от обема на съда, в който ще се вари.
Като
заври се сипва ориза, разбърква се и се оставя отново да заври. Разбърква се
още веднъж, похлупва се с капак (не се затваря, а похлупва, да има 0,5 см открехнато), намалява се силата на котлона и
се оставя да ври на тих огън (например при мен на степен 3, при 9 степени). НЕ се бърка повече! И се забравя за около
45 минути.
Изключва
се котлона, затваря се капака на тенджерата и се оставя така още десетина
минути, след което се разпределя в чашки или купички.
При
сервиране се поръсва традиционно с канела; настъргана лимонова или портокалова
кора; със стафиди или други нарязани сухи плодове; някакво сладко или конфитюр;топинг;
кокосови стърготини; шоколадови или захарни пръчици; пресни плодове според сезона и пр.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, много интересна рецепта.
ОтговорИзтриванеНе го 'долюбвам" това мляко с ориз,
а споменът ми е за десерта на баба ми, която му казваше "сутляш"
и го сипваше в едни много красиви купички :)
Преди време прави със сушени плодове и портокалов сок и много се хареса.
ще опитам и твоя вариант!
Прегръдки!
Дани, така беше по-известен - "сутляш". Ние го обичаме и отдавна не бях правила. Само че, както съм писала, да не е на каша. Но това е нашият вкус. Иначе съм чела че оризът се счуква, някъде се прибавя и нишесте. И трябва да е разварен.
ИзтриванеВарианта със сушени плодове и портокалов сок много ми допада. Ще пробвам.
Прегръдки!
Изглежда много добре, Инче! И аз го недолюбвам, но пък мога да пробвам някога! Изглежда вкусен с плодчетата!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, може да дойде и това време - да го заобичаш. :) Вкусовете ни се изменят с годините.
ИзтриванеСлънчев ден!
Аз много го обичам,даже без канела повече го харесвам.Втората част на заглавието определено ме спечели ;) Ще го приготвя тия дни !Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеДеси, радвам се че съм те подсетила!
ИзтриванеХубав есенен ден!
Ето това не го близвам, обаче го правя:) Разкошно изглеждат при теб купичките и непременно ще пробвам с бланширан ориз:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеОказва се че доста хора не обичат мляко с ориз! :)
ИзтриванеБлагодаря, Траянче!
Тили,
ОтговорИзтриванев стари готварски книги млякото с ориз се приготвя като оризът се вари най напред във вода.Така се сварява частично и после се добавя и прясното мляко.Твоята технология на приготвяне е подобна.Има различни начини за варене на ориз , така ,че зърната да останат цели.Зависи и какъв е самият ориз / сорта /, дали е бланширан или не , количеството течност - ориз, силата на огъня.Тези са основните фактори, които влияят за приготвяне на добри ястия с ориз.
Поздрави !
Елена, права си - има много фактори.Преди много години имаше само един вид ориз на пазара, не е като сега - изобилие от видове.Спомням си баща ми казваше, че зависи в каква вода (гореща или студена) трябва да се постави ориза, за да стане рехав и цял или кашкав.
ИзтриванеПоздрави!
Откакто се помня, си варя сутляша в равно количество вода и мляко. Дори не помня от кого зная този трик. Получава се винаги много вкусно. Но не ми беше хрумвало да сервирам с плодове. Аз все с канела го поднасям. Твоите купички изглеждат много апетитни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили! Валя
Благодаря, Валя! Плодовете може да се сложат на пластове в ориза или да се украси с тях.
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, като прочетох за забравани, реших, че си го забравила и е загорял:), дейстие, което при мен е доста често срещано за съжаление:)), нали все правя по 100 неща едновременно и понякога се отплесвам.
ОтговорИзтриванеМлякото ти изглежда апетитно. И аз като Елена винаги варя ориза първо във вода и после добавям млякото, обикновено е в равни пропорции, така да ги смеся не съм пробвала.
И се убеждавам, че всеки е с вкуса си - аз пък предпочитам разкашкан ориз:), а бланширан никак не харесвам, все си ми стои като суров, е разбира се най-добре ми е да е рехав, но от кръглия сорт, не продълговатия.
Хубава неделя!
Веси, това със загарянето ми е познато и май с остаряването зачестява! :) Може би и ФБ е виновен! :)
ИзтриванеЗа вкуса си напълно права, затова всеки трябва да използва подхвърлената идея,независимо какво е ястието и да си сготви по свои вкус. У нас ако е разкашкан, няма да го погледнем.
Спорна нова седмица!
За мен чашката с черешките отгоре Инче!! Толкова слънчеви снимки на този така обичан десерт си направила!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
С удоволствие, Вили! Грозде е, че за замразените черешки се сетих късно! :)
ИзтриванеСлънчева нова седмица!