петък, 12 октомври 2012 г.

Печен карфиол /броколи/ с бял сос



Едно бързо и донякъде диетично ястие :)

Продукти
1 глава карфиол (броколи) или и от двата вида зеленчук
около 1 ч.ч. натрошено сирене
2 ч.ч. прясно мляко или 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. от зеленчуковата отвара
3 с.л. препечено брашно
олио (зехтин)
сол
галета
подправки по избор – копър, черен пипер, индийско орехче       


Приготвяне
Брашното се препича в сух тиган и се оставя да изстине. Понеже често ползвам препечено брашно, предварително си запичам по-голямо количество / в тиган или фурна/ и го запазвам в затворен буркан.
Карфиолът (броколите) се накъсват на розички и се бланшират за няколко минути в подсолена вода.


Изваждат се и се оставят добре да се отцедят.


След това се овалват в галета, нареждат се в намаслена тава, поръсват се или с четчица се намазват добре с олио (зехтин) и се запичат в умерена фурна.



В брашното се налива постепенно от 1 ч. ч.  мляко, за да се размие. Прибавя се натрошеното сирене и се поставя на огъня да заври. Постепенно се добавя и от другата чаша прясно мляко или от зеленчуковата отвара, като сосът непрекъснато се разбърква и ври на тих огън няколко минути, докато се посгъсти.
 При сервирането сосът се поръсва с копър, или черен пипер, или индийско орехче. Отгоре се нареждат от запечените розички. 


Ястието се поднася топло.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Чудесно ястие,Тили!
    Много апетитно изглежда карфиола!
    В комбинация със сосчето веднага ме спечели.
    Ще пробвам в най-скоро време.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Сиренето в сосчето може да се замени с топено и става още по-вкусно.
      Приятен ден!

      Изтриване
  2. Тили, никога не съм правила печен карфиол.
    Изглежда и звучи невероятно вкусно!
    Ще се възползвам от рецептата.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, опитвам се доколкото е възможно да не пържа. На вкус не отстъпва, даже е по-вкусно, да не говорим, че е и по-здравословно :)
      Успешен ден!

      Изтриване
  3. Тили, чудесно предложение! С две ръце съм за печения вариант! Сърдечни поздрави и прегръдки! Слънчев уикенд! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се че сме на една вълна за печения карфиол!
      Приятен петъчен ден и почивни дни!

      Изтриване
  4. У дома "умираме" за карфиол. Правя го по всякакви възможни начини, но така не съм го приготвяла. Хареса ми рецептата и непременно ще я направя. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, дано да съм допринесла за още един успешен начин на приготвяне на карфиола!
      Хубав петък и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение,Тили,и с много подходящ сос със сирене!
    С пожелание за релаксиращ уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Приятна петъчна вечер и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Здравей Тилия :)

    Много ми харесва днешното ти предложение :)Допада ми и комбинацията със соса :)

    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми хареса, tillia! И рецептата и снимките са страхотни. Сега ще похапна виртуално, но надявам се скоро и реално :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти!Винаги се радвам на отзивите ти!
      Ако харесвате карфиола, тази лесна рецепта ще ви допадне :)
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  8. Тили охх така да ми хареса твоята манджица че като си купя карфиол ще си я направя.Много е хубава рецептата БЛАГОДАРЯ!
    Хебава вечер и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравче, благодаря ти мила за добрите думи!
    Спокойна вечер и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Охо, точно попадение:) Обожавам броколи и карфиол, тази рецепта е страхотна, на фурна са и със сос, какво му трябва на човек освен една вкусна чинийка?:):):) Приятни почивни дни, Тилиа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сипи си и да ти е сладко!
      Спокойна вечер и приятна неделя!

      Изтриване
  11. Много апетитно,Тилия! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянче!
      Лека вечер и хубава неделя!

      Изтриване
  12. О, Тили, много вкусно изглежда! Много обичам паниран карфиол, но никога не съм яла карфиол, приготвен по описания от теб начин. Предполагам, че също много ще ми хареса.

    Слънчева неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти! Паниран и аз го обичам :)
      Приятна съботна вечер и прекрасна неделя!

      Изтриване