Продукти
Около
800 г пилешко месо
250 г сушени сини сливи
0,5
ч. ч. олио
2 – 3 глави кромид лук /или праз лук/
1 ч. л. захар
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. препечено брашно
сол
Приготвяне
Сините сливи се измиват и накисват предварително в студена вода. Ако са
с костилки им е необходимо повече време, ако са без костилки достатъчно е и
около половин час.
Нарязаното
на порции месо се сварява.
Ситно
нарязания лук се задушава в сгорещеното олио. Когато омекне се добавят сините сливи и се заливат от бульона, леко да
ги покрие. Като кипнат се прибавят сол на вкус и захарта. Когато омекнат, се
добавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в малко студена вода и свареното месо. Ври още
десетина минути.
Ястието
може да се приготви и по друг начин – запържва се първо месото, изважда се и се запържва лука. Връща се месото,
добавя се топла вода и сол на вкус. Когато поомекне месото, се добавят сливите
и захарта, а когато и те омекнат, се прибавят размитото доматено пюре и брашно.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много хубава яхния със сушени сини сливи. Моята баба правеше такава яхния, но с по-тлъсто свинско месо. Мил спомен от детството. Днес аз я приготвям като теб с пилешко месо. Хубав ден, Тили!
ОтговорИзтриванеТеди, месото може да е свинско, както и много вкусна става яхнията с телешко. Аз най-често приготвям постния вариант - без никакво месо.
ИзтриванеСлънчев ден!
Пилешката яхния ми е любима, Ина. Така не съм пробвала, но изглежда толкова вкусно, че ще се пробва!
ОтговорИзтриванеТраянче, стига да обичаш готвени сини сливи, ще ти допадне. По същият начин приготвям и яхния с дюли, вместо сини сливи.
ИзтриванеПоздрави!
Ах, тези сини сливи..чудно е, Тили! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеЗабравени ястия със сини сливи! :)
ИзтриванеХубава вечер, Люси!
Инче, чудно предложение!
ОтговорИзтриванеСини сливи много обичам.Благодаря за идейката.
Аля, радвам се да обогатя менюто ти със сини сливи!
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриваненавремето моята баба правеше постна яхния с много лук и сушени сини сливи.Много вкусна беше.И такова предложение е интересно и вкусно.Много лесно и много интересно.
Поздрави !
Елена, имам я тази рецепта в блога и в повечето случаи така я приготвям - в постния вариант.
ИзтриванеПак ме съблазняваш на тема пилешко и сини сливи,а точно пък в този вариант с лучена яхния ми е толкова вкусно,мммм,страхотно си го приготвила,Инче,запреглъщах!Щастлив месец март!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се че има и аз с какво да те съблазня, на фона на твоите вкуснотии!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!