неделя, 21 октомври 2012 г.

Панирани чушки /и тиквички/ с доматен сос





Не вярвам да има семейство, в което да не се правят тези чушки ! :)
Това е едно от любимите ни ястия, независимо от сезона. През лятото с пресни чушки, през останалия сезон – с консервирани печени чушки. Пържени или печени на фурна; напълнени със смес от сирене и яйце; с доматен сос или смес от пасиран чесън и оцет – никога не отказваме :)

Продукти
12 - 16  месести чушки
500 г - /1 кг ако обичате повече сос/ пресни домати или от консерва
2  яйца
1/2 ч.ч. олио
4-5 скилидки чесън
сол
½ ч. л. захар
за паниране: смес от пшенично, царевично брашно, овесени трици /може да бъде само брашно/
1/2 връзка магданоз    

Приготвяне
Опечените и обелени чушки посолих, овалях в сместа за паниране и след това в добре разбитите яйца. Изпържих  в  сгорещеното олио.



Имах  една малка тиквичка, която реших да оползотворя. Нарязах я на полукръгчета  и посолих. От сместа за паниране с добавката на малко вода и щипка сол направих кашичка с гъстотата на палачинково тесто, в която потопявах парченцата и ги изпържих.



Добре измитите домати разрязах в зависимост от  големината на 2, 3, 4 части и настъргах на едрото ренде. Сложих ги да се изваряват първоначално на силен огън, по-късно,  като започнаха да се  посгъстяват  намалих огъня. Накрая прибавих солта, захарта, скълцания чесън и от олиото, в което са се пържили чушките и тиквичките и след 3 – 4 минути махнах от огъня.
Ситно нарязания магданоз може да се сложи в соса или с него да се поръси при сервиране.
Доматения сос се поднася отделно или с него се заливат изпържените зеленчуци.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Леле, леле, леле - красота в една чиния и много снимков материал!!! С царевичното хлебче ще е сууупер. Направо си представям вкуса на тиквичките и чушките с доматеното сосче. А като си представя как се топва крайчето от хлебчето в соса и ми идва да си оближа пръстите :)))) Блогодаря ти за вкусното начало на седмицата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Руми, благодаря ти за милия коментар!
    С тези чушки и ние си пооблизахме пръстите :)
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Тилия, с право не вярваш!! И аз мисля, че няма къща в България, където тези чушки да не са редовно на трапезата. У нас даже в момента има такива, като допълнение към основното... и после се чудя що съм 100 килограма;)))
    Хубава есен ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. При нас си беше основно ястие, но това не пречи да се дигат килата :) Като се прибави и хлебчето, и десертчето и т. н. ... :)
    Спокойна вечер, Марта и спорен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно и много,много,много любимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е ,Роси - постничко, но вкусничко!
      Прегръдки!

      Изтриване