неделя, 14 февруари 2016 г.

Пънчета от бутер тесто с ябълки, орехи и стафиди





Лесни за направа, както всичко приготвено с бутер тесто и ефектни!
Продукти
400 г бутер тесто

Плънка
2 - 3 ябълки
100 г орехови ядки     
50 г кафява (бяла) захар или мед
50 г стафиди   
щипка сол
1 ч. л. канела
  
20 г шоколад или шоколадов топинг
1 жълтък за намазване  

хартия за печене  или олио (масло) за съвсем леко (тънко) намазване на тавата

Приготвяне
Ябълките се измиват и обелват. Маха се семето и се нарязват на ситни парченца.
Ореховите ядки се нарязват на едро.
В купа се смесват ябълките, орехите, захарта, стафидите, канелата и солта.
На единия край на тестото (по дължина) се поставя плънката. Листа се завива на руло и плътно се затваря – мястото за залепване предварително се намазва с вода и се притиска с ръка, за да не изтече плънката при печенето.

Рулото се нарязва на парчета с ширина 3 пръста (около 6 см). 

В тава, постлана с хартия за печене  или леко намаслена, се нареждат   „пънчетата” на разстояние. 


Отгоре се намазват с разбития жълтък  и се поставят в  предварително загрята на  200-220  градуса С фурна. Пекат се 20 – 25 минути до златисто.
Изваждат се от фурната. Като изстинат  напълно, се украсяват  с разтопения на водна баня шоколад или шоколадов топинг.


*** Тези пънчета ги правя два пъти до сега, с различни марки бутер теста. Първото беше от Кауфланд, на блокче - Original Blatterteig, то трябва да се разточи. Вторият път беше на Белла – не се разточва.




Адаптирано от Източник 
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Инче, изглеждат страхотни тези пънчета. До момента не съм имала проблем с тестото, което продават в Лидл, но от доста време не съм го ползвала, надявам се, да са запазили качеството.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, ефектни са и вкусни.
      Кауфланд и Лидл са ми много далече, покрай нас има на "Белла" и "Фамилия". Това от Кауфланд ми хареса много, но за пръв път ми попадна и се чудех трябва ли да се разточва или не. С него направих първия път и мислех че нищо няма да излезе, затова нито ги намазах с жълтък, нито ги украсих както трябва. Те пък станаха на пластове, както трябва да бъдат и се топеха в устата! :) Едната снимка е с тях.
      Успешна седмица!

      Изтриване
  2. Страхотни са станали, Ина, особено с шоколадче отгоре! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, тъкмо шоколадовите резки са украсата. Нали са "пънчета" :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    аз рядко използвам бутер - тесто и то обикновено когато трябва да правя бързо и лесно някои сладкиши за почерпка.Но винаги съвсем леко разточвам тестото, което винаги държа на студено.Тестото трябва да е размразено, но студено и леко разточено - поне това, което съм ползвала.Прекрасни са станали тези бутерчета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, постарах се да спазя всички изисквания за работа с бутер тесто. Но явно има и разлика в тестата.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много вкусни изглеждат, Инче! А и толкова лесни за приготвяне.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, това ме привлече и мен в тази рецепта.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Оооо чудесни пънчета, Инче и в двата варианта. Намазаните със жълтък бих поръсила с малко кафява захар преди печене:)))
    Ябълки, захар, канела и стафиди отлична комбинация: ароматна и вкусна.
    Поздрави! Неуморна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!И твоето предложение е чудесно. Просто с шоколада се имитират шарките на пънчето.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Тили, много са симпатични, чудя се дали да направя за почерпка на бившите колеги, че имам намерение да ги навестя тези дни...
    Препоръчвам тестото на Лидл, като най-добро, и замразеното, и охладеното.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ще останат доволни.
      Благодаря за препоръката!
      Поздрави!

      Изтриване