понеделник, 22 октомври 2012 г.

Царевични хлебчета




За тези хлебчета последно бях провокирана от рецептата на  Edi Lina  в  „Моите кулинарни предложения” 
Е, нямах точно тези продукти, но нали съм си по импровизациите :), каквото се намери, това се сложи за направата на тестото :) !


1 ч. ч. = 200 мл
Продукти 
1 чаша царевично брашно
2,5 ч. ч. пресято пшеничено брашно
0,5 ч. ч. овесени трици
25 г сухо мляко
7 г суха мая
1 пълна чаена лъжица ситна морска сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
1,5 ч. ч. хладка вода /около 300 мл/

Приготвяне
Смесват се всички сухи съставки, прави се кладенче, прибавя се 1 с.л. олио и постепенно се налива от водата,  за да се замеси тестото. Върху набрашнен плот се оформя на топка, поставя се в съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло да удвои обема си.
Втасалото тесто разделих на 4 части, като исках да  направя продълговати хлебчета. Направих две, третото без да се усетя го поразтеглих  малко по –дълго и ми хрумна щурата :) мисъл да направя фитил, да усуча и да го оформя малко по-другояче !:) Така се оформиха другите две хлебчета :)



Поставят се в тавичка с хартия за печене, намазват се с олио и се оставят 15 – 20 минути отново да втасат.


Пекат се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.


Още горещи, готовите хлебчета се намазват отново с малко олио, покриват се с кърпа и се оставят да поизстинат.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Оха, бих си хапнала едно хлебче за закуска.:)

    Успешна и усмихната седмица!!

    ОтговорИзтриване
  2. Тилия ,много хубави са станали хлебчетата!
    Ако знаеш от колко време се каня да направя царевични...Рецептата ми хареса!
    Също като теб често импровизирам.
    Желая ти прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са, tillia! С удоволствие бих си похапнала :) Снимката с гроздето и сиренцето направо ми казва "заповядай" :))
    Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Охо, кой се е вихрил в кухнята :) Прекрасни хлебчета си ни представила миличка. Хайде взимам си едно и отивам да търся сладкото :)
    Пожелавам ти приятна седмица и нови кулинарни предложения!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни хлебчета! Много ги обичаме у дома, когато са с царевично брашно:)

    ОтговорИзтриване
  6. Тиле, толкова да обичам царевични хлебчета че май ще си направя и аз днес.
    Твоите са неустоими така хубаво си ги завъртяла и препекла ,красота!
    Прекрасна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Супер хлебчета! Точно на време ми идва рецептата, понеже вчера си мислех за царевични хлебчета като тези!

    Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз не бих отказала едно от тези да ми дойде за вечеря :) Чудни са! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама последната снимка е свръх съблазнителна!
    Невероятно красиви са станали хлебчетата ти!
    Целувки Тили*)

    ОтговорИзтриване
  10. Марина, Мира, Снежи, Руми, Траяна, Здравче, Лучия, Габи, Катерина -
    Мили момичета, най-сърдечно ви благодаря за топлите коментари! Радвам се, че посещавате блога ми и извънредно много ценя мнението на всички ви!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Не мога да устоявам на тестени изкушения, а твоите хлебчета са така примамливи! Ще видя кога ще остане време да меся :)
    Благодаря за споделената рецепта!
    Позздрав и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, бързо се замесват, повечето е чакането да втасат, но през това време може да се свърши и друга работа :)!
      Благодаря ти и спорен утрешен ден!

      Изтриване
  12. Великолепни хлебчета,Тили!Страхотен тен имат!
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Тен получиха като ги намазах след изпичането с олиото :)
      Прекрасен утрешен ден!

      Изтриване
  13. Обожавам аромата на царевичен хляб!
    Това ще е следващия който ще изпека:)благодаря за споделеното!
    Поздрави Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти и се радвам, че идеята ти харесва!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Много обичам царевични хлебчета, но рядко се сещам да направя.
    Записвам си рецептата.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ели, добре че са блоговете, та взаимно се подсещаме :)
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотни хлебната Тили, поздравления! Отдавна се каня да пробвам домашно приготвен царевично хляб и определено ще е по тази рецепта :-)
    Благодаря за идейката и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти, Диана! Хлябът си заслужава направата и се надявам да ти допадне!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване