В повечето
случаи използвам булгура в постни ястия.
Харесваме ореховия му вкус, това че засища, но е с по-малко калории и
достойно може да замести ориза във всички ястия.
Не
по-малко е вкусен и в предложената комбинация със сини сливи и пилешко месо.
Продукти
600-700
г пилешко месо
3-4
с.л. олио
2-3
глави лук ( праз лук; пресен лук)
200-250
г сушени сини сливи
1
с.л. доматено пюре
5-6
с.л. булгур
1/2
ч.л. захар
сол
Приготвяне
Измитите
сини сливи се накисват в студена вода още вечерта или няколко часа преди да се
сложат в ястието (ако са с костилки, ако са без костилки не е необходимо
предварително накисване).
Нарязаното
на порции месо се посолява и се запържва в сгорещеното олио докато леко се
зачерви. Изважда се.
В
мазнината се поставя ситно нарязания лук. След като и той се запържи, се връща
месото, налива се топла вода колкото да
покрие месото и се посолява. Ври на тих огън, докато месото се полусвари (почти свари, ако се ползват сливи без
костилки).
Добавят
се сините сливи. Когато месото и сливите омекнат, се прибавят булгура,
размитото в малко вода доматено пюре, захарта и ако е необходимо, още вода
(съотношението булгур:течност трябва да е според упътването на опаковката,
обикновено е 1:2). Проверява се на сол.
Ври
на тих огън, докато булгурът набъбне.
Може да се приготви и с повече сос, да е като яхния и месото да се обезкости и да се нареже на парчета |
Много апетитно, Ина! Преди години баба готвеше с булгур някои ястия и сега ми липсват.... Не съм яла от много години, ще трябва да се престраша, толкова добре описваш приготвянето с него.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Пепа, всичко което готвиш с ориз може да замениш с булгур.
ИзтриванеНаканила съм се да търся десерти с булгур. Има доста интересни.
Поздрави!
И на мен много ми харесват ястията с булгур, а от едната ми баба, която има Котелски корени знам яхнията с дюли и тази със сушени сливи. И разбира се ги внесох в семейството. Сега им се наслаждават месоядните. Тази комбинация с булгур не съм пробвала, и съм сигурна че ще е много вкусна, скоро ще приготвя. Благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Ина!
Бети, яхниите с дюли - с месо или без месо много си ги харесвам, пък за ястията със сини сливи да не говорим! Те са от старата българска кухня, но са позабравени.
ИзтриванеПрегръдки!
Тили,
ОтговорИзтриваненавремето и моята баба правеше подобно ястие.От нея съм научила много ястия - правеше и един десерт с ошав и булгур .Много вкусен ставаше и той.Навремето понеже рядко са ползвали ориз, по - скъп е бил и булгурът е бил на голяма почит.Булгурът и сухите плодове като се сварят с малко захар или мед стават чудни.
Поздрави !
Елена,булгурът като че ли отново се възвръща, във връзка с все по-ширещото се желание за здравословно хранене.
ИзтриванеХубав ден!
Веднага ме спечели,Инче,имам сини сливи и знам,че ще ми хареса сладката нотка ,която ще внесат в гозбата!Бих я направила само с булгур като теб,много го обичам,но заради домочадието ще смеся с ориз,че са едни консервативни :). Благодаря от сега за рецептата!
ОтговорИзтриванеРоси, разбира се че става и с ориз.
ИзтриванеТрудно се преборва консерватизма! :) :) :)
Поздрави!
Тили, обожавам комбинацията на месо и сини сливи, но ще трябва вече да приготвя и този булгур!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно!
Поздрави!
Люси, надявам се да ти допадне!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, на моите хора думата "булгур" им звучи направо еретично:), за сините сливи пък в солено ястие - да не говорим, обаче на мен много ми допадна, ще взема да си приготвя една порция аз...
ОтговорИзтриванеВеси, напълно познато положение!Но не се отчайвай, като гледам къде от годините, къде от опитване на друго място, постепенно се променят навиците! :)
ИзтриванеА такива ястия( не е като при десертите)може да се приготви и отделно 1 - 2 порции.Така че пробвай.
Успешна седмица!