Не
зная защо, но когато чета или някои сподели подобна рецепта, си представям върналата се от къра стопанка, изморена, но
длъжна да подсигури храна за домочадието. И измислила една простичка, но вкусна
гозбица с продукти, които са ѝ под ръка. Димящият тиганът на средата на
софрата, коматите хляб, веселата глъч на гладния народ - и всички са доволни!
За
тези, които не са с големи претенции – опитайте. Вкусно е!
Продукти за 2 порции
150 - 200 г сирене (извара или смес от двете)
150 - 200 г сирене (извара или смес от двете)
1 – 2 стръка праз
2-
3 с.л. олио
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. топла вода
сол
копър
копър
Приготвяне
Празът се реже на малки кръгчета. Запържва се в олиото за няколко минути. Прибавя се ситно натрошеното сирене, разбърква се 1 – 2 минути и се добавя водата. Овкусява се със сол, ако е необходимо, особено ако се ползва безсолна извара. Похлупва се с капак и се задушава, докато част от течността се изпари.
Празът се реже на малки кръгчета. Запържва се в олиото за няколко минути. Прибавя се ситно натрошеното сирене, разбърква се 1 – 2 минути и се добавя водата. Овкусява се със сол, ако е необходимо, особено ако се ползва безсолна извара. Похлупва се с капак и се задушава, докато част от течността се изпари.
Може
да се остави по-сухо или с повече сос за тези, които обичат да топят.
Яхнията
се овкусява с копър и се поднася топла.
Приготвена с извара |
Адаптирано
от Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, много вкусно готвиш! Какво да кажа друго, не знам!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Бети! Благодаря ти!
ИзтриванеТили, ама страхотно вкусно изглежда! Семпло и въпреки това толкова вкусно!
ОтговорИзтриванеСинът ми страшно се мръщи на праза, но ние с половинката го обичаме. Ще я сготвя тази манджичка, пък който иска да яде :)
Чудесна!
Даже много семпло! :) Но наистина е вкусно. В една от групите във ФБ допълниха че може да се добави яйце или коприва.
ИзтриванеМария, надявам се да ви допадне!
Поздрави!
Майка ми готви праз, яйца и май доматен сок. Много обичах ястието преди, но "нещо" се случи. Ето това вече е друго предложение, което сятам да заобичам. :) Тили, благодаря ти! Винаги споделяш такива вкусни предложения - по-вкусно от простичките неща няма.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Гери, понякога се случва харесвани ястия в последствие поради различни причини вече да не ни харесват и обратно. :)
ИзтриванеА в това ястие ме заинтригува добавката на вода, даже в началото си мислех че ще е много количеството, но се оказа напълно приемливо. И гъстотата се получава различно при използването на сирене или на извара.
А иначе яйца с лук (кромид или праз), със сирене или без, с добавка на лютеница - набързо направена вечеря! :)
Прегръдка!
Празът ми е толкова любим,че нямаше как да подмина твоето предложение,Тили!
ОтговорИзтриванеЗаписах си всичко,дума по дума и ще си угодя на душичката с тази вкусотийка!Благодаря:)
Миленче, аз също харесвам ястията с праз. Имам още няколко приготвени и снимани, дано успея да ги кача, докато е сезона на праза! :)
ИзтриванеОпитвам се да запазя рецептите на такива простички, но вкусни ястия.
И аз да кажа, че именно тези твои рецепти(и не само, те, де), Тили много ми допадат...а праз и аз много обичам, записвам си я!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси! Иска ми се да ги запазя.
ИзтриванеПоздрави!