В
къщи , с изключение на моя милост, :) недолюбват зеления фасул, но
приготвен по този начин радушно се
приема!
Рецептата
преди години ми сподели приятелка. Скоро след това случайно я открих в една от готварските
книги на майка ми, от 1925
година! Оказа се - нищо ново , само
позабравено!
Продукти
500
– 600 г зелен фасул /може да се ползва и консервиран, като много добре се
изцеди в гевгир/
2-3
яйца
брашно
за паниране /или друга суха съставка за панировка/
1
ч.ч. олио
сол
Приготвяне
Зеленият
фасул са сварява в подсолена вода (аз използвам тенджера под налягане и го варя
на пара за 3 – 4 минути и след това го посолявам).
Като
изстине всяка шушулка се овалва в
брашно, разбитите яйца и се пържи в сгорещеното олио до златисто кафяво . Отцежда се върху кухненска хартия.
Панировката
може да е най-различна: брашно; пшенично и царевично брашно; смес от
пшеничено, царевично брашно, овесени трици; галета; смес от брашно и галета; добавка
на сусамено семе и т. н.
Сега
ползвах панировка тип „Патафри” – 150 г брашно, 150 мл бира, 2 яйца, 1 с. л.
олио, щипка сол. Отделих белтъците и ги разбих на сняг. Жълтъците разбих,
прибавих солта, част от бирата, част от брашното и така докато се смесят всички
съставки. Накрая прибавих с внимателно разбъркване белтъците. В тази смес потопих шушулките и изпържих в сгорещено олио до златисто.
Поднесах
с млечно-чеснов сос.
Може
да се поднесе с прясна салата; туршия; или с най-различни сосове: сос от
майонеза и горчица; майонеза и кисело мляко; кетчуп и пр. , или с класическото
– оцет и пасиран чесън.
Ако
се ползва кръгъл зелен фасул, понеже е по-малък и по-неудобен за паниране, се
нанизват по няколко шушулки на дървено шишче и така се пържат. След това
шишчетата внимателно се изваждат.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много апетитно изглежда панирания зелен фасул!Никога не съм го приготвяла по този начин.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам.
Хубав неделен ден!
Отлично предложение, Тили! Много ми харесва идеята, а и обичам зелен фасул, както и панирани нещица. Книгата е впечатляващо стара, наближава стотака и ще трябва юбелей :))
ОтговорИзтриванеХубава неделя :)
Изглежда супер апетитно, tillia! С това сосче и тази златиста коричка...мммм. Много ме впечатли и книгата!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Тили, много интересна идея! Не съм се замисляла, че фасулът може да бъде направен по този начин. Книгата много ми хареса! Това е истинско съкровище. Слънчев неделен ден! :)
ОтговорИзтриванеТили, много апетитно Звучи и изглежда!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея!
В къщи много обичаме зелен фасул, така че ще се пробва!
Книжката е уникат!
Хубав ден!
Панирайки днес разни бюречета от тиквички, патладжани и домати, дали да не позлатя и няколко бобени шушулки.Само за мен!Представила си ги толкова съблазнително.
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева неделя!
У дома също се оказа, че така се яде:) Много го обичам, твоят е страхотен!
ОтговорИзтриванеИ това е съвсем нов за мен начин за приготвяне на зелен фасул.
ОтговорИзтриванеМного добра идея!
Книжката е истинско съкровище. Аз имам особен сантимент към всички такива ценни неща, които се предават от поколение на поколение.
Поздрави и пожелания за хубава неделна вечер!
Като изключим, че ми седи връткаво, останалата част от рецептата е чудесна. Аз обичам зелен фасул, но май само аз, на другите го маскирам в храната;) Ще опитам така да го пробутам;) Чудесне е,Тилия!!!
ОтговорИзтриванеМомичета, сърдечно ви благодаря за положителните коментари! Ще се радвам, ако приготвите паниран фасул и ви допадне :) Няма значение с каква панировка и как ще се поднесе - със салата или сос - но наистина е вкусно!
ОтговорИзтриванеА книжката е най-старата кулинарна книга у дома :)Попрехвърлих я отново, някои думи в нея предизвикват усмивка, някои са ми непознати:мушкатово орехче /индустанъ дживизи/= индийско орехче; дървено масло = зехтин; цедакъ - сито, гевгир; подстройка = застройка; чукана захаръ = пудра захар; селина = целина; буйонъ = бульон; пълненка = плънка; кокички = костилки; карнабитъ = карфиол /цветно зеле/ и други подобни.
Открих картофените кнедли, на които имам рецепта в блога с наименование "Картофени мекички съ сливи" !:)
А с някои думи направо се затрудних: бизелъ = бакла; жамбон = шунка, прошуто и пр. А за "манна" така и не можах да разбера за какво става дума! Първоначално помислих за грис, но има рецепти и си пише грис. В някои рецепти намерих "манна или булгур от манна", което ме навежда на мисълта , че това е някаква зърнена култура.
Открих и доста простички, но интересни рецепти и живот и здраве ще изпълня някои от тях :)
Спокойна неделна нощ и прекрасна нова седмица на всички!
Бизелъ всъщност не е бакла , а зелен грах, малко по- различен от обикновения грах за консерви. Наподобява по форма зеления боб, но с много по- нежни шушулки и се бере преди да образува зърна.Приготвя се със зелени сливи./
ИзтриванеАко проявяваш интерес , мога да ти изпратя семена за догодина /
Разбира се, защо не!
Изтриванеехее страхотна книжка,винаги можеш да намериш нещо интересно!!!
ОтговорИзтриванемного интересна рецепта,апетитно изглежда и е поднесено страхотно!!!
хубава седмица
поздрави
Благодаря ти, Мария! До сега не съм обърнала особено внимание на книжката, сега се задълбочих и наистина откривам интересни рецепти .
ИзтриванеПриятен ден!
Имаш уникална книга!!! Зеленият фасул изглежда толкова апетитно!!! Впечатли ме с поднасянето! Поздрави и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, наистина е уникална!Благодаря ти за добрите думи :)
ИзтриванеПрекрасна седмица и много усмивки!
Тили, минавам на отчет:), направих го, голяма вкусотия е! Благодаря ти за рецептата!
ИзтриванеКате, много се радвам че ти харесва! Надявам се в най-скоро време да видя твоят вариант и снимки в блога ти!
ИзтриванеПрегръдки!
Като спомена 1925 г. си спомних за една рецепта за Беницианери на Дари/Кокона от още по-рано,та както сама казваш нищо ново под слънцето и кулинарията просто става по-разнообразна,но в основата си е отдавна позната.
ОтговорИзтриванеТози зелен боб не съм го приготвяла,нито опитвала,но често го срещам и ето и сега толкова вкусен ми изглежда и при теб,Тили!
Прекрасен ден ти пожелавам!
Опитах да намеря рецептата в "Кокона", но за сега без успех - може името да е по-друго, но не се отказвам, интересно ми е :)
ИзтриванеА е нормално да се позабравят някои рецепти при наличието на толкова много нови, пък и чрез интернет може да се намерят най-разнообразни интересни рецепти от цял свят.
Роси, приятен ден и ти благодаря за коментара!
С тази рецепта "изби рибата"! Моят син не понася зелен фасул, но за сметка на това, ако може, всичко на тази земя да е пържено или панирано. Ще я сготвя, да видим дали ще яде. Голяма изненада ще бъде! Благодаря ти!!
ОтговорИзтриванеМира, много ще се радвам ако с тази рецепта помогна! :) Моят по-малък внук също само така може да яде зелен фасул, иначе не се "замърсва" ! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!