Продукти
1
глава карфиол (броколи) или и от двата вида зеленчук
около
1 ч.ч. натрошено сирене
2
ч.ч. прясно мляко или 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. от зеленчуковата отвара
3
с.л. препечено брашно
олио
(зехтин)
сол
галета
подправки
по избор – копър, черен пипер, индийско орехче
Приготвяне
Брашното
се препича в сух тиган и се оставя да изстине. Понеже често ползвам препечено
брашно, предварително си запичам по-голямо количество / в тиган или фурна/ и го
запазвам в затворен буркан.
Карфиолът
(броколите) се накъсват на розички и се бланшират за няколко минути в подсолена
вода.
Изваждат
се и се оставят добре да се отцедят.
След
това се овалват в галета, нареждат се в намаслена тава, поръсват се или с
четчица се намазват добре с олио (зехтин) и се запичат в умерена фурна.
В
брашното се налива постепенно от 1 ч. ч.
мляко, за да се размие. Прибавя се натрошеното сирене и се поставя на
огъня да заври. Постепенно се добавя и от другата чаша прясно мляко или от
зеленчуковата отвара, като сосът непрекъснато се разбърква и ври на тих огън
няколко минути, докато се посгъсти.
Ястието
се поднася топло.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесно ястие,Тили!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда карфиола!
В комбинация със сосчето веднага ме спечели.
Ще пробвам в най-скоро време.
Поздрави!
Благодаря, Мира! Сиренето в сосчето може да се замени с топено и става още по-вкусно.
ИзтриванеПриятен ден!
Тили, никога не съм правила печен карфиол.
ОтговорИзтриванеИзглежда и звучи невероятно вкусно!
Ще се възползвам от рецептата.
Хубав ден!
Кате, опитвам се доколкото е възможно да не пържа. На вкус не отстъпва, даже е по-вкусно, да не говорим, че е и по-здравословно :)
ИзтриванеУспешен ден!
Тили, чудесно предложение! С две ръце съм за печения вариант! Сърдечни поздрави и прегръдки! Слънчев уикенд! :))
ОтговорИзтриванеДани, радвам се че сме на една вълна за печения карфиол!
ИзтриванеПриятен петъчен ден и почивни дни!
У дома "умираме" за карфиол. Правя го по всякакви възможни начини, но така не съм го приготвяла. Хареса ми рецептата и непременно ще я направя. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМира, дано да съм допринесла за още един успешен начин на приготвяне на карфиола!
ИзтриванеХубав петък и прекрасни почивни дни!
Чудесно предложение,Тили,и с много подходящ сос със сирене!
ОтговорИзтриванеС пожелание за релаксиращ уикенд!
Благодаря, Роси!
ИзтриванеПриятна петъчна вечер и хубави почивни дни!
Здравей Тилия :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесва днешното ти предложение :)Допада ми и комбинацията със соса :)
Хубав петък!
Марина, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеПриятна вечер!
Много ми хареса, tillia! И рецептата и снимките са страхотни. Сега ще похапна виртуално, но надявам се скоро и реално :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежи, благодаря ти!Винаги се радвам на отзивите ти!
ИзтриванеАко харесвате карфиола, тази лесна рецепта ще ви допадне :)
Приятна петъчна вечер!
Тили охх така да ми хареса твоята манджица че като си купя карфиол ще си я направя.Много е хубава рецептата БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеХебава вечер и приятни почивни дни!
Здравче, благодаря ти мила за добрите думи!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер и хубави почивни дни!
Охо, точно попадение:) Обожавам броколи и карфиол, тази рецепта е страхотна, на фурна са и със сос, какво му трябва на човек освен една вкусна чинийка?:):):) Приятни почивни дни, Тилиа!
ОтговорИзтриванеКате, сипи си и да ти е сладко!
ИзтриванеСпокойна вечер и приятна неделя!
Много апетитно,Тилия! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Траянче!
ИзтриванеЛека вечер и хубава неделя!
О, Тили, много вкусно изглежда! Много обичам паниран карфиол, но никога не съм яла карфиол, приготвен по описания от теб начин. Предполагам, че също много ще ми хареса.
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя :)
Инче, благодаря ти! Паниран и аз го обичам :)
ИзтриванеПриятна съботна вечер и прекрасна неделя!