сряда, 24 февруари 2016 г.

Яхния от пиле със сушени сини сливи




Продукти
Около 800 г пилешко месо
250 г сушени сини сливи
0,5 ч. ч. олио
2 – 3 глави кромид лук /или праз лук/
1 ч. л. захар
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. препечено брашно
сол

Приготвяне
Сините сливи се измиват и  накисват предварително в студена вода. Ако са с костилки им е необходимо повече време, ако са без костилки достатъчно е и около половин час.
Нарязаното на порции месо се сварява.
Ситно нарязания лук се задушава в сгорещеното олио. Когато омекне се добавят  сините сливи и се заливат от бульона, леко да ги покрие. Като кипнат се прибавят сол на вкус и захарта. Когато омекнат, се добавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в  малко студена вода и свареното месо. Ври още десетина минути.

Ястието може да се приготви и по друг начин – запържва се първо месото,  изважда се и се запържва лука. Връща се месото, добавя се топла вода и сол на вкус. Когато поомекне месото, се добавят сливите и захарта, а когато и те омекнат, се прибавят  размитото  доматено пюре и брашно.  



 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Много хубава яхния със сушени сини сливи. Моята баба правеше такава яхния, но с по-тлъсто свинско месо. Мил спомен от детството. Днес аз я приготвям като теб с пилешко месо. Хубав ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, месото може да е свинско, както и много вкусна става яхнията с телешко. Аз най-често приготвям постния вариант - без никакво месо.
      Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Пилешката яхния ми е любима, Ина. Така не съм пробвала, но изглежда толкова вкусно, че ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, стига да обичаш готвени сини сливи, ще ти допадне. По същият начин приготвям и яхния с дюли, вместо сини сливи.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ах, тези сини сливи..чудно е, Тили! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравени ястия със сини сливи! :)
      Хубава вечер, Люси!

      Изтриване
  4. Инче, чудно предложение!
    Сини сливи много обичам.Благодаря за идейката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, радвам се да обогатя менюто ти със сини сливи!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили,
    навремето моята баба правеше постна яхния с много лук и сушени сини сливи.Много вкусна беше.И такова предложение е интересно и вкусно.Много лесно и много интересно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, имам я тази рецепта в блога и в повечето случаи така я приготвям - в постния вариант.

      Изтриване
  6. Пак ме съблазняваш на тема пилешко и сини сливи,а точно пък в този вариант с лучена яхния ми е толкова вкусно,мммм,страхотно си го приготвила,Инче,запреглъщах!Щастлив месец март!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, радвам се че има и аз с какво да те съблазня, на фона на твоите вкуснотии!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване