вторник, 23 февруари 2016 г.

Яхния с праз лук и сирене (извара)




Не зная защо, но когато чета или някои сподели подобна рецепта, си представям  върналата се от къра стопанка, изморена, но длъжна да подсигури храна за домочадието. И измислила една простичка, но вкусна гозбица с продукти, които са ѝ под ръка. Димящият тиганът на средата на софрата, коматите хляб, веселата глъч на гладния народ - и всички са доволни!
За тези, които не са с големи претенции – опитайте. Вкусно е!

Продукти  за 2 порции
150 - 200 г сирене (извара или смес от двете)
1 – 2 стръка праз
2- 3 с.л. олио
1 ч.ч. топла вода
сол
копър

Приготвяне
Празът се реже на малки кръгчета. Запържва се в олиото за няколко минути. Прибавя се ситно натрошеното сирене, разбърква се 1 – 2 минути и се добавя водата. Овкусява се със сол, ако е необходимо, особено ако се ползва безсолна извара. Похлупва се с капак и се задушава, докато част от течността се изпари.
Може да се остави по-сухо или с повече сос за тези, които обичат да топят.
Яхнията се овкусява с копър и се поднася топла.
Приготвена с извара
Със сирене


Адаптирано от  Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Тили, много вкусно готвиш! Какво да кажа друго, не знам!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, ама страхотно вкусно изглежда! Семпло и въпреки това толкова вкусно!
    Синът ми страшно се мръщи на праза, но ние с половинката го обичаме. Ще я сготвя тази манджичка, пък който иска да яде :)
    Чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже много семпло! :) Но наистина е вкусно. В една от групите във ФБ допълниха че може да се добави яйце или коприва.
      Мария, надявам се да ви допадне!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Майка ми готви праз, яйца и май доматен сок. Много обичах ястието преди, но "нещо" се случи. Ето това вече е друго предложение, което сятам да заобичам. :) Тили, благодаря ти! Винаги споделяш такива вкусни предложения - по-вкусно от простичките неща няма.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, понякога се случва харесвани ястия в последствие поради различни причини вече да не ни харесват и обратно. :)
      А в това ястие ме заинтригува добавката на вода, даже в началото си мислех че ще е много количеството, но се оказа напълно приемливо. И гъстотата се получава различно при използването на сирене или на извара.
      А иначе яйца с лук (кромид или праз), със сирене или без, с добавка на лютеница - набързо направена вечеря! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Празът ми е толкова любим,че нямаше как да подмина твоето предложение,Тили!
    Записах си всичко,дума по дума и ще си угодя на душичката с тази вкусотийка!Благодаря:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, аз също харесвам ястията с праз. Имам още няколко приготвени и снимани, дано успея да ги кача, докато е сезона на праза! :)
      Опитвам се да запазя рецептите на такива простички, но вкусни ястия.

      Изтриване
  5. И аз да кажа, че именно тези твои рецепти(и не само, те, де), Тили много ми допадат...а праз и аз много обичам, записвам си я!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Веси! Иска ми се да ги запазя.
      Поздрави!

      Изтриване