Имам
слабост към бланширания ориз и такъв употребявам, но когато правя супа топчета
и искам да добавя в тях ориз се затруднявам, защото трябва предварително да го
сваря до полуготовност, да изчакам да поизстине и тогава да го смеся с каймата.
Така дойде идеята да го заместя с овесени ядки :)
Продукти
За топчетата:
250
г кайма
2
с.л. фини овесени ядки
1/2
глава лук
подправки
за овкусяване – по избор
брашно
за овалване
За супата:
1
глава лук (стар, пресен, праз,)
1 морков
парче
(стрък) целина
1
- 2 картофи
2-3
с.л. фини овесени ядки или фиде
1
пресен домат (или от консерва)
1
чушка - по желание/ през зимата може да се сложи препечена начупена суха чушка
или люто чушле/
2
с.л. олио
сол
магданоз
по желание - 2-3 скилидки чесън (стрък пресен)
Приготвяне
Предварително
каймата се смесва със ситно нарязания или рендосан лук, подправките и овесените
ядки. Сместа се омесва добре и се оставя покрита в хладилника за около половин
час, за да може овесените ядки да поемат от влагата на каймата и да понабъбнат.
Във
врящата подсолена вода се прибавят нарязаните на ситно лук, морков, целина, чушки. След 10-15 минути се прибавят
оформените топчета от каймата, които се
овалват в брашно, картофите, овесените ядки /фидето/ и олиото. /Обикновено използвам
малки картофчета, които слагам цели, обелени и след като се сварят ги смачквам
с малко бульон от супата и така я сгъстявам/.
След
като продуктите омекнат се прибавят ситно нарязаните домат и евентуално чесън.
След
няколко минути супата се маха от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
С фиде и препечено люто чушле |
През
пролетта добавям и зеленийки.
С лобода и киселец |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Както захладня навън,не бих отказала купичка от твоята прекрасната супичка,Тили:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка, с удоволствие ще я споделя с всеки желаещ! :)
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Много добра идея!
ОтговорИзтриванеСупичката изглежда неустоимо!
Наистина сега, като паднаха температурите, все по-често ще се сещаме за супичките.
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Така е, Ели - до скоро бяхме по-често на студен таратор, сега ще търсим нещо топличко :)
ИзтриванеПриятна вечер!
Нареждам се за твоята апетитна супичка.:)
ОтговорИзтриванеНе съм се сетила до сега да заменя ориза със овесени ядки.
Ще пробвам ,идеята ми допадна много.
Поздрави,Тили!
Мира, заповядай! Има за всички :)
ИзтриванеРадвам се, че идеята ти допада !
Хубава вечер!
Колко добре би ми дошла тази купичка прекрасна супа в хладния есенен ден! Идеята с овесените ядки е чудесна, ще се възползвам скоро - децата много обичат супа топчета /а аз мързеливо ги правя само от кайма.../.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна вечер!
Ети, аз също правя топчета само с кайма, но разнообразявам и с ориз. Но не ми се чака да се сварят 2 с. л. бланширан ориз и така дойде тази идея :)
ИзтриванеПрекрасна вечер и на теб!
Чудесна идея, Тили! Много ми хареса! Сърдечни поздрави и хубава вечер! :))
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти !Радвам се щом съм полезна с идеята!
ИзтриванеПриятна вечер!
Много интересно с овесените ядки,Тилия! Допада ми, поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, даже повече харесваме топчетата с овесени ядки, отколкото с ориз :) Надявам се да ви допаднат на вкус!
ИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Тили ,каква хубава ,ароматна и вкусна супичка само си ни поднесла!
ОтговорИзтриванеОбичам овесени ядки и със сигурност ще ми хареса.
Хубава вечер и прегръдки!
Благодаря ти, Зиче! Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеОвесени ядки използвам освен за десерти, главно с кисело мляко и плодове /което най-допада на по-малкия внук/, но и за тези топчета, кюфтета и още други ястия и десерти.
Прегръдки и от мен и лека вечер!